Zaklatják a rendőrök az autósokat?

Mi az, hogy bárkit lehet igazoltatni?

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.08.14. 13.00

A Magyar Helsinki Bizottság arra kérte az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezze az igazoltatásokra vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál.

A Magyar Helsinki Bizottság már több, az igazoltatás intézményével és gyakorlatával összefüggő elemzésében és kutatásában foglalkozott a fokozott ellenőrzéssel. A fokozott ellenőrzés lényege, hogy annak elrendelése esetén a rendőri szerv vezetőjének utasításában meghatározott területen és időtartamon belül bárki igazoltatható, a rendőrnek nem is kell mérlegelnie az igazoltatás szükségességét alátámasztó körülményeket.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint amellett, hogy az igazoltatás ezen formája egyáltalán nem bizonyult hatékonynak a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés tekintetében, a szabályozással szemben komoly alkotmányossági aggályok is felvethetők.

A rendőrségről szóló törvény felhatalmazása alapján a rendőri szerv vezetője gyakorlatilag bármikor elrendelheti a fokozott ellenőrzést, ami alatt a rendőrök bárkit igazoltathatnak ok nélkül. A jogbiztonság követelményét sértő szabályozás következtében könnyen előfordulhatnak tömeges alapjogsérelmek, mert a fokozott ellenőrzés alatt foganatosított rendőri intézkedések nagyobb eséllyel sérthetik az állampolgárok emberi méltóságát és magánszféráját, valamint a tisztességes eljáráshoz való jogukat.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a fokozott ellenőrzés elrendelésére vonatkozó felhatalmazás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét is, és a strasbourgi bíróság 2010-ben egy hasonló szabály miatt elmarasztalta az Egyesült Királyságot. A Magyar Helsinki Bizottság az alapvető jogok biztosának megküldött beadványa itt olvasható.

Kommentek

 • hova

  Fokozott ellenőrzést indoklás nélkül elrendelhet a rendőrség illetékes vezetője / és még mást is, amit nem szoktak nyilvánossá tenni / és ebben az esetben- eljárás alatt- pl.ruházat átvizsgálást, csomag és autóátvizsgálást is megcsinálhat az intézkedő rendőr. Valójában megmotoznak, végigtapogatnak, kidobálják a cuccot a táskádból, kocsidat átforgatják- rendet nekem kell tennem a cuccok között a végén./ hálaisten/ Ez az intézkedés néha magamutogatás, hogy itt vagyunk!-vigyázunk! ellenőrzünk!-ne féljetek semmitől!- Pedig pont ettől félnek a normális emberek.Az esetek nagyrészében nem célirányos az ellenőrzés, mert ha pl. csak a piros BMW-t állítják meg, akkor az érthető, de ha minden autóst, akkor annak nagyon pontos és erős indoka kell hogy legyen. Szóval a Helsinki Bizottság panaszában nagyon sok igazság van.Senki nem szereti, ha alapos indok nélkül egy 70 pontos ember a fenekemben turkál! Ne legyünk szégyenlősek, mert alkalom adtán piszok kellemetlen lehet!!

 • Kempelen10.

  Velem is kekeckedtek már rendőrök, de a cím akkor is brutál általánosító. Ezeket a helsinkiseket meg kiküldeném kátyúzni, a négy mancs aktivistáival együtt.

 • zoz46

  Kempelen 10! A cím nem brutális és általánosító, ugyanis, ha nem vette volna észre a cím egy kérdésfeltevés!!! Kérdőjel van a végén, nem pont, vagy felkiáltó jel!

 • Kempelen10.

  Zoz! Egy kérdőmondat éppen úgy lehet általánosító, mint egy kijelentő. Feltételezés szinten is. Ha nem vette volna észre anyanyelve tanulása közben.

Spanyol Wunderwaffe, 300 lóerővel: SEAT Leon Cupra

A SEAT Leon frissítése most lett teljes, megérkezett a legerősebb, leggyorsabb modell, a Cupra is.

F1: Hamilton aggódik az előzések miatt

Lewis Hamilton bízik benne, hogy a mérnökök tévednek, és az új szabályok nem nehezítik meg az előzéseket.

F1: Pályán a Mercedes új autója

A Forma-1-es címvédő Mercedes AMG csütörtök délelőtt pályára küldte 2017-es modelljét, a W08-ast Silverstone-ban.

F1: Soha nem látott lépést tett előre a Mercedes

A riválisok számára rossz hír, hogy a Force India szerint akkora lépést tett előre a motorjával a Mercedes, mint még soha.

F1: Az első videó az új Mercedesről

Magyar idő szerint 13.10-kor kezdődik a Mercedes 2017-es autójának bemutatója, de a csapat már kitett egy videót a Twitterre.

Top 10: nyitható tetejű, de nem kabrió, mi az?

Az új MX-5 furcsa, elektromos mozgatású, se nem kabrió, se nem egészen targa teteje adta az ihletet, hogy összegyűjtsük a tíz – szerintünk – legizgalmasabb nem kabrió és nem CC tetőt az autótörténelemből.

Hamilton: A Forma-1 “szomorú”, “elavult”

A háromszoros világbajnok Lewis Hamilton szerint a Forma-1-re nagyon ráfér a ráncfelvarrás, a megújulás, reméli, hogy az új tulajdonos tesz majd ennek érdekében.

Tudod, mikor mutatták be először ezeket az autókat?

Egy kimondottan nehéz kvíz következik, ami próbára teszi az autós tudásod.

Két hét múlva jön a kabrió Mercedes E-osztály

A kirakós utolsó darabja is a helyére kerül: a Mercedes-Benz a Genfi Autószalonon mutatja be az E-osztály kabrió kivitelét.

F1: Balhéval indulhat az új idény

A Force India technikai főnöke szerint a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon óvást nyújthat be a Ferrari a Mercedes és a Red Bull trükkös felfüggesztése miatt.

Nyolc parkolót foglalt el két furgon Győrben

A Kisalföld olvasója az egyik győri áruház parkolójában futott bele a két szokatlanul parkoló furgonba.

F1: Így közölte Rosberg a visszavonulást a főnökkel

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff egy friss interjúban elmondta, hogyan tudta meg, hogy Nico Rosberg a visszavonulás mellett döntött.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.