Törvénysértő a kötelező biztosítás szabályozása

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.07.04. 08.00

Sértik a tulajdonjogot és a jogbiztonságot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás egyes szabályai – állítja az ombudsman.

Szabó Máté közleménye szerint sérül a tulajdonhoz való jog és a jogbiztonság akkor, amikor a biztosító a kártérítés áfával növelt összegét csak akkor térítheti meg, ha a bemutatott számla tartalmazza a jármű helyreállításához szükséges munkák megnevezését, anyagköltségét és munkadíját, valamint ha a számla megfelel a számviteli törvény előírásainak.

Az állampolgári jogok biztosa közölte: a polgári jog alapján a kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig ez nem lehetséges, köteles megtéríteni a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát. Ha azonban a károsult maga javítja meg kocsiját, csak a javítás nettó összegére jogosult, mert a saját munkájáról nem tud számlát adni.

Problémásnak tartja azt is Szabó, miszerint a törvény a tulajdonost arra kötelezi, hogy sérült járművét külső vállalkozással javíttassa meg. ellenkező esetben ugyanis nem kaphatja meg a kártérítés áfával növelt összegét. A polgári jog szabályai szerint a károsultnak meg kell téríteni a károkozás folytán felmerült valamennyi kárát, függetlenül attól, hogy hol és milyen módon javíttatja meg a járművét, illetve megjavíttatja-e egyáltalán – olvasható az ombudsman közleményében.

Szintén ellentétes a polgári jogi kártérítési alapelveivel, hogy a kártérítési összeget csak meghatározott célra lehet fordítani. A biztos jelezte azt is, hogy a kárt nem csak a szerviz által kiállított tételes számlával kellene igazoltnak tekinteni, hanem igazságügyi szakértői vélemény alapján is.

Szabó szerint ugyan fontos gazdaságpolitikai érdek a gazdaság fehérítése, ugyanakkor, ez nem alapozhatja meg a tulajdonhoz való jog korlátozását, ezért felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a jogszabály ennek megfelelő módosítására.

Kommentek

 • epipapi

  azannya

 • gabetdi

  Lehet nem értem a probléma lényegét, vagy a többség nem érti.

  Ha magad csinálod meg a törött autódat (ami mondjuk mai autóknál ritkaság) kapsz ÁFA-s számlát az alkatrészekről, a munkáról pedig ha tényleg magadnak csinálod nyilván nem. Ebben az esetben a biztosító megtéríti a teljes bruttó anyagköltséget és viszont látás.

  Ha beviszed egy szervizbe akkor pedig az anyagköltséget és a munkadíjat bruttó költségként kifizeti.

  Hol ezzel a hiba? Ami költség keletkezik az ki van fizetve, ami meg nem keletkezik, azt meg miért is kéne kifizetni?

 • hegedusjozsef2

  Tételezzük fel/ami szinte lehetetlen/,hogy reálisan mérik.fel a károdat,ami azt jelenti,hogy egy” megbízható szervíz” pl 500 ezer forintért kompletten javít.Ebben a formációban nem ismerik el az általad,rokonod,barátod által elvégzett munkát.Ez jó annak Aki elfoglalt ,nincs rokon szakmája vagy lusta ,mint a dög.Abba meg ne is bonyolódjunk bele,hogy milyen áron és milyen minőségű munkát végeznek a szervizekben. Nincs olyan szervíz ma MO-gon ahol biztos lehetsz a szakszerű és tisztességes olaj cserében komolyabb munkákról nem is beszélve.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

Hegyszorosban reptetett siklóernyőst a Volvo

Ez a világon az első olyan mutatvány, amelyben egy teherautó és egy siklóernyős szerepel. De arra sem volt még példa, hogy siklóernyőst keresztül vontassak egy híd alatt.

F1: 15-ször sírta el magát Rosberg

Négy nap alatt tizenötödször sírta el magát, mondta a Forma-1 visszavonuló bajnoka, majd olyat tett a trófeával, mint előtte soha, senki.

A bizarr nő hat órán keresztül rongálta válogatott módszerekkel az utcán álló autót

Los Angelesben egy térfigyelő kamera rögzítette a meglehetősen bizarr esetet.

Megmérték a halálút szélességét

Sorra történnek halálos balesetek a Győrt Pápával összekötő 83-as főút lakott területen kívüli részén, amiben az ott lakók szerint benne van az út is.

F1: Rosberg átvette a bajnoki kupát – videó

Pénteken este Bécsben megtartották a Nemzetközi Automobil Szövetség díjkiosztó gáláját, amelyen a visszavonuló Forma-1-es világbajnok, Nico Rosberg is átvette a kupáját. Képek és videó az eseményről.

Meglepte a világot a leghíresebb tévés

Rosberg megdöbbentő bejelentéséig leginkább az foglalkoztatta a sajtót, hogy megérdemelte-e a vébécímet, és, hogy Hamilton miként taktikázott ellene. Jeremy Clarkson meglepő választ adott a kérdésre: kinek kellett volna nyerni a vébét?

Menekülő halálos gázolót fogtak a zsaruk

Egy gyalogos halálra gázolása után megállás nélkül menekült az az autós, akit pár órával később elfogtak a rendőrök.

Bevezetik a szürke rendszámot

Külön rendszámtáblát lehet igényelni tavasztól a kerékpárszállításhoz a kormány tervei szerint.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.