Majdnem önjáró autót tervez a Volvo

Felismeri az állatot, az útpadkát, lát a sötétben, és kanyarodik

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.07.08. 10.30

Az emberi beavatkozás nélküli közlekedés néhány fontos építőkövét készül legyártani a Volvo. Az új technológiák a közelgő, új generációs XC90 fedélzetén mutatkoznak be először.

A néhány napja bemutatott automatikus parkolási rendszer csak egyike azoknak a modern, emberi közreműködést nem, vagy csak részben igénylő megoldásoknak, amelyekkel a Volvo a közeljövőben fel kívánja szerelni modelljeit. 

Ezekkel a megoldásokkal rövid távon kényelmesebbé és biztonságosabbá tehető a közlekedés, hosszú távon pedig az autóvezetés bizonyos fázisai teljes egészében átadhatók az önjáró rendszereknek. 
A svéd autonóm forradalom első hulláma 2014 végén fut be: ekkor hozza el a piacra a vadonatúj XC90 az alábbi megoldásokat. 
Éjszakai gyalogos-felismerés 
A Volvo már ismert, jól működő önfékező rendszerének infravörös észlelésre adaptált változata. Gyalogosok mellett járművek és kerékpárosok is aktiválják a rendszert. 
 
Állatfelismerés 
A fent ismertetett technológiákat felhasználva felismeri az állatokat, és megállítja az autót. Értelemszerűen nagytestű állatok (pl. jávorszarvas) esetében életmentő funkció. 
 
Útpadka-felismerés aktív kormányzással 
A jelenlegi, felfestéseket észlelő technológiák helyett a világon elsőként az aszfalt szélét észlelő, azt megközelítve a kormányra megfelelő irányú erőt gyakorló technológia. Felfestések nélküli, sokadrangú utakon nyújt támogatást a vezetőnek. 
 
Adaptív tempomat aktív kormányzással 
A jármű sebességét automatikusan az elöl haladó járműhöz igazító technológia, és a sávbantartó rendszer integrálása. Huzamos autonóm közlekedést tesz lehetővé egyenletes autópálya-forgalom mellett. 

Kommentek

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. Az európaiak egészségével szórakoznak a buherálók.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.