Politikusokat kentek meg a BMW részvényesei?

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.10.16. 14.00

Az autóipar lobbistájának nevezte a német kereszténydemokrata pártot (CDU) kedden több vezető német baloldali politikus.

Az autóipar lobbistájának nevezte a német kereszténydemokrata pártot (CDU) kedden több vezető német baloldali politikus, amiért a CDU több mint félmillió euró adományt kapott a BMW fő részvényeseitől. A bírálók az adományozást összefüggésbe hozzák azzal, hogy hétfőn a berlini vezetés nyomására halasztották el a döntést az autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére vonatkozó brüsszeli javaslatról.

A bajor autógyártó társaság részvényeinek csaknem 50 százalékával rendelkező Quandt család 690 ezer eurót (203 millió forint) adományozott a CDU-nak a szeptemberi parlamenti választás után. Erről a Spiegel Online hírportál számolt be kedden.


A CDU a támogatást a pártfinanszírozási szabályoknak megfelelően jelentette a Bundestag elnöki hivatalának, és az adományozás tényét rögzítették a Bundestag nyilvános – a parlamenti alsóház honlapján közzétett – jegyzékében. A támogatás így mindenben megfelel az előírásoknak, a Quandt család pedig már több mint egy évtizede támogatja rendszeresen jelentős, százezer eurót meghaladó összegekkel az Angela Merkel vezette konzervatív pártot, a Spiegel Online beszámolójából mégis belpolitikai botrány lett.

Jürgen Trittin, a Zöldek egyik legismertebb politikusa egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy az autógyár fő részvényesei “megvásárolták Merkel klímapolitikáját”. Sahra Wagenknecht, a Baloldal parlamenti frakciójának helyettes vezetője úgy vélte, a CDU az autóipar “kijáróembereként” tevékenykedik, és szolgálataiért busás jutalmat kap. Joachim Poss, a szociáldemokrata párt frakcióvezető-helyettese szerint az “időbeli összefüggés” az autógyártók védelmében végrehajtott brüsszeli manőver és a Quandt család adománya között azok malmára hajtja a vizet, akik meg akarják tiltani, hogy a pártok adományokat fogadjanak el, a támogatás mértéke pedig válasz arra a kérdésre, hogy a CDU miért ellenzi a “szupergazdagok” adóinak emelését és a vagyonadó bevezetését.

A CDU álláspontja szerint nincs semmiféle összefüggés konkrét politikai döntések és az adomány között. A párt állásfoglalásában hangsúlyozta: a Quandt család tagjai régóta támogatják a pártot, függetlenül attól, hogy kormányon van vagy ellenzékben.


Hétfőn az uniós környezetvédelmi miniszterek ülésén a német kormány kezdeményezésére elhalasztották a döntést az Európai Bizottság irányelv-tervezetéről, amely arról szól, hogy miként alakuljon 2020 után az új gyártású gépkocsik teljes állományára vonatkozó úgynevezett széndioxid-kibocsátás-csökkentési célérték. A bizottság eredeti javaslata szerint 2025-re a 68 és 78 gramm közötti sávba kell csökkenteni az új autók flottájában az egy gépkocsira jutó átlagos kilométerenkénti széndioxid-kibocsátását. A brüsszeli javaslat végül módosult, 95 grammra emelték a célértéket, több német gyártónak azonban ez sem megfelelő.

Az uniós környezetvédelmi miniszteri tanács hétfőre időzített döntésének elhalasztása a német sajtó értékelése szerint a német autógyártók érdekeiért fellépő Merkel-kormány eredménye. A halasztás lehetőség arra, hogy még inkább “felvizezzék” az eredeti javaslatot. A Handelsblatt című üzleti lap kedden külön összeállításban foglalkozott a konzervatívok és az autógyártók kapcsolatával. Egyebek között beszámoltak arról, hogy a berlini kancellária nem nyilvános látogatói listája alapján az utóbbi törvényhozási ciklusban a német gazdaság valamennyi ágazata közül az autóipar vezetőinek a kapcsolata volt a legszorosabb a kormányfő hivatalával.

(Forrás: MTI)

Kommentek

  • zoldfulu2000

    Az MTInél van egy külön szerkesztő aki garantálja hogy messziről lejöjjön hogy fogalmuk sincs arról amit írnak?

  • Kempelen10.

    Ezt az ordas baromságot? Menőmanó, gyere ide, nyeld a taknyot, neked való.

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

Hamilton: Az új Merci olyan, mint egy hajó

Lewis Hamilton elmondta, hogy mit gondol a Mercedes 2017-es autójáról, a W08-asról.

F1: Gyönyörű autót tervezett a Red Bull

Christian Horner csapatfőnök szerint a Red Bull 2017-es autója az egyik “legcsinosabb”, amit valaha tervezett a csapat.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

F1: A sztármérnök is kevesebb előzést jósol

A Red Bull sztártervezője, Adrian Newey szerint a 2017-es Forma-1-es szabályok továbbra is egészségtelen mértékben jutalmazzák majd a motorerőt, emellett az előzések számát is csökkentik.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

F1: Hamilton magyarázkodni kényszerült

Lewis Hamilton hétfőn tisztázta a hétvégén a csapaton belüli adatmegosztással kapcsolatos nyilatkozatát. Nincs baja a Mercedesszel és Valtteri Botasszal.

F1: Minden ellenféltől fél a Mercedes

Hiába nyertek zsinórban három világbajnoki címet, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, a 2017-es idény előtt majdnem ugyanúgy tart minden riválistól, mint amikor először munkába állt.

Elegáns lett a legújabb Forma-1-es autó

A Sauber-csapat megmutatta 2017-es Forma-1-es modelljét, a C36-ost. A svájci alakulat jubileumi festéssel ünnepli 25. F1-es idényét.

A Lada nyugati hódításának nyomát fotózták Magyarországon

Ha ez a Zsiguli mesélni tudna! Biztos kalandos út vezetett a szovjet gyárból Angliába, majd valahogy a magyar utakra.

F1: 2020-ig maradnak a Mercedes-főnökök

A Mercedes-csapat két vezetője, az elnök Niki Lauda és a csapatfőnök Toto Wolff szerződést hosszabbított.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.