Nem golfkocsi: golfautó!

Közösségi ötletbazár eredménye a Mercedes Vision Golf Cart

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.07.22. 12.00

Azt gondolnánk, egy golfkocsin nincs mit csiszolgatni. A Mercedes máshogy látta: a Vision Golf Cart tanulmány egy csomó új funkciót kínál, szebb csomagolásban. Ja, és cipeli a játékosokat, meg az ütőiket.

Ha földönkívüliek bolygónkra érkezve nem találnának más emberi relikviát, mint egy golfkocsit, alighanem undorral fordítanának hátat a Földnek, és keresnének egy másik, értelmesebb lények által lakott planétát 

Ez a gondolat motoszkálhatott a Mercedes-Benz vezetőinek fejében is, amikor kiírták azt a nyílt pályázatot, amelyen a jövő golfkocsijához kértek ötleteket a nevezőktől. 
A kiinduló ötlet az volt, hogy a golfkocsi ne korlátozott praktikumú szállítóeszköz, hanem igazi autó legyen, ami a játékosok otthonától a pályáig, majd a pályán belül is helytáll. Ezt a célt a tanulmány tökéletesen elérte: áramvonalas orrkialakítás, döntött szélvédő, korrekt első felfüggesztés, tárcsafékek teszik közútra is alkalmassá; az oldalajtók leszerelhetők. 
Ami a vezetéshez kötődő igényeket illeti, a jármű természetesen elektromos hajtású, töltéséről a tetőn elhelyezett napelemek gondoskodnak. Sem kormány, sem pedálok nincsenek: az autó egy központi botkormánnyal vezethető, bármelyik ülésről 
A műszerfal letisztult, hiszen gombok helyett érintőképernyőket találunk; a középkonzolon körbeforgatható dokkoló állomás várja a felhasználó iPadjét vagy iPhone-ját; ez a hordozható eszköz szolgál egy sor funkció közvetlen vezérlésére. A műszerfalat a szélvédőre kivetített kép helyettesíti, itt a menetadatok mellett (álló helyzetben) a golfpálya alaprajza, az aktuális játék állása, vagy időjárás-előrejelzés is megjeleníthető. 
A golfkocsi képes a klubházzal vagy a többi hasonló járművel is kommunikálni. Előbbiektől enni-inni kérhetünk, a beépített rádión keresztül pedig akár trécselhetnek is egymással a játékosok. Ennél fontosabb újdonság a fals, veszélyes ütésekre figyelmeztető, nagy piros gomb, amelyet megnyomva egy adott körzeten belül található golfkocsikban megszólal a vészcsengő: eltévedt labda érkezik, vigyázz! 
A fedélzeti e-mail, Twitter- és Facebook-elérés magától értetődő, az SLK roadsterben debütált, az utas nyaktájára meleg levegőt fúvó légsál hűvös estéken segít kitolni a mérkőzés végét. Ugyanerre szolgál a helyére pattintható, könnyű ajtó, a sötétedés után kellő láthatóságot biztosító, LED-es fényszórók, és mivel a játékosokat a pályán is érheti a vihar, kihúzható villámhárítót is kapott az autó…

Kommentek

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.