Kevesebb halott a magyar utakon

Csökkent a halálos balesetek száma

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.08.07. 18.00

Az év első hét hónapjában csökkent a balesetben meghalt személyek, valamint az ittasan okozott balesetek száma.

Január 1. és július 31. között összesen 8381 személysérüléses közúti baleset történt, 0,46 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában. Csökkenő tendencia a halálos és a könnyű sérüléssel járó balesetek vonatkozásában mutatható ki: a halálos kimenetelű balesetek száma 5,48 százalékkal (292-ről 276-ra), míg a könnyű kimenetelű balesetek száma 0,78 százalékkal (5677-ről 5633-ra) csökkent. A súlyos sérüléssel járó közúti balesetek számában kis mértékű, 4,13 százalékos növekedés tapasztalható (2374-ről 2472-re).

Július végéig a balesetben meghalt személyek száma a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 334 főről idén 305 főre, 8,68 százalékkal csökkent. A balesetben súlyosan, illetve könnyen megsérültek száma ugyanakkor ? a felsorolás sorrendjének megfelelően ? 4,58, valamint 1,6 százalékkal nőtt.

Az ittasan okozott, személyi sérüléssel járó közúti balesetek alakulása kedvezően alakult, a tavalyi 936-tal szemben idén július végéig 838 ittas baleset történt (ezen a területen 12,61 százalékos a csökkenés). Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya is kedvezőbb, a tavalyi 11,22 százalékról 9,76 százalékra esett.

A szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott közúti balesetek aránya 15 megyében csökkent. Az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor jelentősen nőtt Nógrád (86,67 %), Szabolcs-Szatmár-Bereg (69,23 %), és Békés (36,36 %) megye területén. Az ittasan okozott balesetek vonatkozásában a legkedvezőbb értékek, azaz legkisebb előfordulási arányok a fővárosban (4,59 %), Csongrád megyében (7,23 %) és Baranya megyében (8,21 %) mérhetők.

A személyi sérüléssel járó közúti balesetek legfőbb okai hosszú évek óta gyakorlatilag változatlanok. A gyorshajtás aránya a baleseti okokon belül 29 százalékos (2423 balesetet okoztak sebességtúllépés miatt), az elsőbbségi jog megsértése miatt 2004 (részaránya 24 százalék), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 1310 baleset történt (részaránya 16 százalék).

Kommentek

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.