Tilos SMS-t küldeni autóvezetőknek

Ellentmondásos bírósági döntés Amerikában

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.08.30. 11.00

A precedens értékű döntés elmaradt, de egy kártérítési ügyben fontos határozatot hozott egy amerikai bíróság: mostantól hibás az, aki autóvezetőnek küld szöveges üzenetet.

Egy tinédzser még 2009-ben gázolt el teherautójával egy motoros házaspárt. Nem figyelt: éppen a barátjától kapott sms-t olvasta. Az ütközés miatt a motorosok elveszítették a lábukat, amiért nem csak az autóvezetőt, hanem a vele szöveges üzeneteket cserélő barátját is beperelték. 

A bíróság nem adott helyt a felperesek keresetének, így az sms-t küldő lányt nem kötelezték kártérítés megfizetésére. Ugyanakkor a hatóság kimondta: “mindenkinek kötelessége, hogy ne küldjön szöveges üzenetet olyan személynek, akiről bármilyen okból tudja, hogy az üzenet fogadásának időpontjában éppen gépkocsit vezet, vagy hogy az üzenetet vezetés közben fogja elolvasni.” 
Ezzel a döntéssel a későbbiekre nézve gyakorlatilag jóváhagyták a motoros házaspáréhoz hasonló kereseteket. 
A New Jersey állam bíróságán hozott döntés által érintett autósok érthetően felháborodtak: érvelésük szerint senki nem sejtheti előre, hogy a címzett éppen hol tartózkodik, mit csinál. 
Ugyanakkor vannak, akik szerint éppen ideje volt meghozni ezt a döntést. A tinédzserek például nemigen csinálnak titkot abból, hogy a volán mögül sms-eznek, így ha egy üzenetcsere során kiderül, hogy ez a helyzet, a másik félnek kötelessége felfüggeszteni a csevegést. 
Ez a drákói döntés talán áttörést hozhat a menet közbeni sms-ezés egyre növekvő problémájában: 2011-ben legalább 1,3 millió olyan balesetet regisztráltak az Egyesült Államokban, amelynek az sms-ezés volt a kiváltó oka. Az amerikai tinédzserek egyharmada rendszeresen sms-ezik menet közben, a balesetbe került 18-20 évesek 13 százaléka használta mobilját az ütközés előtt. 
A statisztikák szerint a szöveges üzenetek olvasása és írása huszonháromszorosára növeli a baleset kockázatát; a tárcsázásnál a szorzó mindössze 2,4, a beszélgetésnél pedig 1,3. A gond a huzamos figyelemelterelés: alkalmanként legalább öt másodpercen át vezet vakon az, aki sms-t olvas menet közben.
Nem véletlen, hogy az USA 39 államában, valamint a fővárosban törvény tiltja a vezetés közbeni sms-ezést. Kérdés persze, hogy felelőssé tehető-e bárki mások felelőtlen és törvénytelen magatartása miatt. 
sms

Kommentek

 • Guevara

  Idéznék egy klasszikust: “Az emberi hülyeségnek csak alsó határa van.”

 • HakapesziM

  Aztán honnan a retekből tudjam, hogy akinek sms – t küldök éppen vezet? Mi a cégen belüli kamionos kollégák sokat sms – ezünk egymással. Akkor tudnom kellene, a kollégám éppen szabin van – e? Ellenkező esetben jó eséllyel vezet.
  Ugyanaz a történet, mint a telefonálásnál. Mindenki mellé nem lehet rendőrt ültetni. Döntse el mindenki mit vállal, telefonáljon, írjon sms – t vezetés közben, a felelősség az övé. Évi legalább 1000 sms – t írok, felét menet közben. Jó, a többsége, egy “ok”, vagy “rendben” üzenet.
  A CB rádión is lehet beszélni, rádiót, GPS – t állítgatni, enni, bagózni stb. Aki vezet annak a felelőssége lehetőség szerint a vezetésre figyelni.

 • Guillotine

  Hakapeszi!

  Addíg jó a meglátásod míg nem másokat nyírsz ki azért mert a haverjaiddal sms-ztél…..

  Te se örülnél ha a családodat legyalulná egy 24tonnás kamion csak mert a söfőr többet vállalt mint amire figyelni tudott!

 • PluginHibrid

  Hakap

  Csak onnantól tilos ha már tudod, hogy vezet .

  Ez a lényeg : ” A tinédzserek például nemigen csinálnak titkot abból, hogy a volán mögül sms-eznek, így ha egy üzenetcsere során kiderül, hogy ez a helyzet, a másik félnek kötelessége felfüggeszteni a csevegést. ”

  Így már érted ?

 • PluginHibrid

  Az is kiolvashato, hgy nem az írás a gond menet kozben hanem az olvasas…

 • PluginHibrid

  + mivel arra kb ingyen van a sms, havi több ezerről beszélúnk per kpof..Simán trécselnek egész nap a tinik ide oda pingpongozva 1,5 percenként….Az nem az EU…

F1: Máris leírta az évet a Williams?

Claire Williams csapatfőnök szerint “nagy kihívást jelentő” szezon előtt áll a Williams az idén, ami ritkán szokott jót jelenteni.

F1: A Mercedes máris ledarált egy versenytávot

Az első 2017-es Forma-1-es teszt első délelőttjén a Mercedes több mint egy versenytávot lehúzott Valtteri Bottasszal, a leggyorsabb viszont a Ferrari volt. Gondban a McLaren és a Red Bull.

F1: Trumphoz hasonlították a McLarent, kiakadt a net

Az egyik Forma-1-gyel foglalkozó Twitter-csatornán Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlították a McLarent.

Így spórol a gázolajjal a Škoda

Négy gázüzemű teherautót állított munkába a Škoda a Mladá Boleslav-i gyárában. Ily módon nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a gázolajra fordítandó összegek is csökkenhetnek.

F1: A jövő héten visszatérhet a sérült pilóta

Sajtóértesülések szerint az első barcelonai tesztet nyaksérülés miatt kihagyni kényszerülő Pascal Wehrlein a jövő héten már beülhet a Sauberbe.

F1: Máris elromlott a McLaren és a Red Bull

Alig kezdődött meg a Forma-1-es tesztelés, két nagycsapat máris komoly műszaki hibákba futott bele. A Red Bullt tréleren kellett a garázsba szállítani.

Már ezért is többet kell fizetniük az autósoknak

Az autósok 2016-ban átlagosan 78 000 forintért kötöttek teljes körű casco biztosítást, ami közel 9 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért szintet (71 600 Ft).

Magyar pilóta a ralikrossz-világbajnokságban

2017-ben állandó magyar versenyzővel startol a ralikrossz-világbajnokság.

Drága a magyar üzemanyag, ennyiért adják a szomszédok

Szétnéztünk, hogy a szomszédos országokban mennyibe kerül az üzemanyag, és a müzlibe vágtuk a kanalat.

Melyik a legszebb 2017-es Forma-1-es autó? Szavazz!

Új idény, radikálisan új Forma-1-es autók – de melyik csapat volt a legügyesebb, már ami az esztétikát illeti?

Jön az ingyenes magyar KRESZ-vizsga

A tervek szerint ingyenessé teszik a KRESZ-vizsgát a diákok számára.

F1: Ki vezeti először az új autókat?

Ma délelőtt Barcelonában megkezdődik a 2017-es Forma-1-es idény első hivatalos tesztje, 10 csapat küld pályára új autót. Itt a hét beosztása.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.