Megfesti sofőrje portréját az autó

Kísérlet a művészet és a környezetvédelem határán

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.10.26. 09.00

Levélgrafikák és zöld csillagok helyett modern műalkotással jutalmazza takarékosan vezető pilótáját a Lexus kísérleti hibrid modellje. A piktor hajlammal megáldott autóból egyetlen példány készült, és azt hamarosan elárverezik.

Sergio Albiac generatív festőművész alkotási folyamatában sajátos módon ötvözi az egyén és a számítógép szerepét, a realitást és a fikciót. Olyan szoftvereket ír, amelyek bizonyos paraméterek szerint manipulálják a valóságot, majd az így kapott eredmények közül választja ki azokat, amelyek a leginkább tükrözik művészi mondanivalóját. 

A Lexusnál valaki párhuzamot vélt felfedezni Albiac eljárása és a környezettudatos autóvezetésre történő nevelésben. Végső soron ott sincs másról szó, mint hogy egy ágens (szoftver helyett speciel a vezető) addig csűri-csavarja a valóságot (a gázpedál megfontolt kezelésével), amíg számára kedvező eredmény (falevél, örökrekord regeneratív kilowatt-értékek vagy egyéb virtuális ajándék) születik. 
Nyakatekert belemagyarázás? Szerintünk is. 
És mégis: a bizarr ötlet nyomán megszületett Art is Motion (A művészet mozgás) kampány rettentő jópofa módon szemlélteti a természettel való együttélésben rejlő harmóniát, illetve az ellenszegülésből eredő káoszt. 
A sofőrről előzetesen készített portrét Albiac módszere szerint kezdi el megfesteni a számítógép, a paramétereket azonban a vezetési stílus befolyásolja. Minél finomabban vezetünk, annál részletgazdagabb lesz a kép – ha pedig veszettül toljuk neki, összevissza irkafirka lesz arcunk helyén. A rendszer a színekkel is variál: hűvös, nyugodt színeket használ, amíg a hibrid hajtáslánc spórolósan üzemel, a pazarlást meleg, vad színekkel bünteti. 
A megoldásnak csupán egyetlen hátulütőjét látjuk: a hamarosan kalapács alá kerülő IS 300h fedélzeti piktora nem csak azt szemlélteti, milyen kellemes és harmonikus dolog a környezet védelme, hanem azt is, hogy mennyivel izgalmasabb lehet az élet, ha időnként bedobjuk a lovak közé a gyeplőt, és teszünk a konformizmusra. De ez már csak magánvélemény. 

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.