Korlátozzák az autóforgalmat a koszos levegő miatt

Peking már fuldoklik

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.10.18. 13.00

A kínai főváros a fojtogató szmog csökkentésére páros és páratlan rendszámok alapján felezi meg az utakon közlekedő magángépkocsik számát a legszennyezettebb napokon.

A riasztási rendszer négy fokozatból áll majd, ezeket kék, sárga, narancs és vörös színnel jelölik. A legmagasabb szintű, vörös riasztás esetén zárva maradnak az óvodák, általános és középiskolák, a kormányzati gépkocsik 30 százalékát leállítják.

Szakemberek a gépjárműveket tartják az állandósult súlyos pekingi légszennyezés legfőbb forrásának. A néhány évtizede még bicikliző tömegeiről ismert városban idén augusztus végén már 5,37 millió autót tartottak nyilván, ebből négymillió magángépkocsi. A közel 21 millió lakosú Peking vezetése által meghirdetett program azzal is számol, hogy a vörös riasztás életbe lépésekor kétmillió fővel is megnőhet a tömegközlekedést igénybe vevők száma. Ilyenkor plusz autóbuszokat állítanak a forgalomba, és az esti időszakban fél órával meghosszabbítják a metró üzemelési idejét.

Vörös riasztás esetén súlyos légszennyezettségre kell számítani három egymást követő napon, a narancs színű pedig háromból két nap szmogveszélyére figyelmeztet. A legsúlyosabb helyzet megelőzésére, narancs színű riasztásnál leállítják az ipari üzemeket, vagy csökkentik termelésüket, és szüneteltetni kell az építkezéseken folyó munkát is. Tilos lesz a tűzijáték, és az éttermeknek szüneteltetniük kell a szabad ég alatti kiszolgálást.

A magángépkocsik használatának korlátozására vonatkozó terv azonnal támadások össztüzébe került az internetes közösségi felületeken – írta a BBC. A bírálók egyebek közt kifogásolják, hogy aki két vagy több kocsi tartását is megengedheti magának, az a tilalom ellenére is minden nap autózhat majd. A Twitter kínai változata, a Weibo felhasználói szerint a korlátozások elsősorban az átlagembereket sújtják majd, miközben kibúvót bitosítanak a kormányzati tisztségviselőknek és köztisztviselőknek.

A pekingi kormányzat már alkalmazott különböző korlátozásokat a gépkocsik károsanyag-kibocsátásának és az autóforgalomnak a csökkentésére, így például hétköznapokon a rendszámok alapján a kocsik ötödét leparancsolták az utakról.

Idén szeptemberben Peking ötéves tervet hirdetett meg a légszennyezés visszaszorítására, az egészségre leginkább káros, 2,5 mikronnál kisebb szennyező részecskék több mint 25 százalékos, légköbméterenként 60 mikrogrammra csökkentését ígérve 2017-re. Peking, valamint a vele szomszédos Hopej és Tiencsin nem enyhülő szmogtól szenved immár két hónapja, annak ellenére, hogy a szénfaló téli fűtési szezon még be sem indult.

Szeptember 18-án hat kínai tartományi jogú régió – az említettek mellett Sanhszi, Santung és Belső-Mongólia – kormányai és törvényhozási képviselői közös megállapodást írtak alá a Pekinget és térségét sújtó légszennyezés megfékezése érdekében, a pénzügyminisztérium pedig hétfőn ötmilliárd juant (mintegy 180 milliárd forint) különített el a költségvetésből a hat régió megállapodásának megvalósítására.

(Forrás: MTI)

Kommentek

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes úja autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

Pórázon tartott Tiguan

Megfontolta, kitalálta, elvetette, újra kitalálta, legyártotta. 22 évvel a RAV4 után egy komoly konkurenst állított a SEAT az Ateca modellel a kompakt SUV-oknak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.