Bocs, haver, nem láttalak…!

Takarásban érkező közlekedőket menthet meg a Honda új rendszere

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.09.05. 10.00

Motorosokkal, gyalogosokkal kommunikáló autón dolgozik a Honda. A cél, hogy akkor is észrevegyék egymást, ha nem látszanak.

SMIDSY (sorry mate, I didn’t see you, azaz “bocs, haver, nem láttalak”): így nevezi az angol szleng azt a balesettípust, amelyben igazából nincs vétkes, csak áldozat: az egyik, jellemzően kisebb jármű egy másik, nagyobb gépkocsi takarásában érkezik a kereszteződésbe, elénk, a harmadik autó elé, és mire észrevesszük, már késő. Ilyenkor jöhet a mentegetőzés, a bosszankodás és a biztosítóhoz rohangálás – meg persze a kórház vagy még rosszabb, ha igazán súlyos a helyzet.

Takarásban jön a motoros, indul az autós

Ezekre a védtelen, láthatatlan közlekedőkre gondolt a Honda, amikor elkezdte új, járműközi kommunikációs rendszerét kiépíteni. A két autó, illetve autó és tereptárgy közötti adatcserére már számos példát láthattunk több gyártótól. Újdonság ebben az esetben a konkrét balesetmegelőző funkció: a Honda és a Michigani Egyetem azon dolgozik, hogy rövid távú adatátviteli protokoll (DSRC) segítségével figyelmeztetni tudják egymást a járművek a szó szerint lappangva közeledő veszélyre. 
A piaci bevezetésnek persze még van néhány akadálya. Hogy mást ne mondjunk, fel kell szerelni minden járművet egy ilyen DSRC adó-vevővel, de az is fontos, hogy a tervezők pontosan és megbízhatóan programozzák be a riasztás körülményeit. Az sem jó, ha túl gyakran csipog ugyanis, de legalább olyan kellemetlen, ha csak alkalmanként figyelmeztet a veszélyre. 

Motorkerékpár érkezik

A rendszer egyébként nem csak két jármű, hanem bármilyen két tárgy között működhet. Így hasznos volna DSRC chipet beépíteni a mindig nálunk lévő mobiltelefonokba: az autós észlelné, ha tolatás közben mögötte gyalogos caplat át, utóbbit pedig, aki jó eséllyel úgyis a mobiljába mélyedve sétál az utcán, telefonja képernyőjén megjelenő riasztás figyelmeztetheti arra, hogy hamarosan kitolatnak elé. 
Más kérdés, hogy mi tesz jobbat a társadalomnak: ha megtanulunk elszakadni a mobilunktól, vagy még jobban belemélyedünk, a biztonság zászlaját lengetve…

Elektroszmog a biztonságért

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.