Meghökkentő gyorshajtásért büntet a rendőrség

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2013.07.10. 12.50

Nem állítjuk, hogy nem igaz, DE igen valószínűtlen, hogy egy tíz évvel ezelőtti Toyota RAV4 200 km/óra feletti tempóval száguldjon, pedig a rendőrség ezt mondja.

Ahogy az megszokott, a rendőrség ismét közölte – ezúttal júniusra vonatkozólag – a kiemelt gyorshajtások listáját. Most kilencen szerepelnek a listán, amelyet a képre kattintva a galériánkban meg is lehet nézni.

Papíron 185 km/óra a végsebessége

Papíron 185 km/óra a végsebessége


Van itt minden Ford Focus RS 230-cal autópályán, vagy Audi 190-nel országúton, szokványos elemek. Csakhogy a rekorder egy Toyota, mégpedig egy RAV4, annál bővebben egy jó régi változat. Városi szabadidő-autó, amely a rendőrség közlése szerint az M70-es úton 80-as korlátozás mellett repesztett el 245-tel. Minderről pedig fényképes bizonyíték is van.

Nem állítjuk, hogy nem igaz, DE igen valószínűtlen, hogy egy tíz évvel ezelőtti Toyota RAV4 200 km/óra feletti tempóval száguldjon.

A Toyota RAV4 ezen változatát 2000 és 2005 között gyártotta a Toyota, négyféle motorral készült. A 2,0 literes dízel (116 LE) mellett három benzinmotor szerepelt a kínálatban, 1,8 (125 LE), 2,0 (150 LE) és 2,4 (163 LE) liter hengerűrtartalommal. A legvadabb változat 10,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, a végsebessége pedig 185 km/óra. Új korában.

Toyota Supra a Halálos iramban című filmből

Toyota Supra a Halálos iramban című filmből


Nem akármilyen tuning lapulhat a Toyota orrában, hiszen a korának megfelelő Porsche Cayenne 4,5 literes V8-as motorral szerelt (340 LE) változata is csak 242 km/órára képes. Mi úgy képzeljük, a Halálos iramban című film első részében szereplő Toyota Suprából kérhették kölcsön a motort. A nitróval 650 lóerős blokk 300-as tempót enged meg a Suprának, a rosszabb alaktényezővel rendelkező Rav4-gyel is biztos tudna 250-et.

Már jó ideje vár bevetésre ez a hírünk, mivel szerettük volna megtudni a rendőrség hivatalos véleményét az ügyről. Telefonos megkeresésünkre és e-mail-ben elküldött levelünkre sem válaszoltak eddig. Az alábbiakat szeretnénk megtudni:

1, Miként lehetséges, hogy 245 km/órás sebességet mért a műszer?

2, A rendőrség közlése szerint mivel 80-as táblánál “történt” a gyorshajtás, ezért 300 ezer forintot kell fizetnie a jármű üzembentartójának. Kipostázta a rendőrség a csekket? Értesítették a jármű üzembentartóját a gyorshajtásról, annak mértékéről és a bírság nagyságáról?

3, Mit tehet a jármű üzembentartója, ha állítja: teljes képtelenség a fotón szereplő szám?

4, Milyen gyakori, hogy hibázik a műszer?

5, Ha hibázik a műszer, általában többet, vagy kevesebbet mér a valós sebességnél?

6, Milyen gyakran fordul elő, hogy rendőrség észreveszi a hibát, és jelzi az üzembentartónak, téves számot mutat a műszer?

7, Milyen gyakori, hogy a lefotózottak – joggal, vagy sem, mindegy most – vitatják a fotón szereplő számot? Kb. mennyi ilyen ügy van egy átlagos évben?

Várjuk a rendőrség válaszát!

Olvasta már, hogy traffipax-előrejelzőt reklámoz a magyar rendőrség?

Kommentek

 • hova

  Egy biztos:láttam már Trabant ruhában autót menni 184 Km/h-s sebességgel! Azt nem mondtam, hogy nem trabi motor volt benne!Ki tudja, mit rejt ez a toyo?!!

