Jön a horrorhónap az utakon

Nagy a forgalom, sok a figyelmetlen sofőr

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.08.01. 15.45

Most kell figyelni az utakon, a statisztikák szerint az augusztus a legveszélyesebb hónap.

Hiába jobbak most a látási és útviszonyok, mint télen, a KSH adatai szerint a nyáron fokozatosan egyre több személyi sérüléssel végződő baleset történik az utakon, az augusztus egyenesen a legveszélyesebb hónap.

Tavaly májustól augusztusig átlagosan havonta megközelítőleg 1500 személysérüléses közúti baleset történt, ez háromszázzal több, mint az éves átlag. A KSH adatai szerint már májusban emelkedésnek indul a baleseti mutató, a csúcsát pedig augusztusban éri el: 2012 júniusában 1483, augusztusban pedig már 1671 személysérüléses közúti baleset történt Magyarországon. A CIG Pannónia hasonló tapasztalatokról számolt be: a biztosítóhoz bejelentett káresemények 2012 augusztusában körülbelül 15 százalékkal emelkedtek egy átlagos tavaszi hónaphoz képest.

A balesetek nyári hónapokban megemelkedett száma több tényezőre vezethető vissza. A jó időnek köszönhetően például sok olyan sofőr ül autóba, aki kiesett a vezetési gyakorlatból, és potenciális veszélyforrást jelentenek a fáradt sofőrök is, akik a nyaralás alatt a kelleténél többet vezetnek egyhuzamban.

Ugyancsak rontják a baleseti statisztikákat a külföldi gépjárművek által okozott balesetek. Magyarország ugyanis tranzitútvonal, a nyugat-kelet irányú forgalom a nyári időszakban ugrásszerűen megnő, és ezzel párhuzamosan a balesetek száma is emelkedik. Az időjárás is nagy részben felelős lehet a közúti balesetekért, mert a magas hőmérséklet, valamint a klímaberendezés okozta hőingadozás megviseli a vezetők szervezetét.

Kommentek

  • hova

    Mindíg nagy figyelemmel olvasgatom a statisztikák indoklását,mert semmi máson nem alapul,mint a hlyszinelő rendőr őrmster X-elésén. Nem kellene egy szakiskolát végzett emberre bízni olyan adatok öszegzését, amit nem tud áttekinteni, neki mindegy, ugyanakkor többcélú intézkedéseket is provokál.Nem arról beszélek, hányan halnak meg v sérülnek meg a balesetben, hanem a baleset bekövetkezésének okáról. Na ebben nagyon őrültek a rend őrei.Ennek ellenére bizonyos,hogy augusztusban jönnek -mennek a külföldiek szabira, pl.törökök németből és vissza, de általában “kedvezőek a viszonyok” a balesetekhez. Azt nem hiszem,hogy augusztusban lépnek elő a téli macik az utakra, a turista forgalom is kezd jól szervezetté válni, már ami a menetidőt illeti. A vagányság, a kivagyiság, a majd én megmutatom, milyen autóm van!- engem akarsz lenyomnni,paraszt?!! – vagyis az ÉN!! tényező viszont rohamosan romlik,a felelős vezetés kisebbséget élvez-sajnos. Persze nem szabad elfelejteni,hogy útjaink állapota is indokolná! a sebesség betartását.Ha valaki kkíváncsi, mondok példákat-habár nem szívesen teszem.

  • men?manó

    Nem egyértelmű számomra ez az “ÉN” tényező romlása. Ez régebben is megvolt csak más autókkal.
    Persze szoktam találkozni olyan autósokkal, akik meg akarják mutatni, hogy ők a gyorsabbak, de ezt betudom annak, hogy “lenézik” az autómat és sokat képzelnek magukról. Viszont elég gyorsan tudomásul szokták venni, hol a helyük, néhányat kivéve.
    Régebben sem volt jobb a helyzet az én tapasztalataim szerint. Aki erősebbnek, gyorsabbnak képzeli magát, az gyakran akarja szívatni az ő szerinte gyengébbet, lassabbat. Azt viszont nem értem, hogy az nem jut el a tudatáig, hogy mégis csak őt érték be és nem fordítva.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.