Törvénysértő a kötelező biztosítás szabályozása

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.07.04. 08.00

Sértik a tulajdonjogot és a jogbiztonságot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás egyes szabályai – állítja az ombudsman.

Szabó Máté közleménye szerint sérül a tulajdonhoz való jog és a jogbiztonság akkor, amikor a biztosító a kártérítés áfával növelt összegét csak akkor térítheti meg, ha a bemutatott számla tartalmazza a jármű helyreállításához szükséges munkák megnevezését, anyagköltségét és munkadíját, valamint ha a számla megfelel a számviteli törvény előírásainak.

Az állampolgári jogok biztosa közölte: a polgári jog alapján a kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig ez nem lehetséges, köteles megtéríteni a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát. Ha azonban a károsult maga javítja meg kocsiját, csak a javítás nettó összegére jogosult, mert a saját munkájáról nem tud számlát adni.

Problémásnak tartja azt is Szabó, miszerint a törvény a tulajdonost arra kötelezi, hogy sérült járművét külső vállalkozással javíttassa meg. ellenkező esetben ugyanis nem kaphatja meg a kártérítés áfával növelt összegét. A polgári jog szabályai szerint a károsultnak meg kell téríteni a károkozás folytán felmerült valamennyi kárát, függetlenül attól, hogy hol és milyen módon javíttatja meg a járművét, illetve megjavíttatja-e egyáltalán – olvasható az ombudsman közleményében.

Szintén ellentétes a polgári jogi kártérítési alapelveivel, hogy a kártérítési összeget csak meghatározott célra lehet fordítani. A biztos jelezte azt is, hogy a kárt nem csak a szerviz által kiállított tételes számlával kellene igazoltnak tekinteni, hanem igazságügyi szakértői vélemény alapján is.

Szabó szerint ugyan fontos gazdaságpolitikai érdek a gazdaság fehérítése, ugyanakkor, ez nem alapozhatja meg a tulajdonhoz való jog korlátozását, ezért felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a jogszabály ennek megfelelő módosítására.

Kommentek

 • epipapi

  azannya

 • gabetdi

  Lehet nem értem a probléma lényegét, vagy a többség nem érti.

  Ha magad csinálod meg a törött autódat (ami mondjuk mai autóknál ritkaság) kapsz ÁFA-s számlát az alkatrészekről, a munkáról pedig ha tényleg magadnak csinálod nyilván nem. Ebben az esetben a biztosító megtéríti a teljes bruttó anyagköltséget és viszont látás.

  Ha beviszed egy szervizbe akkor pedig az anyagköltséget és a munkadíjat bruttó költségként kifizeti.

  Hol ezzel a hiba? Ami költség keletkezik az ki van fizetve, ami meg nem keletkezik, azt meg miért is kéne kifizetni?

 • hegedusjozsef2

  Tételezzük fel/ami szinte lehetetlen/,hogy reálisan mérik.fel a károdat,ami azt jelenti,hogy egy” megbízható szervíz” pl 500 ezer forintért kompletten javít.Ebben a formációban nem ismerik el az általad,rokonod,barátod által elvégzett munkát.Ez jó annak Aki elfoglalt ,nincs rokon szakmája vagy lusta ,mint a dög.Abba meg ne is bonyolódjunk bele,hogy milyen áron és milyen minőségű munkát végeznek a szervizekben. Nincs olyan szervíz ma MO-gon ahol biztos lehetsz a szakszerű és tisztességes olaj cserében komolyabb munkákról nem is beszélve.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.