Lesz felelőse a rossz utaknak

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.08.01. 09.00

Megyei útügyi biztosokat neveztek ki a közúthálózat rendbetétele érdekében. Helyi szinten felmérik az adott területen élők igényeit. A legrosszabb állapotú, legforgalmasabb utak elsőbbséget élveznek.

A hatékonyabb, gyorsabb és a lakossági igényeket szem előtt tartó útfelújítások érdekében minden megyében útügyi biztos segíti a rekonstrukciós munkák koordinálását – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.


A tárca közlése szerint a korábbi autópálya-építések miatt elmaradt a közúthálózat egyéb szakaszainak karbantartása, így az súlyosan leromlott, a hálózat közel felén akár az azonnali beavatkozás is indokolt lenne.

A fejlesztési tárca arra törekszik, hogy a szükséges források előteremtésével középtávon elvégezze az állami kezelésű országos közutak rendbetételét. A nemzeti fejlesztési miniszter 19 útügyi miniszteri biztost nevezett ki az erőforrások hatékony felosztása érdekében, megbízatásuk 2013. december 14-ig szól, munkájukat díjazás nélkül végzik

Az útügyi biztosok feladata a megyében élők és közlekedők számára leginkább sürgető építési, felújítási munkálatok beazonosítása. A tömeges igények feltérképezése és összegzése hozzájárulhat ahhoz, hogy a legtöbb utazó közlekedési lehetőségein javító beruházások indokolt mértékű előnyt élvezzenek a fejlesztések tervezése, ütemezése során.

Az állami kezelésű országos közúthálózat elemei közül elsőként a legrosszabb műszaki állapotú és legforgalmasabb szakaszok helyreállítása várható. A beruházások fedezetét középtávon főként a megtett úttal arányos útdíj bevételei jelenthetik majd. A 2014-2020-as uniós költségvetési időszak stratégiai tervezése részeként folyamatban van egy új útfelújítási program megalapozása is.

A közutakról:

Az ország útállománya közutakra és magánutakra oszlik. A közutak állami tulajdonú országos közutak és önkormányzati tulajdonú helyi közutak. Az országos közutak hossza 31 628 km. Az országos közúthálózat bonyolítja le az ország teljes közúti forgalmának mintegy 75 %-át.

Az országos közutakból 8297 km főút, amelyből 2258 km “E” út, vagyis az európai úthálózat része. A gyorsforgalmi úthálózat (autópályák, autóutak) hossza 1272 km. Az országos közutak hosszának 27 %-a településeken halad keresztül.

Forrás: NKH, Magyar Közút

Kommentek

  • DTF

    Pesszimista megközelítés: valószínűleg változatlanul szar minőségű útjavítások/felújítások és építések, viszont állami pozíciók kialakítása, amely által több ‘haver’jut majd pluszpénzhez.

  • Guevara

    Hozzátenném hogy különösebb felelősségvállalás/felelősségre vonás nélkül.

  • hova

    A “szükséges erőforrások előteremtése” ismét valamilyen adóemelést jelent, gondolom. Felelősség nélkül ezt nem lehet elvégezni,mert kontrollálatlan döntések születnek. Nem pótolgatni kellene az utakon a lyukakat, hanem rendesen megépíteni, nem stadionokat és ehhez hasonló építményeket, hanem jól átgondolt útépítési terv kellene. A focisták is meghalnak a szar úton!

Ez történik az autóddal a hidegben

Nem csak az embernek és egyéb élőlényeknek pokoli az éjszaka, ha mondjuk mínusz tíz fokban kell a szabadban tölteni, a fagy autónak is betesz.

F1: A motoroslegendát is érdekelné a Mercedes-ülés

A MotoGP-veterán Valentino Rossi sem mondana nemet, ha a Mercedes-főnök Toto Wolff felhívná.

F1: Oválpályán repesztett Vettel és Räikkönen – videó

A Ferrari rég nem látott dolgot hozott tető alá: vasárnap az USA egyik legendás oválpályáján, Daytonában száguldottak a vörös Forma-1-es autók.

Emily Ratajkowski így is nagyon szexi

Napjaink legnépszerűbb, és talán legszebb modellje Emily Ratajkowski, akiről kerestünk néhány olyan fotót, amivel az autóbuzik is meg lesznek elégedve.

Az új Fiat platójáról vadásztunk

A vadász legjobb barátja a kutyája és a fegyvere, őket pedig szorosan követi a sorban az autója. Ezért kipróbáltuk éles helyzetben, hogy boldogul a Fiat Fullback egy hivatásos vadász kezei között.

F1: Massa vállalná a Mercedes-munkát

Felipe Massa a Mercedes-ülés kedvéért simán visszatérne a nyugdíjból, igaz, nem lát sok esélyt arra, hogy őt válasszák.

Így változik az útdíjrendszer jövőre

Jövőre nem emelkednek a tömegközlekedési tarifák, és az úthasználati díjrendszerben sem lesz komoly változtatás.

Hidrogén hajthatja a Lexus új csúcsmodelljét

Brit sajtóértesülések szerint a Lexus LS utódmodellje nem is hibrid, hanem egyenesen hidrogén üzemanyagcellás lesz. A modell 2019-ben érkezik, addig még bármi megtörténhet.

F1: Wehrlein készen áll, hogy beüljön a Mercibe

A Mercedes neveltje, Pascal Wehrlein úgy gondolja, készen áll a kihívásra, ha Toto Wolffék úgy döntenek, vele pótolják a visszavonuló Nico Rosberget.

F1: Vettel nem készül a Mercedeshez

Sebastian Vettel azt mondja, nem pályázik Nico Rosberg megüresedett mercedeses ülésére, neki a Ferrarinál van dolga 2017-ben is.

Minden évben jön egy-egy elektromos Mercedes

Felső fokozatba kapcsol a Mercedes-Benz villanyautó-projektje: kilenc éven belül tíz vadonatúj elektromos modellnek kell piacra kerülnie.

F1: A Mercedes-főnök nem hajt Alonsóra, Vettelre

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azt mondja, nem igazán szeretné elcsalni Sebastian Vettelt a Ferraritól vagy Fernando Alonsót a McLarentől Nico Rosberg helyére. Kimi Räikkönen nincs a képben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.