Elindult a Toyota elleni perlavina

Több mint nyolcvan ügy várja az első per kimenetelét

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.07.23. 09.00

Új fázisába lépett a Toyota akaratlanul gyorsító autói körül pár éve kirobbant botrány és az ahhoz kapcsolódó jogi csatározás. Miután a bíróság jóváhagyta a csoportos kártérítést, megkezdődött az első precedensper, amelyben nem anyagi jóvátételt, hanem felelősségre vonást követelnek a károsultak.

Három nappal azután, hogy egy kaliforniai bíró engedélyezte, hogy a Toyota legalább egymilliárd dolláros (230 milliárd forint) kártérítéssel rendezze a közte és becslések szerint mintegy 19 millió egykori és jelenlegi Toyota-tulajdonos között fennálló ügyet, a tegnapi napon elkezdték összeállítani az esküdtszéket abban a Los Angeles-i perben, amelyet Noriko Uno családja indított az autóipari óriás ellen. 

Az asszony keveset, és akkor is óvatosan, megfontoltan vezetett. Ezért is okozott általános megdöbbenést, amikor 2009. augusztus 28-án egy 50-es zónában 160-nal kezdett száguldani. Autója, egy hároméves Camry, a forgalomban cikázott, majd egy járdaszigetre felugratva nekiment egy telefonpóznának és egy fának. 
A 66 éves könyvelő a helyszínen szörnyet halt. Családja és jogi képviselőjük most azt szeretnék elérni, hogy a bíróság kimondja: az édesanya, feleség, nagymama Noriko Uno nem felelőtlen magatartása miatt veszélyeztette több tucat ember életét, és vesztette el végül a magáét, hanem műszaki okok vezettek a tragédiához. 
“Szeretnék tisztázni Noriko nevét ebben a borzalmas tragédiában” – mondta a család ügyvédje, aki még 2010-ben adta be a keresetet a Toyota ellen.
A sok szálon futó Toyota-ügyben a szövetségi (tehát nem állami szinten indított) perekben azt állították, az elektronikus gázpedál volt a ludas. A Toyota ezt cáfolta, és a vádakat sem az USA közlekedési hatósága (NHTSA), sem az ügybe bevont NASA nem tudta igazolni.
Az Uno-perben arról folyik majd a vita, hogy egy biztonsági fék-felülíró rendszer beépítésével megakadályozható lett volna-e a baleset. 

San Diego, California News Station – KFMB Channel 8 – cbs8.com

A rendszer, amely a fék- és gázpedálok együttes lenyomása esetén leállítja a motor üzemanyag-ellátását, a vád szerint a Toyota rendelkezésére állt a kérdéses jármű gyártásakor, és ha beépítik, az asszony ma is élhetne. Az autógyártó szerint ez nem igaz, a 2006-os gyártású Camry fékrendszere tökéletes konstrukció volt. 
Az Uno-ügyet precedensperként kezelik az Egyesült Államokban, kimenetele meghatározhatja, milyen irányban dőlhet el az a további több tucat ügy, amelyben nem pusztán kártérítést, hanem jogi felelősségre vonást követelnek a sértettek.

Kommentek

F1: Bottas szigorú szabályokra számít

Valtteri Bottas úgy véli, a korábbi évek történései után a Mercedesnél szigorú szabályai lesznek a csapattársak közötti versenynek.

F1: Vettel még nem ábrándult ki a Ferrariból

Sebastian Vettel azt mondja, a tavaly, nem túl fényes idény után is hisz még a Ferrariban – előbb-utóbb csak bajnokok lesznek együtt.

Kívül-belül megújult a Škoda Rapid

Friss formavilág, xenon fényszórók, fedélzeti wifi, modernizált kezelőszervek és új motor a Škoda köztes modellcsaládjában.

Off-road buszokon járhatnak iskolába a gyerekek

Az Iveco iskolabuszok eltérnek az amerikai változatoktól, ugyanakkor jól boldogulnak terepen és még mozgáskorlátozott gyerekek szállítására is alkalmasak.

F1: Labdába sem rúgnak idén a kisebb csapatok?

A Renault főnöke szerint a 2017-es Forma-1-es idény újabb fegyverkezési versenyt hoz, ami még esélytelenebbé teheti a független kis- és középcsapatokat.

Rozsdagyűjtő, erdőben lassan rohadó autók romantikája

Autóroncs szinte minden árokparton akad sajnos. De néha valódi értékes, ritka, veterán típusok is elhagyva gyűjtik a rozsdát a gyéren lakott területeken. Vannak, akik meglátják ebben is a fotótémát, és kattintanak. Elhagyott autók gyűjteménye az Instagram oldaláról.

Mi a fene lóg ki ebből a régi Škodából?

A helyes megfejtőnek jár a kétkazettás magnó, és hozzá a “Világslágerek magyarul”.

Három BMW-st szégyenített meg ez az audis

Nem nagyon bírták az áradást a bajor gyártó modelljei, nem úgy, mint az Audi, ami úgy húzott el köztük, mintha mi sem történt volna.

F1: Kukkantsd meg az új Mercedest!

A Mercedes-csapat néhány részletfotóval készíti elő új autója, a W08-as csütörtöki leleplezését. Kék szín is kerül a járgányra.

F1: 95 százalékban új a Renault motorja

Nemcsak a Honda, a Renault is szinte teljesen új erőforrást épített a 2017-es Forma-1-es idényre. Az év végére szeretnék beérni a Mercedest.

Ennyit költhetsz a legnépszerűbb használt autóra, ha elromlik

Már jó néhány éve Hármas BMW-ből kerül a legtöbb Magyarországra, ha külföldről behozott használt autókról beszélünk, ezen belül is az E46-os sorozat a legnépszerűbb választás. Nézzük meg, hogy mennyibe kerülnek a legdrágább alkatrészek ehhez a modellhez.

Őszinte cetli figyelmezteti az autósokat Budapesten

Az üzenet egyértelmű, aki mégis oda parkol, az vessen magára.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.