 • bcsillag

  Lehet a Toyoban bármi, ebben igazad van, bár az esély rá elég kicsi, de az a ballonos 4×4 SUV gumi, ami a képen látszik nem hiszem, hogy létezik 240 feletti sebességre alkalmas indexben. Magyarul a képen látható gumi nem igen bírná a tempót.
  A nagysebességre képes SUV-ok gumijai jóval peresebbek ettől.

 • demagóg

  Ha tuningolt lenne a gép, akkor valszeg meg lenne ültetve, komolyabb, peresebb gumik lennének felszerelve, egyéb optikai finomságok látszódnának. De nem látszódnak.

  Gyerekek, ez az igazi sleeper car! :))

 • abcd

  Csendben szólok, hogy azt -245, vagyis mínusz 245, tehát a Toyota Rav4 tolatva teljesítette a mutatványt.

  Ostoba rendőrök még közhírré is teszik az ostobaságukat

 • Elvira78

  Szerintem a traffipaxok nem véletlenül mérnek tévesen, hanem az éves tervezett bírságok biztosítása érdekében.

 • romulusz

  163 LE-vel simán mehet 200 km/h felett. Az optikai tuningnak semmi köze hozzá, sőt általában még ront az autó sebességén. Minden nagyobb teljesítményű autó vissza van szabályozva bizonyos mértékig. Ennek megszüntetéséhez még csiptuning sem szükséges.

 • bcsillag

  Azért a 200 felett, meg a 245 közt igen nagy különbség van. És még ott vannak a gumik is. Ebben a gyári méretben H sebességindex felett nem is találtam.
  Ez elképesztően nagy baki a rendőrségtől, az ilyen határozatot szépen csendben vissza kéne vonni.
  Volt pár éve talán itt vagy a TC-n, amikor a százéves kisteherautó ment 190 körül, miközben a belét lógatva is alig bírta megfutni a 100-at…

 • xpcxp

  Tuningolt vagy sem ebben a feállásban, gumik stb.stb. lehetlen elérni 245 km/h-t.
  Ha mégis, akkor már nem az aszfalton menne !! A kép háttere is magáért beszél,max 150 Km/h.Szerintem.

 • okoskodo

  Romulusz,

  Egy átlagos személyautó 163 Le-vel, 210-215 km/h-ra képes, ebben igazad van. De ez egy SUV, bazi nagy légellenállással. Gyári 185 Km/h nagyon is valós végsebesség egy ilyen autónál ennyi LE-vel. Ráadásul a képből nem derül ki melyik motorral szerelték, simán lehet még gyengébb verzió is.
  Az első generációs X5, ami hasonló légellenállási adottságokkal rendelkezik 360 Le-vel megy 245 km/h-t.

  A másik érdekes a mínusz előjel. Ez mérésnél elvileg annyit tesz, hogy távolodik… Legtöbbször a hátulról mért autóknál van ilyen. A kép tanulsága szerint ez tolatott 245 km/h-val…

 • DEAK

  Orbitális hülyeség,csak szarország alkalmazottai propagálnak ilyet!

 • romulusz

  Szia okoskodo!
  “Az első generációs X5, ami hasonló légellenállási adottságokkal rendelkezik 360 Le-vel megy 245 km/h-t.”
  Egy percig sem állítom, hogy valós a trafi képe. Csak azért szóltam hozzá, mert van aki a külső tuning hiánya miatt kételkedik a kép hitelességéről. Mint említettem, a gyár által megadott végsebességnek (és fogyasztásnak) nem sok köze van az autóból (időlegesen) kihozható maximális sebességhez. A gyárban visszaszabályozzák a motorokat az üzembiztonság, környezetvédelem, fékek, futómű, stb. teljesítmény szintjéhez. A gumikra is csak a biztonság, és a minimális kopás miatt írják rá a megengedett max. sebességet. Valamikor a Hungaroringen (is) voltak éjszakai gyorsulási versenyek. Ott megtapasztalhatta az ember, sufni-tuninggal is mit lehet kihozni egy autóból.

