Nem trükközhetnek az árral a benzinkutak

A versenyhivatal néz a körmükre

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.09.13. 11.00

A német autósok hosszas keresgélés nélkül megtudhatják, hogy melyik töltőállomáson adják a legolcsóbban az üzemanyagot a környéken.

A szolgáltatást akár okostelefonra vagy navigációs rendszerre telepített alkalmazással is lehet használni, és egyelőre 13 ezer töltőállomás árairól lehet vele tájékozódni. A rendszert a decemberig tartó próbaüzem alatt továbbfejlesztik, és végül mind a 14 500 németországi töltőállomás adatait tartalmazza majd.

A versenyhivatal elnöke, Andreas Mundt szerint a szolgáltatással évente átlagosan 60 eurót takaríthatnak meg az autósok. A rendszert a versenyhivatal új szervezeti egysége, az úgynevezett üzemanyagpiac-átláthatósági hatóság működteti. A kutak üzemeltetői az árváltozásokat öt percen belül kötelesek jelenteni a hivatalnak, amely a beérkező adatok alapján folyamatosan frissíti a rendszert.

A németországi töltőállomásokon az üzemanyagárak rendszerint naponta többször változnak, és mindig azokban az időszakokban emelkednek, amikor a legtöbben tankolnak. A napon belüli árkülönbség elérheti a 30 centet (90 forintot). Fogyasztóvédők és a nagy hálózatokhoz nem tartozó, független töltőállomások üzemeltetői régóta vádolják a piacot uraló nagy cégeket azzal, hogy visszaélnek erőfölényükkel és a világpiaci folyamatokkal nem indokolható árképzési gyakorlatot folytatnak.

A versenyhatóság egy 2011-es vizsgálatában megállapította, hogy az üzemanyagpiac oligopollá vált, a töltőállomás-hálózatokat üzemeltető multinacionális óriásvállalatok óramű pontossággal igazítják egymáshoz áraikat, és nincs számottevő verseny közöttük. Ennek a fogyasztók számára kedvezőtlen helyzetnek a megváltoztatása céljával hozták létre a piaci átláthatóság felett őrködő hivatalt, és vezették be az árváltozás-bejelentési kötelezettséget.

(Forrás: MTI)

Kommentek

  • czibula mihály

    Melyik ez az alkalmazás? Sima PC-re is letölthető?

  • Guevara

    Na ez érdekes, ha egy cég uralja a piacot, vagyis monopolhelyzetben van (MOL) akkor az a baj, ha több szereplós a piac akkor meg az a baj. Egyébként nem meríti ez ki a kartellezés fogalmát?
    Nem értem a függetleneket sem, ők tarthatják az áraikat egy szinten, így elvileg amikor csúcsidő van akkor ők jóval olcsóbbak lehetnek, de ezt valamiért mégsem tudják kihasználni a gyakorlatban. Miért?

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.