Veszélyes, hogy fénykép nélkül büntethet a rendőr

Az ombudsman tiltakozik

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.09.23. 13.00

Szabó Máté ombudsman szerint a jogbiztonság és az érintettek tisztességes eljáráshoz való joga szempontjából is problémás, hogy több esetben fényképes bizonyíték nélkül jöhet a büntetés.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának állásfoglalása szerint veszélyes az a szabálymódosítás, hogy a rendőrségnek három közlekedési szabályszegés – a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, valamint a korlátozott övezetre vonatkozó szabályok megszegése – esetén fényképes bizonyíték nélkül is lehetősége van a gépjármű üzembentartójának megbüntetésére.

A közúti közlekedésről szóló törvény 2012 áprilisa óta valóban arról rendelkezik, hogy ha az ellenőrzés során nem lehet azonosítani a szabályszegőt, a szabályszegést pedig felvételen sem rögzítették, akkor bírságot automatikusan a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzembentartóval szemben kell kiszabni.

Szabó Máté ombudsman a módosítás indokairól magyarázatot kért a belügyminisztertől, aki a szabályok alkotmányossága mellett azzal érvelt, hogy a kiemelt három szabályszegés esetében nem szükségszerű előfeltétel a dokumentálás. E szerint a hivatalos értesítés átvételét követően az üzembentartónak lehetősége van vitatni a közigazgatási bírság kiszabását, vagy a megfizetését is mellőzheti anélkül, hogy végrehajtási eljárás indulna. “A miniszter kiemelte, hogy ezekben az esetekben közigazgatási hatósági eljárás indul, amelynek keretében valamennyi garanciális rendelkezés érvényesül” – írta az ombudsman.

Szabó Máté szerint “mind közigazgatási hatósági eljárásban, mind pedig szabálysértési eljárásban a jogállamiság garanciája, hogy a hatóság a jogsértés tényét hitelt érdemlően bizonyítsa.” Mivel nem feltétlenül az eljárás alá vont üzembentartó követte el a szabályszegést, esetében az érdemi védekezési lehetőséget az eljárás során hozzáférhető fényképes dokumentáció segíti elő.

“A jogállamiság elve és a tisztességes eljárás azt követeli meg, hogy objektív felelősség keretében csak megfelelő bizonyítékok alapján lehessen megbírságolni a gépjármű üzembentartóját” – írta az ombudsman, aki a belügyminisztertől kérte a közúti közlekedési törvény módosításának olyan kezdeményezését, amely az eljárás alá vont üzembentartó számára egyértelműen biztosítja a szükséges eljárási garanciákat.

Kommentek

 • hova

  Egyetlen eljárásban sem nekem kell bizonyítani az ártatlanságomat, hanem a hatóságnak-vagy valaki másnak- hogy bűnös, elkövető v felelős vagyok. Már így is hihetetlen rémhírek terjednek a rendőrség pénzb ehajtásáról, ez pedig olyan lehetőség a rendőrök kezében, amit még ők maguknak sem tudnak bizonyítani. A visszaélések tárháza lehet és lesz is!- a rendőrök persze 10 sec. alatt elintéznek akárkit! A hatóság készüljön fel arra,hogy neki kell hitelt érdemlően bizonyítani,hogy XY ezell a rendszámú autóval szabálysértést követett el-tessék nézni a fényképen!—-de ha nincs, akkor bárki bármit mondhat,elírhatja a rendőr a rendszámot, stb…stb. Azt gondolom, a kétséget kizáró bizonyítékhoz joga van minden embernek! A feltételezés itt szóba sem jöhet.

 • menőmanó

  hova
  Hova gondolsz? :D
  Abban az országban, ahol kényük kedvük szerint írják a törvényeket és hozzák a rendeleteket, nagy ívben tesznek a demokráciára és az általános korrektségre, ez a legkevesebb. Ilyen szarházi vezetéstől ez sajnos nem különösebben meglepő.

 • PluginHibrid

  Jővőre állitolag már autó sem kell hozzá..s úgy jön a csekkk…

 • dokipapa

  Velem előfordult a 80-as években, hogy megbüntettek tilosba behajtásért. Nekem kellett bizonyitanom, hogy abban az időben, nem is lehettem ott!(munkahelyen voltam)Ezután, már nem lehet nyugodtan aludni, mert bármi történhet……

 • szaboata

  Utakat nem építenek,za infrastruktura lerobbant,IFA-ra méretezett úthálózat,mégis dolgozni kell,mert az adót fizetni kell.Így menni kell,hajtani,a faluban 70-el,hogy haladj is,és a vége a Szolgáló és Védő pénzbehajtó.
  ITT MINDENKI BŰNŐS,AKI ÉL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FIZESS vagy húzz el nyugatra,ahol van infrastruktúra az élethez.
  És csodálkozunk,ha ilyen szemlélettel ott tartunk ahol tartunk.
  Építsünk STADIONOKAT,AZ ELŐRE VISZ!!!!!!!!!

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

Hamilton: Az új Merci olyan, mint egy hajó

Lewis Hamilton elmondta, hogy mit gondol a Mercedes 2017-es autójáról, a W08-asról.

F1: Gyönyörű autót tervezett a Red Bull

Christian Horner csapatfőnök szerint a Red Bull 2017-es autója az egyik “legcsinosabb”, amit valaha tervezett a csapat.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

F1: A sztármérnök is kevesebb előzést jósol

A Red Bull sztártervezője, Adrian Newey szerint a 2017-es Forma-1-es szabályok továbbra is egészségtelen mértékben jutalmazzák majd a motorerőt, emellett az előzések számát is csökkentik.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

F1: Hamilton magyarázkodni kényszerült

Lewis Hamilton hétfőn tisztázta a hétvégén a csapaton belüli adatmegosztással kapcsolatos nyilatkozatát. Nincs baja a Mercedesszel és Valtteri Botasszal.

F1: Minden ellenféltől fél a Mercedes

Hiába nyertek zsinórban három világbajnoki címet, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, a 2017-es idény előtt majdnem ugyanúgy tart minden riválistól, mint amikor először munkába állt.

Elegáns lett a legújabb Forma-1-es autó

A Sauber-csapat megmutatta 2017-es Forma-1-es modelljét, a C36-ost. A svájci alakulat jubileumi festéssel ünnepli 25. F1-es idényét.

A Lada nyugati hódításának nyomát fotózták Magyarországon

Ha ez a Zsiguli mesélni tudna! Biztos kalandos út vezetett a szovjet gyárból Angliába, majd valahogy a magyar utakra.

F1: 2020-ig maradnak a Mercedes-főnökök

A Mercedes-csapat két vezetője, az elnök Niki Lauda és a csapatfőnök Toto Wolff szerződést hosszabbított.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.