Rászáll az autók lámpáira a rendőrség

Egy hónapos fokozott ellenőrzés jön

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.10.02. 11.00

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság idén is megtartja “Látni és látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányát.

Ennek keretében a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vezetői október 1-jétől ingyenesen élhetnek azzal lehetőséggel, hogy a kampányban részt vevő szervizekben járművüket szakemberek átvizsgálják.

A kampányban optikusok is részt vesznek, akik térítésmentes látásellenőrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket. A szolgáltatások igénybevétele október 1. és december 15. között biztosított.

A kampány részeként november 7-től december 15-ig országos fokozott közúti ellenőrzésre kerül sor, amelynek során a rendőrség a világítási szabályok betartását ellenőrzi valamennyi jármű, kiemelten a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vonatkozásában. Tavaly 18 ezer autós csatlakozott a kampányhoz.

(Forrás: baleset-megelozes.eu)

Kommentek

 • magus

  Végre!!!
  Már nagyon elegem van a projektor nélküli lámpába utólag beépített xenontól, ami nappal is kiégeti a szemből jövő szemét, nemhogy este. Jó lenne tudatosítani ezekben a “tudatlan” gányolókban hogy más embereknek okoznak vele balesetveszélyt.
  Remélem az ilyeneket fogják kiszűrni a rend őrei.

 • őrültekháza

  Nagyon derék dolog,de mennyivel dicséretesebb lenne,ha az elvetemült gyilkosokra szállna rá,hogy senki ne öldökölhesse az ártatlan embereket,anyákat,kislányokat,gyerekeket.

 • őrültekháza

  Való igaz,már több esetben rávillantottam velem szembejövő gépjárműre,hogy kapcsolja le a vakító fényszórót,erre ő visszavillantott,és majd megvakultam,ekkor jöttem rá,hogy az utóbbi volt a fényszóró!Nagyon vakítanak azok a fullos járgányok,így ha olyannal találkozom,jobbra fordítom a tekintetem,hogy ne veszítsek látásomból.

 • hova

  Így igaz, az autók fele elképesztő módon “oldja meg” a bunkóságát / sajnos nem tudok rá jobb szót /a tompított ugyanolyan őrületesen vakító, mint a reflektor!! Ne várjunk a rendőröktől sokat, nekik egy a lényeg: világít, vagy sem!

 • wagabundster

  a vakító, hanyagságból rosszul beállított lámpák okozzák az igazi életveszélyt..
  a rendőrség ne akcióban, hanem állandóan büntesse a vakító autókat..no és ne úgy, hogy egy ejnye-bejnyével haladjon tovább, azt csinálja ám meg!… hanem ott a helyszínen bírságolni, javítani, ellenőrizni..

  nincs, és nem is lesz megoldva ez a vakításelhárítás…nem megy ez a rendőrségnek.

 • Pokol

  Az a baj,hogy azokat is meg fogja büntetni a rendőr akinek az egyik lámpája nem ég és azt nem vette észre,vagy ha tudja is nem tudja ott mindjárt ki cserélni. Pl Citroen C5 vagy a Renault Scenic az előbbinek még a lökhárítót is le kell venni.Scenicnek meg a kereket és a műanyagdoblemezt is le kell szerelni és művészet tapogatva ki cserélni.

 • laslow

  Nappal,lakott területen kívül,nem vehetem észre,ha valamelyik izzó kiégett,hogy bizonyítsam be,amikor elindultam,megnéztem,működött?A mai autókhoz pedig csak emelőt és kerékkulcsot adnak(jó esetben),tehát,hiába is cserélném ki az izzót,nincs hozzá szerszám,vagy ha van is,a fél autót szét kell szedni,egy nyomorult izzócsere miatt!Az utóbbi időben rengeteg olyan autót láttam,amelyik lakott területen belül,csak a ködlámpáit használta(se helyzetjelző,se más).Ezeket hogyan vizsgáztatták le(tudomásom szerint,a ködlámpa csak a tompított fénnyel együtt éghet,egy külön kapcsolóval lehet működtetni,és csak lakott területen kívül,ha azt az időjárás indokolja)?

 • kept

  Hm a sok szaki szeretném ha beülnétek a suzukitokba beállok mögétek az Ml mercivel s megnézzük mit szoltók hozzá gyári lámpával is kipiritom a szemed, ezek után pedig létszíves cseréljétek ki a xenon izzot s ha ez meg van na akkor utána lehet örülni mint majom a banánnak.Pont azért törölték el ezt a törvényt anno mert nem kivitelezhető egy izzo csere nagy részt hisz hozzá se férsz ez megint egy egyszerű huzzuk le a aparasztot kampány olyan mint az eü doboz volt,+laslow rosszul tudod egyre több autóban van külön kapcsolható ködös mert csak ebben az országban zavar mindenkit ezért lehet kapcsolni az elsöt s hátsot külön

