Ezrével gázolják halálra a gyalogosokat a szomszédban

Akinek kocsija van, az felsőbbrendű

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.09.10. 13.00

Évente két és fél ezer gyalogost gázolnak halálra Ukrajnában, amiért szakértők részben a “középkori” infrastruktúrát, illetve azt az általánosan elterjedt nézetet okolják, hogy a volán mögött ülőnek mindig igaza van.

Az egészségügyi minisztérium statisztikája szerint Ukrajnában az utóbbi években a közúti balesetek halálos áldozatainak csaknem fele gyalogos volt. Franciaországban az arány 12 százalék, Németországban 13 százalék, Lengyelországban pedig 31 százalék. Az Európai Unió összes tagországát tekintve egymillió lakosra 61 halálra gázolt gyalogos esik, Ukrajnában viszont 106.  

Hét évvel ezelőtt még jóval kevesebb, 1500 gyalogos vesztette életét Ukrajna közútjain. Szakértők a romló helyzetet azzal magyarázzák, hogy 2005-től kezdve Ukrajnában ugrásszerűen növekedni kezdett a gépkocsik száma az utakon. A Biztonságos Közlekedésért Egyesület adatai szerint míg 2005-ben Ukrajnában ezer főre 60 személyautó jutott, addig 2012-ben már 187. A gépkocsik tömeges elterjedésének következményeként tapasztalatlan és rosszul képzett autósok hada lepte el az utakat. A járművezetői oktatás alacsony színvonala mellett az sem ritka, hogy tanfolyam és vizsga nélkül veszik meg a gépkocsihoz a jogosítványt.  

A gyenge vezetési tudás mellé még az a helyi mentalitás társul, hogy az autó megszerzése az önmegerősítés egy formája. Mikola Sulga szociológus rámutatott, hogy az ukránok a társadalmi státusukat manapság aszerint mérik, mennyi vagyontárgyra tettek szert. Az autósok eszerint magasabbrendűnek érzik magukat azoknál, akiknek nincs gépkocsijuk. “Fölé helyezik magukat a gyalogosoknak, ezért nem engedik őket átkelni a zebrán, és gátlások nélkül felhajtanak a járdákra” – tette hozzá a szociológus.

A statisztikák szerint csaknem kétszer több gyalogost ütnek el Ukrajnában kijelölt gyalogátkelőhelyen (zebrán), mint egyéb helyeken. Hozzájárul még a szomorú statisztikához az, hogy a gyalogátkelőhelyek gyéren kivilágítottak, és a felfestésük is rosszul látható. Az infrastruktúra további hiányosságai közül a szakértők kiemelik, hogy az országban alig vannak aluljárók az országutak alatt, kevés a gyalogoshíd, illetve az alagút a járműveknek.

Ugyanakkor számos esetben maguk a gyalogosok hibásak a balesetben. “Előfordul, hogy ittas állapotban kelnek át az úton, vagy fülhallgatóval a fülükben” – mondta Olekszandr Zubenko, az ukrán közlekedésrendészet sajtóosztályának vezetője.

(Forrás: MTI)

Kommentek

  • menőmanó

    Való igaz!
    A fedélzeti kamerás felvételeken nagyon durva dolgokat látni. Bár az is igaz, hogy azok nem csak Ukrajnából vannak.

  • Kempelen10.

    A 7-es buszon is van manőmanó? Anyád ordít ezt a sok ostobaságot olvasva tőled!

Melyik a legszebb 2017-es Forma-1-es autó? Szavazz!

Új idény, radikálisan új Forma-1-es autók – de melyik csapat volt a legügyesebb, már ami az esztétikát illeti?

F1: Ki vezeti először az új autókat?

Ma délelőtt Barcelonában megkezdődik a 2017-es Forma-1-es idény első hivatalos tesztje, 10 csapat küld pályára új autót. Itt a hét beosztása.

Chevy Camaro ZL1 1LE: csak véletlenül kap rendszámot

Egyedi komponensekkel és hangolással tette versenypálya-kompatibilissé a Camaro eleve legsportosabb kivitelét a Chevrolet.

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.