70 napon nem halt meg közlekedő

A bringások veszélyesek, a gyalogosok áldozatok

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.07.10. 11.00

Egyre nagyobb biztonságban közlekedhetünk. Idén már hetven olyan nap volt, amikor nem halt meg senki a közúti közlekedésben.

6650 személysérüléses közúti baleset történt 2013. január 01. és június 30. között összesen, ami 2,83%-kal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában (akkor 6844 balesetet regisztráltak).

A halálos kimenetelű balesetek száma 12,75%-kal (251-ről 219-re), míg a könnyű kimenetelű balesetek száma 3,84%-kal (4666-ról 4487-re) csökkent. A súlyos sérüléssel járó közúti balesetek számában igen enyhe mértékű növekedés tapasztalható, mely nem éri el az 1%-ot (1927-ről 1944-re nőtt a szám).

Az első félévi adatok alapján kedvező hír, hogy a balesetben meghalt személyek száma a tavaly első félévi 284 főről idén június végéig 237 főre csökkent. A rendőrség Központi Ügyeletének adatai szerint idén az első félévben 70 olyan nap volt, amikor nem történt halálos baleset (tavaly 45 nap volt!).

Kedvezően alakult az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma, miután a tavalyi 771-el szemben idén június végéig 654 ittas baleset történt (15,18%-os csökkenés). A trendnek megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya a tavalyi 11,27 %-ról a 9,83%-ra esett vissza.

Az ittasan okozott közúti balesetek aránya a fővárosban és 14 megyében csökkent, míg Tolna megyében stagnálás mutatható ki. Ugyanakkor Nógrád (100%), Szabolcs-Szatmár-Bereg (60,61%), Békés (28,57%), valamint Hajdú-Bihar (18,52%) megyében nőtt.

A legkevesebb ittasan okozott baleset a fővárosban (4,46%), Csongrád megyében (7,22%) és Baranya megyében (7,98%) történt.

Változatlanok a személyi sérüléssel járó közúti balesetek okai. Valamelyest nőtt a gyorshajtás (nemcsak az abszolút, a relatív gyorshajtás is számít) aránya a baleseti okokon belül (1982 eset, azaz 30%, a tavalyi 27%-kal szemben), az elsőbbségi jog megsértése miatt 1601 baleset (részaránya 24 %), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 1001 baleset (részaránya 15 %) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részéért a legnagyobb csoport, a személygépkocsi-vezetők felelősek, miattuk történik a balesetek 59%-a. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 10 %-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek.

A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya továbbra is magas, az első félév végére elérte a 12 %-ot (807 balesetet okoztak kerékpárral). Megjegyzendő, hogy a személygépkocsi-vezetőkön kívül 10% feletti baleseti részesedése kizárólag a kerékpárosoknak van.

A baleseti áldozatokon belül sajnos kimagasló a gyalogosok aránya. A balesetben meghalt 237 főből 53 fő közlekedett gyalogosként a baleset bekövetkezésekor, így a gyalogosok aránya a közúti áldozatokon belül 22,36%.

Forrás: Police.hu

Kommentek

Ilyen munkát sem végeztettek még F1-es pilótával

A Renault felújítja enstone-i bázisát, és valószínűleg nem talált a munkára rendes melósokat.

F1: Hivatalos, a Ferraritól kölcsönöz pilótát a Sauber

A Sauber hivatalosan is megerősítette, hogy a sérült Pascal Wehrlein helyett a Ferrari tartalékosa, Antonio Giovinazzi vezet majd náluk a hétfőn kezdődő első barcelonai teszten.

F1: Alonsót is felhívta a Mercedes

Fernando Alonso azt mondja, Nico Rosberg visszavonulása után nála is érdeklődött a Mercedes. A spanyol akkor le volt kötve, de szeptemberben átgondolja majd, marad-e a McLarennél tovább is.

Fotón, ahogy az új Ladák Budapestre érkeznek

Begurult az első két kamion. Rakományuk friss, ropogós Lada Vesta.

F1: A Mercedes szerint műbalhét csinált a sajtó

Valtteri Bottasnak nincs baja azzal, hogy adatokat kell megosztania új csapattársával, Lewis Hamiltonnal.

Prémium Peugeot? Már majdnem igen!

A legtöbb népautós gyártó két kézzel kapar a prémium jelzőért, az új 5008 GT kétharmada ki is érdemli.

Oldalszél-stabilizátort kapnak a Ford haszonjárművek

Alapáron szereli fel a Transit és Transit Custom haszonjárműveket oldalszél elleni elektronikus védelemmel a Ford.

F1: Alonso nem vár sokat az új McLarentől

Fernando Alonso szerint kár azt várni, hogy a McLaren hirtelen visszakerül az élre, a spanyolnak nincsenek túlzott elvárásai az idei szezonnal kapcsolatban.

F1: Kerülj egyet az új Mercivel – fedélzeti videó

Fedélzeti panorámavideó az új Mercedes és Lewis Hamilton első köréről.

F1: Räikkönen kipróbálta az új Ferrarit – videó

A délelőtti leleplezés után a Ferrari azonnal pályára is küldte 2017-es Forma-1-es autóját. Kimi Räikkönen fordult vele elsőként.

F1: “Sereghajtót” leplezett le a McLaren

A McLaren pénteken délelőtt Wokingban és Tokióban leleplezte 2017-es Forma-1-es modelljét, az MCL32-est. Meglepő külsőt kapott az autó.

Erősen szennyezett a talaj az Óbudai Autóbuszgarázsban

Hamarosan megkezdődhet az Óbudai autóbuszgarázs területének kármentesítése. A talaj mellett a talajvíz is erősen szennyezett.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.