Veszélyes, hogy fénykép nélkül büntethet a rendőr

Az ombudsman tiltakozik

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.09.23. 13.00

Szabó Máté ombudsman szerint a jogbiztonság és az érintettek tisztességes eljáráshoz való joga szempontjából is problémás, hogy több esetben fényképes bizonyíték nélkül jöhet a büntetés.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának állásfoglalása szerint veszélyes az a szabálymódosítás, hogy a rendőrségnek három közlekedési szabályszegés – a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, valamint a korlátozott övezetre vonatkozó szabályok megszegése – esetén fényképes bizonyíték nélkül is lehetősége van a gépjármű üzembentartójának megbüntetésére.

A közúti közlekedésről szóló törvény 2012 áprilisa óta valóban arról rendelkezik, hogy ha az ellenőrzés során nem lehet azonosítani a szabályszegőt, a szabályszegést pedig felvételen sem rögzítették, akkor bírságot automatikusan a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzembentartóval szemben kell kiszabni.

Szabó Máté ombudsman a módosítás indokairól magyarázatot kért a belügyminisztertől, aki a szabályok alkotmányossága mellett azzal érvelt, hogy a kiemelt három szabályszegés esetében nem szükségszerű előfeltétel a dokumentálás. E szerint a hivatalos értesítés átvételét követően az üzembentartónak lehetősége van vitatni a közigazgatási bírság kiszabását, vagy a megfizetését is mellőzheti anélkül, hogy végrehajtási eljárás indulna. “A miniszter kiemelte, hogy ezekben az esetekben közigazgatási hatósági eljárás indul, amelynek keretében valamennyi garanciális rendelkezés érvényesül” – írta az ombudsman.

Szabó Máté szerint “mind közigazgatási hatósági eljárásban, mind pedig szabálysértési eljárásban a jogállamiság garanciája, hogy a hatóság a jogsértés tényét hitelt érdemlően bizonyítsa.” Mivel nem feltétlenül az eljárás alá vont üzembentartó követte el a szabályszegést, esetében az érdemi védekezési lehetőséget az eljárás során hozzáférhető fényképes dokumentáció segíti elő.

“A jogállamiság elve és a tisztességes eljárás azt követeli meg, hogy objektív felelősség keretében csak megfelelő bizonyítékok alapján lehessen megbírságolni a gépjármű üzembentartóját” – írta az ombudsman, aki a belügyminisztertől kérte a közúti közlekedési törvény módosításának olyan kezdeményezését, amely az eljárás alá vont üzembentartó számára egyértelműen biztosítja a szükséges eljárási garanciákat.

Kommentek

 • hova

  Egyetlen eljárásban sem nekem kell bizonyítani az ártatlanságomat, hanem a hatóságnak-vagy valaki másnak- hogy bűnös, elkövető v felelős vagyok. Már így is hihetetlen rémhírek terjednek a rendőrség pénzb ehajtásáról, ez pedig olyan lehetőség a rendőrök kezében, amit még ők maguknak sem tudnak bizonyítani. A visszaélések tárháza lehet és lesz is!- a rendőrök persze 10 sec. alatt elintéznek akárkit! A hatóság készüljön fel arra,hogy neki kell hitelt érdemlően bizonyítani,hogy XY ezell a rendszámú autóval szabálysértést követett el-tessék nézni a fényképen!—-de ha nincs, akkor bárki bármit mondhat,elírhatja a rendőr a rendszámot, stb…stb. Azt gondolom, a kétséget kizáró bizonyítékhoz joga van minden embernek! A feltételezés itt szóba sem jöhet.

 • menőmanó

  hova
  Hova gondolsz? :D
  Abban az országban, ahol kényük kedvük szerint írják a törvényeket és hozzák a rendeleteket, nagy ívben tesznek a demokráciára és az általános korrektségre, ez a legkevesebb. Ilyen szarházi vezetéstől ez sajnos nem különösebben meglepő.

 • PluginHibrid

  Jővőre állitolag már autó sem kell hozzá..s úgy jön a csekkk…

 • dokipapa

  Velem előfordult a 80-as években, hogy megbüntettek tilosba behajtásért. Nekem kellett bizonyitanom, hogy abban az időben, nem is lehettem ott!(munkahelyen voltam)Ezután, már nem lehet nyugodtan aludni, mert bármi történhet……

 • szaboata

  Utakat nem építenek,za infrastruktura lerobbant,IFA-ra méretezett úthálózat,mégis dolgozni kell,mert az adót fizetni kell.Így menni kell,hajtani,a faluban 70-el,hogy haladj is,és a vége a Szolgáló és Védő pénzbehajtó.
  ITT MINDENKI BŰNŐS,AKI ÉL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FIZESS vagy húzz el nyugatra,ahol van infrastruktúra az élethez.
  És csodálkozunk,ha ilyen szemlélettel ott tartunk ahol tartunk.
  Építsünk STADIONOKAT,AZ ELŐRE VISZ!!!!!!!!!

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

Hegyszorosban reptetett siklóernyőst a Volvo

Ez a világon az első olyan mutatvány, amelyben egy teherautó és egy siklóernyős szerepel. De arra sem volt még példa, hogy siklóernyőst keresztül vontassak egy híd alatt.

F1: 15-ször sírta el magát Rosberg

Négy nap alatt tizenötödször sírta el magát, mondta a Forma-1 visszavonuló bajnoka, majd olyat tett a trófeával, mint előtte soha, senki.

Szebb is, erősebb is a Hyundai új raliautója

Bemutatta WRC versenyautójának harmadik kiadását a Hyundai. Nagyobb teljesítményét az új WRC szabályzatnak, dögös külsejét a kupé karosszériának köszönheti

Buszbaleset Győrben, súlyos sérültek

Turistabusszal ütközött egy taxi és egy személyautó Győr belvárosában.

A bizarr nő hat órán keresztül rongálta válogatott módszerekkel az utcán álló autót

Los Angelesben egy térfigyelő kamera rögzítette a meglehetősen bizarr esetet.

Megmérték a halálút szélességét

Sorra történnek halálos balesetek a Győrt Pápával összekötő 83-as főút lakott területen kívüli részén, amiben az ott lakók szerint benne van az út is.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.