 • tengerimalac

  Segítségül a műszaki előírásból, mert a 100 évvel ez előtt tett KRESZ vizsgát az igénytelensége miatt nem frissíti a “drága” autós társ. De fikázni azt a tudatlanságából eredően született rosszindulattal, azt tud! 6.19.7. Elektromos kapcsolás
  6.19.7.1. A nappali menetlámpák automatikusan legyenek bekapcsolva, ha a motort elindító és/vagy leállító berendezés olyan állásban van, amely lehetővé teszi a motor működését. Azonban a nappali lámpák kikapcsolt állapotban maradhatnak miközben az automatikus váltó, parkoló vagy üres állásban van, mialatt a rögzítő fék be van kapcsolva, vagy miután a vezérlőrendszert aktivizálták, de a járművet először hozták mozgásba.
  A nappali menetlámpák automatikusan legyenek kikapcsolva, amikor az első ködlámpákat vagy fényszórókat bekapcsolják, kivéve azt az esetet, ha az utóbbiakat arra használják, hogy felvillanó figyelmeztető jelzéseket adjanak.
  Emellett az 5.11. bekezdésben említett lámpák nincsenek bekapcsolva, amikor a nappali menetlámpák bekapcsolt állapotban vannak.
  5.11.

 • Guevara

  Az álló járművek kivilágítása

  45. § (1)282 Az úttesten álló járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani, kivéve ha közvilágítás van vagy a járművet egyéb külső fényforrás kellően megvilágítja. A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót és a lassú járművet a helyzetjelző lámpákkal kell kivilágítani. A 6 méternél nem hosszabb, két méternél nem szélesebb és pótkocsival vagy más vontatmánnyal össze nem kapcsolt gépjárművet azonban lakott területen elegendő az úttest közepe felé eső egy-egy első és hátsó helyzetjelzőlámpával vagy egy előre fehér, hátra piros fényt adó lámpával kivilágítani.

  (2)283 Álló járművön

 • Guevara

  (2)283 Álló járművön

 • Guevara

  a forgalmi okból megálló járművet kivéve

 • Guevara

  WTF???

 • Guevara

  tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.

 • hova

  Na ebből az ígéretből a mai napig nem láttam semmit sem a közutakon, pedig majd minden harmadik autó világítása kritikán felüli-vagyis olyan magas,hogy elmormolok egy imát, amikor elmegy mellettem és újra látok. Sajna a rendőrségnek már csak erre futja:fenyeget, aztán fetreng a saját mocskában!!

Videón, ahogy egy kismama szétveri férje autóját

Megtudta, hogy megcsalta a férje, gyermeke apukája, erre nem gyöngén bepöccent a leendő anyuka.

F1: Ilyen, amikor Verstappen nagyon hülyén néz ki

A Red Bullnál Mikulás-napi rendezvény volt december 6-án, Max Verstappennek sikerült hülyét csinálnia magából.

F1: A pechvogel is jelentkezett a Mercinél – videó

A Forma-1 történetének egyik legmókásabb balesetét produkáló japán sereghajtó, Taki Inoue is bejelentkezett Nico Rosberg mercedeses üléséért.

F1: Ferrari-uralmat a Mercedesé helyett!

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke szerint jobb lenne, ha a Ferrari, és nem a Mercedes lenne egyeduralkodó a Forma-1-ben.

Hamilton: Furcsa dolgok történtek a Mercedesnél

Lewis Hamilton nem áll le a célozgatásokkal, az angol szerint különös dolgok is történtek idén a Mercedesnél.

F1: Meglepetés volt a Francia Nagydíj feltámasztása

A Francia Nagydíj újjáélesztése még a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t is meglepte egy kicsit, de úgy fest, a Paul Ricard pálya jó otthona lesz a versenynek.

Top 10: puncimágnesek használtan

Jobb lenne egy új Volvo XC90, de nem mindenkinek telik rá, a nőknek mégis imponálni kell valamivel. Szoknyavadász hatással bíró autókat kerestünk, kétmillióig.

F1: Verstappennek önkritika kell

1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve úgy véli, Max Verstappen kiemelkedően teljesített idén, de igazán jó Forma-1-es csak akkor lesz belőle, ha képes szembenézni a hibáival és fejlődni.

Tudod, hogy kell kereket cserélni? Dehogy tudod!

Ez a videó most lépésről-lépésre megmutatja a kerékcsere folyamatát. Hidd el, eddig mindent rosszul csináltál.

F1: Rosberg visszaszólt Laudának

Nico Rosberg nem érti, miért akadt ki annyira a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda a visszavonulásán A világbajnok azt is elárulta, mennyit kivett belőle Lewis Hamilton megverése.

Megállás közben szippant fel áramot a svédek hibrid busza

Olyan dízel-elektromos buszt fejlesztett ki a svéd Scania, melynek akkumulátora a buszmegálló aszfaltjából feltölthető.

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.