 • kocogok

  Tekintettel arra, hogy létezik sufnituning is, már az elektronikus vezérlésre is, én nem kételkedek!
  Az ilyet nem büntetni kéne, hanem kilőni!

 • oszkopeter

  Egy vele szemben 100km/h-val haladó rendőrautóból fényképezték, tehát csak 145-tel ment :)

 • montsenior 10

  Egy biztos nagyon nehezen fogja bizonyitani a trafipaxxal szemben hogy neki van igaza .Tévedés ne essék nem a rendőrség pártját fogom,de tételezzük fel ha jóval kevesebbel ment is akkor is bőven a megengedett sebességet tullépte .Bár javul a statisztika ,még igy is sokkal több a baleset ,az okokat mindnyájan tudjuk hogy miért!!.

 • husky

  Ezt szerintem a rendőrök sem hiszik el! De már rémlik egy hasonló, régebbi eset, amikor valakinek a 15-17 éves, 1.9 szívódízel kb. 80 lovas Fiat Regatáját “mérték be” 190 körüli tempóval, amit még új korában sem tudott csak közelítette 160-at kínlódva. Neki is igazat adtak, hogy ez lehetetlen.
  A 245 km/ó a sejkgyerekek 25-30 milliós fullos Land Cruiser-ével amúgy lehetséges!

 • Piet

  husky! Pont ez ugrott be nekem is. Egy pici helyreigazítás, az nem Regata volt hanem Talento. http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/09/27/a_traffipax_ritkan_teved_de_akkor_nagyon/

 • troll

  az audi az éles kanyarban 220-al, hát az is képtelenség.

  egyébként ezeknek a műszereknek a pontossága nem abszolút, hanem a gauss görbe szerint oszlik meg, azaz a mérések 99%-a +- 1km/h-n belüli, 99,9% -a 2 km/h-n belüli, 99,99%-a 3 km-n és így tovább.

  ez azt jelenti, hogy 10 ezerből egy mérés pontossága +- 3 km/h nál rosszabb, 1 millióból egy mérés pedig még akár ennél is sokkal pontatlanabb.

  tehát ha bemér a lézer 100-al , az azt jelenti, hogy 99,99% a valószínűsége, hogy 97 és 103 között mentünk, és ezt a bíróság elfogadja minden kétséget kizáró bizonyítéknak, pedig ott van a z a 0,01 % esély, hogy nem.

 • Guevara

  Be lehet bizonyítani, hogy nem képes az autó, még csak közel sem, ilyen sebességre, de idő- és pénzigényes elfoglaltság.

 • Koppány

  Akkor azt a két ferrarit mérték volna be amik az m1-esen eljöttek mellettünk:D

 • zole522

  A rendőrségen dolgozóknak “tilos” gondolkozni ? Esetleg nehézségekbe ütközne ?

 • Guevara

  Nem tilos gondolkodni, bár tény hogy egyszerűbb nem gondolkodni. Na de, komolyra fordítva a szót. Nem nagyon tudnak rajta gondolkodni, mert meg se nézik. Az egész folyamat automatizálva van, a “tetten éréstől” a levél kiküldéséig. Utána persze akinek nem tetszik az majd elkezd jogorvosolni, aztán vagy sikerül neki vagy nem, állam bácsinak meg nem fáj ez egy cseppet sem. Már csak a jogbiztonság elvét kéne kivenni az alkotmányból…

Elektromos teherautókat tesztelnek az osztrákok

Elektromos teherautók kísérleti üzemét kezdi meg városi forgalomban a MAN Truck & Bus haszonjármű-gyártó Ausztriában.

F1: Te jó ég, mit neveztek el Bottasról!

A Mercedes új pilótája, Valtteri Bottas bemutatta a Bottas-Burgert, amit róla neveztek el egy büfében.

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.