Indul hadjárat a gyorshajtók ellen

Kiírták a közbeszerzést a fix traffipaxokra

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.09.04. 14.45

Kiírta az Országos Rendőr-főkapitányság azt a tendert, amelynek keretében 365 traffipaxot vesz.

Indul a rendőrség akciója, több száz traffipax vásárlását kezdik meg. A beszerzésre a rendőrség 5,5 milliárd forintot szán, cserébe a nyertes cégnek kell leszállítani, telepíteni, beüzemelni a traffipaxokat, valamint biztosítania kell a működéshez szükséges szolgáltatásokat is. A 365 eszközről szóló tárgyalásos pályázat jelentkezési határideje szeptember 30. – írja az Index.

A kiírás szerint a kameráknak alkalmasaknak kell lenniük többek között sebességmérésre, rendszámfelismerésre, forgalomtorlódás észlelésére. A kamerák ezen kívül ki tudnak szűrni olyan szabálytalanságokat is, mint például a záróvonal átlépése, a behajtási tilalom megszegése, a leállósáv szabálytalan használata, a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a közlekedési lámpák jelzéseinek figyelmen kívül hagyása.

Egy közlekedésfejlesztéssel foglalkozó állami tisztviselő szerint a rendőrség ennyi kamerával olyan hatást érhet el, mintha folyamatosan fokozott ellenőrzést tartana. Korábban több szakértő is “csillagháborús tervként” beszélt a koncepcióról. Ebben összesen 500 készülék szerepel, 165 mobil traffipax, illetve az említett 365 multifunkciós szerkezet. Jelenleg 154 sebesség-ellenőrző berendezést működtetnek országszerte.

Mit gondoltok? Tényleg baleset-megelőzésről van szó? Vagy esetleg a bírságból származó bevételek növelése a cél.
A döntéshez egy-két segítség: Korábban rámutattunk, hogy nem a sebességhatár átlépése okozza a baleseteket.
De az is kiderült a rendőrség adataiból, hogy nem ott mérik az autók sebességét, ahol egyébként sok a baleset.

2012 negyedik negyedévében a balesetek 30%-a eredt gyorshajtásból, ám ebből csupán 9% az abszolút gyorshajtás, 21% a “sebesség nem megfelelő megválasztása”, vagyis a relatív gyorshajtás. Amikor havon 50-el lecsúszik az útról az autós, vagy túl gyorsan ment a kanyarban, túl későn fékezett a zebra előtt, túl nagy tempóval érkezett a kereszteződésbe – ezek egyike ellen sem véd a traffipax. Viszont tavaly főként a fotók nyomán kiszabott bírságokból 16 milliárdos bevételre tett szert az állam.

(Forrás: Index)

Kommentek

 • menőmanó

  Szemét dilettáns bagázs.
  Máshoz sem értenek ezek a balfékek, csak az adók kivetéséhez, a traffizáshoz, az állampolgárok és a vállalkozók csesztetéséhez. Remélem mihamarabb eltűnnek a francba.

 • őrültekháza

  Siralmas,hogy a rendőr már nem is a bűnözéssel foglalkozik,hanem a szegény autósokat zsebeli ki,ha valami nem tetszik egy autón.Tiszta pénzbehajtók lettek,miért akar mindenki milliárdos lenni?Nem elég ha van mit enni,van hol lakni?Ha több pénzre vágyik a rendőrség,miért nem vállal másodállást?Úgy volna tisztességes.Én soha nem tudnék senkit megbüntetni,csak hogy több pénz legyen zsebemben.Undorító,amit megtehetnek egyesek.A rendőrnek az lenne a dolga,hogy védjék az ártatlanokat,és hogy kapjanak el minden bűnelkövetőt,nem csóró autósokra vadászni,és tönretenni amúgy sem könnyű életüket.

 • Shaperd67

  A csóró autósokkal nincs is gond. A pénzes patkányokat kellene már eltüntetni az utakról, akik BMW-vel, Mercivel vagy Audival közlekednek, de ész nélkül.
  A franciáknál nem nagyon áll ki a rendőr az útszélére sebességet mérni, mivel a főutakon, a legkisebb településen is telepített traffipax van.

 • TéGé2

  Egyetértek, hogy a rendőrök helyett gépek végezzék ezt a nem túl nagy szaktudást igénylő tevékenységet, azonban felmerül egy kérdés.

  Honnan fogják tudni ezek az autómaták, hogy a román, bulgár vagy akárcsak magyar, stb rendszám amit látnak az egy kamionhoz vagy egy személyautóhoz tartozik-e? Mert ugyebár egészen más sebességhatárok vonatkoznak előbbire, mint utóbbira.

 • kocogok

  Semmi gond! Be kell tartani a sebességhatárokat és passz!

  TéGé2! Tudod ez is fényképez …

 • TéGé2

  kocogok-

  Értem, hogy fényképez, de vajon értelmezni is tudja ami a fényképen van? Mert az egész lényege, hogy úgy büntet, hogy nincs emberi közreműködés. Tehát a rendszámot felismeri a szoftver -ez az egyik feltétel-, de hogy az a rendszám milyen kategóriájú járműhöz tartozik azt vajon tudja-e?

 • Ambrus Gergely

  Nem baj, ez kellett már, hogy jó legyen a közbiztonság az utakon

 • v_dala

  Utálok Magyarországon vezetni, mert itt a rendőrség a pénzemre vadászik . Sokat utazok EU-n belül,de ezt sehol nem csinálják.A Pintérék álltal nagy hanggal beharangozott álltalános EU-s ellenőrzések idején “kint” semmit nem tapasztalni.

