Škoda Superb SVOS: Lopakodó trezor

Golyóálló cseh limuzin

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.07.31. 10.00

A cseh SVOS kezelésbe vette a Škoda zászlóshajóját. Az eredmény: egy páncélozott limuzin, ami nem félelmet, hanem szimpátiát ébreszt.

A húsz évvel ezelőtt alapított SVOS globálisan is jelentős szereplő a páncélozott járművek gyártása és fejlesztése terén. A cseh vállalat most megmutatta, hogy hazai alapanyagból is tud maradandót alkotni – szó szerint 
Škoda  Superb a feltűnésmentes fényűzés iskolapéldája: táncteremnyi belső tere és kiforrott technikája ideális sofőrös autóvá teszi, utasának viszont soha nem kell attól félnie, hogy ellenfelei túlköltekezéssel vádolnák. Optimális szolgálati autó tehát azon ritka politikusoknak, akik adnak arra, hogy mit gondolnak róluk a választók – és a cseh SVOS révén most már azoknak is, akiknek van félnivalójuk. 
A páncélozott autókra szakosodott cég munkája kezdetén apró darabokra szedi a Superbet. Az ablakokat többrétegű üveg-polikarbonát szendvicsekre cserélik; ezek a védettségi szinttől függően akár 15 centiméter vastagok (és ennek megfelelően mázsás tömegűek) is lehetnek. 
Az utasteret és az üzemanyag-tartályt külön acéllemezek óvják, gyakorlatilag a motortér az egyetlen eleme az autónak, amely nem kap különösebb védelmet. 
Mivel a páncélozott autók feladata a védett személy biztonságba juttatása, az SVOS Superb megemelt futóművet és ballonos, defektmentes abroncsokat kapott. Az elektromos hálózatokat dupla akku táplálja, és az olyan klasszikus rekvizitumok sem hiányoznak a fedélzetről, mint a sziréna, a villogó vagy a megafon. 
Az SVOS a Superb szedán bármely kivitelét hajlandó átalakítani a kívánt, kézifegyverek elleni védelmi szintre – csúcsmodelljük az AK-47 lövedékeinek is ellenáll (hogy ez mit jelent, az alábbi, más forrásból származó videó demonstrálja). A páncélzat plusz tömege miatt azonban az 1,6-os dízel vagy az 1,4 TSI modellekkel legfeljebb a parkolóban parádézhatna a megrendelő. Szerencsére az állami tendereken amúgy sem ezek a motorok a jellemzők – a 3.6 V6 FSI 260 lóerejével már urasan gördül a lopakodó trezor.

Kommentek

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.