Tizenhárom milliárd forintos autóbaleset

Novemberben elárverezik Andy Warhol emblematikus képét

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.10.05. 10.00

Egy hónap múlva a Sotheby’s aukciós ház árverésre bocsátja az amerikai pop art művész, Andy Warhol egyik legnagyobb szabású munkáját. Az autóbalesetet ábrázoló szitanyomat akár 60 millió dollárt hozhat a tulajdonos Saatchi galériának.

Andy Warhol 1963-ban, a “Halál és tragédia” sorozat részeként alkotta meg azt a gigantikus, 267 x 422 centiméteres szitanyomatot (nyitóképünkön), amelyen egy fatörzsnek ütközött autó fényképe ismétlődik tizenötször. 

Warhol négy hasonló, monumentális munkát készített; ezek közül ez, az “Ezüst autó balesete” (Silver Car Crash) az egyetlen, amely magánkézben van. A festmény még 1988-ban került a Saatchi galériába, és azóta csupán egyetlen egyszer állították ki. A további három alkotás New Yorkban, Svájcban, illetve Bécsben található. 
A művész egy kisebb, autós témájú szitanyomata, a “Zöld autó balesete” (Green Car Crash, 229 x 203 cm, 1963 – fent, balra) 2007-ben 71,7 millió dollárért (akkori árfolyamon 12,7 milliárd forintért) kelt el a Christie’s árverésén. A rendőrségi üldözést követően felborult, kigyulladt autót ábrázoló alkotás piaci értékét az aukció előtt 25-35 millió dollárra becsülték, így nem kizárt, hogy az “Ezüst autó balesete” is többet hoz majd a várt 60 millió dollárnál (13,1 milliárd Ft)
Warhol 1962-ben kezdte el újságok szalagcímeinek nyers, emberi tragédiát ábrázoló fotóit feldolgozni – meg nem erősített pletykák szerint a balesetveszélyes autók ellen küzdő politikai aktivista, Ralph Nader felkérésére. Az alkotás folyamatáról így beszélt: “Megpróbáltam először kézzel megfesteni a képet, de egyszerűbbnek és gyorsabbnak bizonyult a szitanyomat. Így részemről egyáltalán nem igényelt munkát a tárgy feldolgozása.” 
A távolságtartó megközelítés, valamint a tragikus jelenet ismétlődése egyáltalán nem véletlen: Warhol ezek révén távolivá, értéktelenné, jelentéktelenné teszi a balesetet, bemutatva, hogyan öli ki az érzelmeket a média a befogadó közönségből. 
Az “Ezüst autó balesete”, mint sok más munkája is, két vászonból áll; az egyik üres, csupán a háttérszínnel van megfestve. Erről annak idején így nyilatkozott: “A két vászon együvé tartozik, a vásárló azonban úgy akasztja fel őket a falra, ahogy neki tetszik. Azáltal, hogy két vásznat használtam, nagyobbak és főleg jóval drágábbak ezek a képek.” 
Warhol, a fogyasztási cikkeket, a hétköznapiságot piedesztálra emelő pop art pápája, szívesen foglalkozott az autóval, mint témával. Az automobil több alkotásán is visszaköszön, szitanyomatokon éppúgy, mint festményeken vagy grafikákon, annak ellenére, hogy ő maga nem tudott vezetni. 
1946 és 1986 között készült, autós témájú munkáiból a Pittsburgh-i Andy Warhol múzeum 2012 tavaszán rendezett kiállítást. Itt többek között megtekinthető volt az a BMW M1 is, amelyet a BMW Art Car interdiszciplináris sorozat keretében még 1979-ben festett meg az akkor ötvenegy éves művész, mindössze 23 perc leforgása alatt. 

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.