Törvénysértő a kötelező biztosítás szabályozása

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.07.04. 08.00

Sértik a tulajdonjogot és a jogbiztonságot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás egyes szabályai – állítja az ombudsman.

Szabó Máté közleménye szerint sérül a tulajdonhoz való jog és a jogbiztonság akkor, amikor a biztosító a kártérítés áfával növelt összegét csak akkor térítheti meg, ha a bemutatott számla tartalmazza a jármű helyreállításához szükséges munkák megnevezését, anyagköltségét és munkadíját, valamint ha a számla megfelel a számviteli törvény előírásainak.

Az állampolgári jogok biztosa közölte: a polgári jog alapján a kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig ez nem lehetséges, köteles megtéríteni a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát. Ha azonban a károsult maga javítja meg kocsiját, csak a javítás nettó összegére jogosult, mert a saját munkájáról nem tud számlát adni.

Problémásnak tartja azt is Szabó, miszerint a törvény a tulajdonost arra kötelezi, hogy sérült járművét külső vállalkozással javíttassa meg. ellenkező esetben ugyanis nem kaphatja meg a kártérítés áfával növelt összegét. A polgári jog szabályai szerint a károsultnak meg kell téríteni a károkozás folytán felmerült valamennyi kárát, függetlenül attól, hogy hol és milyen módon javíttatja meg a járművét, illetve megjavíttatja-e egyáltalán – olvasható az ombudsman közleményében.

Szintén ellentétes a polgári jogi kártérítési alapelveivel, hogy a kártérítési összeget csak meghatározott célra lehet fordítani. A biztos jelezte azt is, hogy a kárt nem csak a szerviz által kiállított tételes számlával kellene igazoltnak tekinteni, hanem igazságügyi szakértői vélemény alapján is.

Szabó szerint ugyan fontos gazdaságpolitikai érdek a gazdaság fehérítése, ugyanakkor, ez nem alapozhatja meg a tulajdonhoz való jog korlátozását, ezért felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a jogszabály ennek megfelelő módosítására.

Kommentek

 • epipapi

  azannya

 • gabetdi

  Lehet nem értem a probléma lényegét, vagy a többség nem érti.

  Ha magad csinálod meg a törött autódat (ami mondjuk mai autóknál ritkaság) kapsz ÁFA-s számlát az alkatrészekről, a munkáról pedig ha tényleg magadnak csinálod nyilván nem. Ebben az esetben a biztosító megtéríti a teljes bruttó anyagköltséget és viszont látás.

  Ha beviszed egy szervizbe akkor pedig az anyagköltséget és a munkadíjat bruttó költségként kifizeti.

  Hol ezzel a hiba? Ami költség keletkezik az ki van fizetve, ami meg nem keletkezik, azt meg miért is kéne kifizetni?

 • hegedusjozsef2

  Tételezzük fel/ami szinte lehetetlen/,hogy reálisan mérik.fel a károdat,ami azt jelenti,hogy egy” megbízható szervíz” pl 500 ezer forintért kompletten javít.Ebben a formációban nem ismerik el az általad,rokonod,barátod által elvégzett munkát.Ez jó annak Aki elfoglalt ,nincs rokon szakmája vagy lusta ,mint a dög.Abba meg ne is bonyolódjunk bele,hogy milyen áron és milyen minőségű munkát végeznek a szervizekben. Nincs olyan szervíz ma MO-gon ahol biztos lehetsz a szakszerű és tisztességes olaj cserében komolyabb munkákról nem is beszélve.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.