Kevesebb a halálos baleset az utakon

Kicsivel jobb a helyzet, mint tavaly

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.09.16. 16.00

Az év első nyolc hónapjában csökkent a közúti balesetben meghalt személyek száma. Kedvező trend tapasztalható az ittasan okozott balesetek számában is.

Eltelt az év kétharmada, ezzel a közlekedésbiztonság szempontjából legveszélyesebb időszakon is túl vagyunk. Hosszú évek tapasztalata alapján ugyanis júliusban és augusztusban fordul elő a legtöbb közlekedési baleset, valamint közúti tragédia, ami nyilvánvalóan összefügg a nyári szabadságolásokkal. A harmadik legveszélyesebb hónap, az október ugyanakkor még előttünk áll.

Augusztusban idén is az évközi átlag feletti baleset- és áldozatszámot regisztráltak, de a baleseti mutatók összességében még mindig kedvező képet mutatnak. A rendőrség által gyűjtött előzetes statisztikai adatok alapján 2013. január 1. és augusztus 31. között összesen 10 041 személysérüléses közúti baleset történt, 0,28 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában (akkor 29-al kevesebb, azaz 10 013 balesetet regisztráltak).

Továbbra is csökkenő tendencia mutatható ki a halálos és a könnyű sérüléssel járó balesetek vonatkozásában. A halálos balesetek száma 1,47 százalékkal (341-ről 336-ra), míg a könnyű sérüléses balesetek száma 0,94 százalékkal (6801-ről 6737-re) csökkent. Ugyanakkor a súlyos sérüléses balesetek számában 3,38 százalékos növekedés tapasztalható (2871-ről 2 68-ra).


Amennyiben a közúti balesetben meghalt személyek számának alakulását vizsgáljuk, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy az év eddig eltelt nyolc hónapja során 13 fővel kevesebben vesztették életüket közútjainkon az elmúlt év azonos időszakához képest. Az áldozatok számának 389 főről 376 főre történő csökkenése 3,34 százalékos visszaesésnek felel meg.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma is kedvezően alakult. Idén január 1. és augusztus 30. között 994-en okoztak ittas állapotban közúti balesetet a tavalyi 1131 fővel szemben, a csökkenés mértéke 12,11 százalék. Ennek megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya 11,30 százalékról 9,90 százalékra csökkent, de ez még mindig azt jelenti, hogy átlagosan számítva minden tizedik személysérüléses balesetet ittas személy okozott.

(Forrás: baleset-megelozes.eu)

Kommentek

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga lett a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik a Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.