 • kocogok

  v_dala – 2013.09.04 18:35!
  És ki kért meg rá, hogy itt vezess? Nem kell idejönnöd autókázni, legalább egy zooval kevesebb lesz az utakon!

 • kocogok

  TéGé2!
  Csak a fotózás automatikus! A képeket továbbra is emberek értékelik!

 • mtbe

  látom páran azt szeretnék, hogy ne is legyenek rendőrök, menjen mindenki amennyivel akar…hm, jó buli lenne

 • chandlar

  Ez egyértelmű hogy megint a szegény emberek megvámolása. Plusz valamelyik vállalkozót(aki jó barát)gazdaggá tesznek.Ha utána számolsz láthatod hogy 1db készülék több mint 15 millióba kerül,természeteden megint az adófizető pénzéből. VICC az egész.Csak az a szomorú hogy mi birkák még mindig tűrjük ezt.

 • Fabatka

  Ennek a sok és drága készüléknek az árát velünk fogják megfizettetni !!
  Szó nincs itt baleset megelőzésről !!!!!
  Kell a bevétel, és így aztán lehet pénzt szerezni, hiszen ott sose mérnek ahol kellene DE NYAGYON !!!
  Miskolc egyik lakótelepén egy RENDŐR naponta szállguldozik 100 és 140 Km között, de soha senkinek nemjutott eszébe, hogy akkor állítsanak egy trafit az út mellé amikor az illető munka ideje lejárt !!!!!!
  Olyan saebeséggel szálguldozik, hogy nem is lehet lefotózni,de teljesen mindegy volna, a rendszáma ugyanis szinte vízszintesen áll !!!!!!!
  Viszont minket autósokat tud cseszegetni !!!!!!!

 • montsenior 10

  Sajnos hogy a baleseti statisztikák azt támasztják alá hogy szükség van a trafipax készülékekre,/bár ne lenne/.Ezen készülékek ára tetemes ,azonban az életet NEM lehet pénzben mérni ,és ha tekintjük a tetemes anyagi károkat akkor melyik az olcsobb?.Sok minden szabálysértést tudnak ellenőrizni e készülékek bár az emberi tényezőt soha nem lehet kiiktatni ,mivel arra képtelen hogy ellenőrizze a gk vezető alkoholos v,kábitószeres befolyásoltságát ,meg bocsánat azt sem hogy 120 decibellel dübörög a hangfal.

 • hova

  ” Korábban rámutattunk, hogy nem a sebességhatár átlépése okozza a baleseteket. ”
  Ki mutatott rá? És ettől kevesebben halnak meg az utakon?
  ” AKI MÁS TULAJDONÁT JOGTALANUL ELVESZI….LOPÁST KÖVET EL”
  Engem azért nem érdekel ez a tv. tényállás, mert SOHASEM LOPOM EL SENKI TULAJDONÁT ! Ugye érti mindenki, mire célzok?

 • TéGé2

  kocogok – 2013.09.04 // 18:42

  ” TéGé2!
  Csak a fotózás automatikus! A képeket továbbra is emberek értékelik!”

  Jó és akkor lefotóz a rendszer mindenkit aki 100-al megy pl. M0-n, aztán kiválogatják, hogy melyik kamion és melyik személyautó ???

  Amúgy nem érint, mert én szgk-val járok, egyszerűen csak kíváncsi vagyok.

 • jimmy49

  Kópháza előtt most szerelték fel az ilyen kombinált berendezést. Nem tudom működik e már. De jó lesz vigyázni.

 • jimmy49

  TÉGÉ2 amit Kópházán a napokban szereltek az mindent mér. Műholdon keresztül azonnal továbbítja is az adatokat.

 • jimmy49

  Arra lennék kíváncsi, hogy fogja ellenőrizni a kerékpárosokat és a gyalogosokat az út szélén. Idén eddig csak két olyan biciklist láttam, akin volt fényvisszaverő mellény és este be volt kapcsolva a lámpája két számjegyű főúton.

 • zorro32

  ez az egész a pénzszerzésről szól,van 1-2 rendőr ismerősöm,akik azt mondták,ne átkozzam a kint lévő kollégáikat,ők is emberek. mikor kimennek ellenőrizni,parancsba kapják,hogy x összeget be kell szedni,az elején normálisak,elnézőek,de a vége felé,ha látják,hogy nem jön be a kitűzött összeg,akkor kezdik szívatni az autóst. ha nem teljesítik a parancsot,nagyon cseszegetik odabent.kell a pénz az állambácsinak és az autós az egyetlen,akiről bármennyit le lehet húzni,ezt az állam is tudja.

 • szaboata

  Utakat kellene építeni,megfelelő helyen,megfelelő minőségben,ahol haladni lehet.
  Pl M8,vagy M9-es autópálya,mert itt délen,ha elmennék Szegedre,vagy Keszthelyre melozni,hogy adót termeljek,és egy kis plussz zsetont a családnak,meg lehet nézni milyen úton megyek.Fizettem is gyorshajtásér,mert 70-el mentem a falvakban,mert hol mentem volna máshol?Most majd még jobban is ellehetetlenítik a másodálláshoz az utazgatást.
  Nem marad más hátra,minthogy kimegyek külföldre.És ezt ajánlom a gyerekemnek is.
  Úgy látszik,minden politikus behülyül,idővel.

 • fzr1000

  Szerintem szükség van erre a lépésre mert nagyon sok szabálytalan barom van az utakon aki nem tartja be a szabályokat.

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.