Tizenhárom milliárd forintos autóbaleset

Novemberben elárverezik Andy Warhol emblematikus képét

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.10.05. 10.00

Egy hónap múlva a Sotheby’s aukciós ház árverésre bocsátja az amerikai pop art művész, Andy Warhol egyik legnagyobb szabású munkáját. Az autóbalesetet ábrázoló szitanyomat akár 60 millió dollárt hozhat a tulajdonos Saatchi galériának.

Andy Warhol 1963-ban, a “Halál és tragédia” sorozat részeként alkotta meg azt a gigantikus, 267 x 422 centiméteres szitanyomatot (nyitóképünkön), amelyen egy fatörzsnek ütközött autó fényképe ismétlődik tizenötször. 

Warhol négy hasonló, monumentális munkát készített; ezek közül ez, az “Ezüst autó balesete” (Silver Car Crash) az egyetlen, amely magánkézben van. A festmény még 1988-ban került a Saatchi galériába, és azóta csupán egyetlen egyszer állították ki. A további három alkotás New Yorkban, Svájcban, illetve Bécsben található. 
A művész egy kisebb, autós témájú szitanyomata, a “Zöld autó balesete” (Green Car Crash, 229 x 203 cm, 1963 – fent, balra) 2007-ben 71,7 millió dollárért (akkori árfolyamon 12,7 milliárd forintért) kelt el a Christie’s árverésén. A rendőrségi üldözést követően felborult, kigyulladt autót ábrázoló alkotás piaci értékét az aukció előtt 25-35 millió dollárra becsülték, így nem kizárt, hogy az “Ezüst autó balesete” is többet hoz majd a várt 60 millió dollárnál (13,1 milliárd Ft)
Warhol 1962-ben kezdte el újságok szalagcímeinek nyers, emberi tragédiát ábrázoló fotóit feldolgozni – meg nem erősített pletykák szerint a balesetveszélyes autók ellen küzdő politikai aktivista, Ralph Nader felkérésére. Az alkotás folyamatáról így beszélt: “Megpróbáltam először kézzel megfesteni a képet, de egyszerűbbnek és gyorsabbnak bizonyult a szitanyomat. Így részemről egyáltalán nem igényelt munkát a tárgy feldolgozása.” 
A távolságtartó megközelítés, valamint a tragikus jelenet ismétlődése egyáltalán nem véletlen: Warhol ezek révén távolivá, értéktelenné, jelentéktelenné teszi a balesetet, bemutatva, hogyan öli ki az érzelmeket a média a befogadó közönségből. 
Az “Ezüst autó balesete”, mint sok más munkája is, két vászonból áll; az egyik üres, csupán a háttérszínnel van megfestve. Erről annak idején így nyilatkozott: “A két vászon együvé tartozik, a vásárló azonban úgy akasztja fel őket a falra, ahogy neki tetszik. Azáltal, hogy két vásznat használtam, nagyobbak és főleg jóval drágábbak ezek a képek.” 
Warhol, a fogyasztási cikkeket, a hétköznapiságot piedesztálra emelő pop art pápája, szívesen foglalkozott az autóval, mint témával. Az automobil több alkotásán is visszaköszön, szitanyomatokon éppúgy, mint festményeken vagy grafikákon, annak ellenére, hogy ő maga nem tudott vezetni. 
1946 és 1986 között készült, autós témájú munkáiból a Pittsburgh-i Andy Warhol múzeum 2012 tavaszán rendezett kiállítást. Itt többek között megtekinthető volt az a BMW M1 is, amelyet a BMW Art Car interdiszciplináris sorozat keretében még 1979-ben festett meg az akkor ötvenegy éves művész, mindössze 23 perc leforgása alatt. 

Kommentek

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, mikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

F1: Rosberg még visszatérhet

Gerhard Berger el tudja képzelni, hogy a meglepetésre visszavonult Nico Rosberg még visszatér a Forma-1-be a jövőben.

F1: Ricciardót feltüzelte Verstappen érkezése

Daniel Ricciardo úgy érzi, pozitív hatással volt rá, hogy Max Verstappen egyből futamgyőzelemmel debütált a Red Bullnál.

Rendőrkanyar vakon, avagy mire jó a tolatókamera

Furcsa mutatványt eszelt ki a Nissan a Juke tolatókamerájának népszerűsítésére. Kérünk szépen, ne próbáld ki otthon!

Ecclestone: Rosberg világbajnok, de semmi több

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint a visszavonuló Nico Rosbergre nem lehet a sportág egyik nagyjaként tekinteni, igaz, azért így is hiányozni fog.

F1: Még számolnak Hamiltonnal Abu-Dzabiért

Niki Laudával és Paddy Lowe-val ellentétben Toto Wolff azt mondja, nem süllyedt el végleg Lewis Hamilton szezonzárós lázadása, a következő szezon előtt tisztázzák az ügyet.

Újabb komolyabb áremelés a kutakon

A szerdai négy- és ötforintos emelés után pénteken is drágulnak az üzemanyagok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.