Kevesebb halott a magyar utakon

Csökkent a halálos balesetek száma

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.08.07. 18.00

Az év első hét hónapjában csökkent a balesetben meghalt személyek, valamint az ittasan okozott balesetek száma.

Január 1. és július 31. között összesen 8381 személysérüléses közúti baleset történt, 0,46 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában. Csökkenő tendencia a halálos és a könnyű sérüléssel járó balesetek vonatkozásában mutatható ki: a halálos kimenetelű balesetek száma 5,48 százalékkal (292-ről 276-ra), míg a könnyű kimenetelű balesetek száma 0,78 százalékkal (5677-ről 5633-ra) csökkent. A súlyos sérüléssel járó közúti balesetek számában kis mértékű, 4,13 százalékos növekedés tapasztalható (2374-ről 2472-re).

Július végéig a balesetben meghalt személyek száma a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 334 főről idén 305 főre, 8,68 százalékkal csökkent. A balesetben súlyosan, illetve könnyen megsérültek száma ugyanakkor ? a felsorolás sorrendjének megfelelően ? 4,58, valamint 1,6 százalékkal nőtt.

Az ittasan okozott, személyi sérüléssel járó közúti balesetek alakulása kedvezően alakult, a tavalyi 936-tal szemben idén július végéig 838 ittas baleset történt (ezen a területen 12,61 százalékos a csökkenés). Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya is kedvezőbb, a tavalyi 11,22 százalékról 9,76 százalékra esett.

A szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott közúti balesetek aránya 15 megyében csökkent. Az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor jelentősen nőtt Nógrád (86,67 %), Szabolcs-Szatmár-Bereg (69,23 %), és Békés (36,36 %) megye területén. Az ittasan okozott balesetek vonatkozásában a legkedvezőbb értékek, azaz legkisebb előfordulási arányok a fővárosban (4,59 %), Csongrád megyében (7,23 %) és Baranya megyében (8,21 %) mérhetők.

A személyi sérüléssel járó közúti balesetek legfőbb okai hosszú évek óta gyakorlatilag változatlanok. A gyorshajtás aránya a baleseti okokon belül 29 százalékos (2423 balesetet okoztak sebességtúllépés miatt), az elsőbbségi jog megsértése miatt 2004 (részaránya 24 százalék), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 1310 baleset történt (részaránya 16 százalék).

Kommentek

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Bődületes kasszasiker a Halálos iramban 8

A Halálos iramban 8. megint lekörözte a mezőnyt az észak-amerikai mozikban a hétvégén. Az autós akciófilm globális bevételei a csillagok közé repítik a filmet.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.