Több baleset és nagyobb dugók az óraállítás miatt

Meg kell szokni a korai sötétet

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.10.21. 16.00

A megszokottnál is nagyobb forgalmi dugókra és a közúti balesetek számának átmeneti emelkedésére kell számítani az őszi óraátállítást követő időszakban.

A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. megfigyelései szerint ez a változás minden évben hatással van a forgalomra. Idén október 27-én kell hajnali 3-ról 2 órára visszaállítani az órákat.

Az óraátállítás átmeneti, negatív hatása bizonyított: ilyenkor ugyanolyan élettani folyamatok játszódnak le az emberekben, mint amikor több időzónán utaznak át. Ez az úgynevezett “jetlag” jelenség, amely a valós és a belső idő egyfajta “elcsúszását” jelenti. A valós idő változására a szervezetünk később reagál, a napi ritmus felborul, ami fáradékonyságot, idegességet okozhat. Ez a kellemetlen állapot néhány napon belül elmúlik, azonban addig is célszerű fokozottan odafigyelni a mindennapi teendők, különösen a közlekedés során, hiszen a balesetek nagy részét a feszült, figyelmetlen közlekedők okozzák.

Az őszi óraátállítás komoly hatással van a forgalomra. Nemcsak a lélektani tényezők, hanem a körülmények változása is kockázatot jelent a közutakon: például, aki október 25-én délután 5 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik vagy halad át a zebrán. 28-án, hétfőn azonban ugyanebben az időpontban minden átmenet nélkül már szürkület fogadja a közlekedőket. A Best Way szerint az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, akár két százalékkal is nő a balesetek száma az utakon, és nagyobb torlódások keletkeznek.

Idén a főváros közlekedését tovább nehezítik a felújítások miatti útlezárások, különös tekintettel a Hungária körút környékére. Az 1-es villamos pályafelújítási munkálatai miatt teljes útszakaszok kerültek lezárásra, ami eleve egy kiélezett forgalmi helyzetet teremt. Az óraátállítás tovább nehezíti a közlekedők dolgát, ezért is fontos jó előre felkészülni erre.

Kommentek

  • epipapi

    Mikor szüntetik meg ezt a baromságot?

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.