Mostantól áthajthatnak a piros lámpán a motorosok

Új törvényt hoztak Nevadában

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.09.30. 14.00

A könnyű kétkerekűek speciális adottságai miatt ellentmondásos jogszabály-módosítást fogadott el az állami törvénykezés az észak-amerikai Nevadában. Van benne ráció, de sok bajuk lesz még a határozattal.

A kereszteződéshez érkező járművet észlelő, és a közlekedési lámpát ezáltal a szükséglet függvényében vezérlő rendszerek kiváló, biztonságos és ésszerű megoldást jelentenek a közúti forgalom szabályozására – kivéve, ha az ember kerékpárral vagy motorral közlekedik. Ezek ugyanis túlságosan kicsik ahhoz, hogy fémtestükkel megszakítsák az útfelület alá beültetett indukciós hurok által gerjesztett mezőt. 

Ilyenkor marad a reménykedés, hogy majd csak jön egy autó, aki helyettünk beindítja a zöld ciklust – vagy az óvatos szétnézést követő, életveszélyes és szabálytalan továbbhaladás… 
Pontosan ezt ismerte fel a nevadai törvényhozás, és engedélyezte a motorkerékpárok, quadok, biciklik és egyéb könnyű járművek számára, hogy áthaladjanak a piros lámpán, feltéve, hogy legalább két ciklust kivártak már, tehát bebizonyosodott, hogy a rendszer nem érzékeli őket.
Naivitás volna azt gondolni, hogy a nevadai motorosok nem fognak tömegével visszaélni az új lehetőséggel, mint ahogy az is borítékolható, hogy az emiatt sűrűsödő rendőri ellenőrzések több feszültséget fognak generálni a teljes motorizált társadalomban. 
Ugyanakkor a forgalomszabályozás és a KRESZ anomáliáin nap mint nap dühöngve különösen nagyra értékeljük a gondolkodó, kreatív szándékot. Mégsem biztos, hogy pont egy ilyen megoldást látnánk szívesen a hazai utakon. 
Te mit gondolsz?

Kommentek

 • PluginHibrid

  Hú ez valami 1000 éves téma nem?

 • menőmanó

  Biztos kevés a szervdonor. :)

 • mtbe

  páran itthon is mennek át a piroson ha szabad ha nem

 • zoldfulu2000

  úgy bő 10 éve egy kicsit jobban eleresztett országban, vicces volt látni hogy az összes külföldi megszokásból mindig 1- méterrel a vonal előtt megált.
  Aztán várt aztán várt aztán várt.
  És nem tudál mit csinálni vele, mert kielőzni már nem volt hely. Maradt a duda vagy a kiszállás elmagyarázás.

  Mondjuk ez annál a pár lmpánál volt kellemetlen amelyik nem váltott soha ha nem érzékelt parkoló autót… 5 perc örökkévalóság egy piros lámpánál…

 • istvan66

  Egészen jól hangzik, biztosan konkurenciát láttak a magyar KRESZ-ben, amikor engedik a biciklistákat forgalommal szemben (egyirányú).

 • Fabatka

  Elég nagy sületlenségnek tartom.
  Talán eljöhettek volna tanulni tőlünk !
  Van nálunk is nem kevés olyan lámpa ami így működik csak egyetlen gond van, ha valaki nemismeri az utat, és nem a felfestett vola előtt áll meg, akkor még a személy autót is nehezen érzékeli, pedig kipróbáltuk, még a kerékpárost is ézékeli ha ott áll meg ahol felfestették a vonalat !!!!!!!
  Szerintem már van vagy 20 éve hogy a Sajón egy ilyen híd működik és még sosem hallotam balesetről rendesen vált a lámpa ,merthogy ott a vasuti közlekedést és a forgalom irányváltását működteti

 • kocogok

  Szabálytalanságot, méghozzá nagyon veszélyeset legalizálni baromság!

 • Guevara

  Nem lett volna okosabb dolog olyan megoldást alkalmazni a jelzőlámpák vezérlésére, ami a motorost, biciklist is érzékeli? Vagy még nem tart ott a tudomány?

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.