Nem golfkocsi: golfautó!

Közösségi ötletbazár eredménye a Mercedes Vision Golf Cart

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.07.22. 12.00

Azt gondolnánk, egy golfkocsin nincs mit csiszolgatni. A Mercedes máshogy látta: a Vision Golf Cart tanulmány egy csomó új funkciót kínál, szebb csomagolásban. Ja, és cipeli a játékosokat, meg az ütőiket.

Ha földönkívüliek bolygónkra érkezve nem találnának más emberi relikviát, mint egy golfkocsit, alighanem undorral fordítanának hátat a Földnek, és keresnének egy másik, értelmesebb lények által lakott planétát 

Ez a gondolat motoszkálhatott a Mercedes-Benz vezetőinek fejében is, amikor kiírták azt a nyílt pályázatot, amelyen a jövő golfkocsijához kértek ötleteket a nevezőktől. 
A kiinduló ötlet az volt, hogy a golfkocsi ne korlátozott praktikumú szállítóeszköz, hanem igazi autó legyen, ami a játékosok otthonától a pályáig, majd a pályán belül is helytáll. Ezt a célt a tanulmány tökéletesen elérte: áramvonalas orrkialakítás, döntött szélvédő, korrekt első felfüggesztés, tárcsafékek teszik közútra is alkalmassá; az oldalajtók leszerelhetők. 
Ami a vezetéshez kötődő igényeket illeti, a jármű természetesen elektromos hajtású, töltéséről a tetőn elhelyezett napelemek gondoskodnak. Sem kormány, sem pedálok nincsenek: az autó egy központi botkormánnyal vezethető, bármelyik ülésről 
A műszerfal letisztult, hiszen gombok helyett érintőképernyőket találunk; a középkonzolon körbeforgatható dokkoló állomás várja a felhasználó iPadjét vagy iPhone-ját; ez a hordozható eszköz szolgál egy sor funkció közvetlen vezérlésére. A műszerfalat a szélvédőre kivetített kép helyettesíti, itt a menetadatok mellett (álló helyzetben) a golfpálya alaprajza, az aktuális játék állása, vagy időjárás-előrejelzés is megjeleníthető. 
A golfkocsi képes a klubházzal vagy a többi hasonló járművel is kommunikálni. Előbbiektől enni-inni kérhetünk, a beépített rádión keresztül pedig akár trécselhetnek is egymással a játékosok. Ennél fontosabb újdonság a fals, veszélyes ütésekre figyelmeztető, nagy piros gomb, amelyet megnyomva egy adott körzeten belül található golfkocsikban megszólal a vészcsengő: eltévedt labda érkezik, vigyázz! 
A fedélzeti e-mail, Twitter- és Facebook-elérés magától értetődő, az SLK roadsterben debütált, az utas nyaktájára meleg levegőt fúvó légsál hűvös estéken segít kitolni a mérkőzés végét. Ugyanerre szolgál a helyére pattintható, könnyű ajtó, a sötétedés után kellő láthatóságot biztosító, LED-es fényszórók, és mivel a játékosokat a pályán is érheti a vihar, kihúzható villámhárítót is kapott az autó…

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.