Tizenhárom milliárd forintos autóbaleset

Novemberben elárverezik Andy Warhol emblematikus képét

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.10.05. 10.00

Egy hónap múlva a Sotheby’s aukciós ház árverésre bocsátja az amerikai pop art művész, Andy Warhol egyik legnagyobb szabású munkáját. Az autóbalesetet ábrázoló szitanyomat akár 60 millió dollárt hozhat a tulajdonos Saatchi galériának.

Andy Warhol 1963-ban, a “Halál és tragédia” sorozat részeként alkotta meg azt a gigantikus, 267 x 422 centiméteres szitanyomatot (nyitóképünkön), amelyen egy fatörzsnek ütközött autó fényképe ismétlődik tizenötször. 

Warhol négy hasonló, monumentális munkát készített; ezek közül ez, az “Ezüst autó balesete” (Silver Car Crash) az egyetlen, amely magánkézben van. A festmény még 1988-ban került a Saatchi galériába, és azóta csupán egyetlen egyszer állították ki. A további három alkotás New Yorkban, Svájcban, illetve Bécsben található. 
A művész egy kisebb, autós témájú szitanyomata, a “Zöld autó balesete” (Green Car Crash, 229 x 203 cm, 1963 – fent, balra) 2007-ben 71,7 millió dollárért (akkori árfolyamon 12,7 milliárd forintért) kelt el a Christie’s árverésén. A rendőrségi üldözést követően felborult, kigyulladt autót ábrázoló alkotás piaci értékét az aukció előtt 25-35 millió dollárra becsülték, így nem kizárt, hogy az “Ezüst autó balesete” is többet hoz majd a várt 60 millió dollárnál (13,1 milliárd Ft)
Warhol 1962-ben kezdte el újságok szalagcímeinek nyers, emberi tragédiát ábrázoló fotóit feldolgozni – meg nem erősített pletykák szerint a balesetveszélyes autók ellen küzdő politikai aktivista, Ralph Nader felkérésére. Az alkotás folyamatáról így beszélt: “Megpróbáltam először kézzel megfesteni a képet, de egyszerűbbnek és gyorsabbnak bizonyult a szitanyomat. Így részemről egyáltalán nem igényelt munkát a tárgy feldolgozása.” 
A távolságtartó megközelítés, valamint a tragikus jelenet ismétlődése egyáltalán nem véletlen: Warhol ezek révén távolivá, értéktelenné, jelentéktelenné teszi a balesetet, bemutatva, hogyan öli ki az érzelmeket a média a befogadó közönségből. 
Az “Ezüst autó balesete”, mint sok más munkája is, két vászonból áll; az egyik üres, csupán a háttérszínnel van megfestve. Erről annak idején így nyilatkozott: “A két vászon együvé tartozik, a vásárló azonban úgy akasztja fel őket a falra, ahogy neki tetszik. Azáltal, hogy két vásznat használtam, nagyobbak és főleg jóval drágábbak ezek a képek.” 
Warhol, a fogyasztási cikkeket, a hétköznapiságot piedesztálra emelő pop art pápája, szívesen foglalkozott az autóval, mint témával. Az automobil több alkotásán is visszaköszön, szitanyomatokon éppúgy, mint festményeken vagy grafikákon, annak ellenére, hogy ő maga nem tudott vezetni. 
1946 és 1986 között készült, autós témájú munkáiból a Pittsburgh-i Andy Warhol múzeum 2012 tavaszán rendezett kiállítást. Itt többek között megtekinthető volt az a BMW M1 is, amelyet a BMW Art Car interdiszciplináris sorozat keretében még 1979-ben festett meg az akkor ötvenegy éves művész, mindössze 23 perc leforgása alatt. 

Kommentek

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

Már rendelhető az Audi családi villanyautója

Habár a szériaverziót még be sem mutatták, az érdeklődők máris megrendelhetik az Audi hamarosan piacra lépő elektromos gépkocsiját.

Ölében kisbabával vezetett egy nő, a videó miatt forrong a Facebook

A közösségi média mostanában kapta fel ezt a videót, és a vélemények megdöbbentően vegyesek.

F1: Betiltják a cápauszonyt, jön az új fejvédő

A Forma-1-es Stratégiai Munkacsoport keddi ülésén több fontos döntést is hoztak a 2018-as szezonra. Kiiktatják a cápauszonyokat és a T-szárnyakat, új fejvédőt fejlesztenek, és a futamok újraindításában is változás jön.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.