Parkolójeggyel is megbüntetnek

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.07.03. 15.05

Tudja Ön, hogy az adott területen melyik parkolási cég szedi a pénzt? Nem? Pedig jó lenne. Ha Budapesten területhatáron parkol, pórul járhat.

Nehéz a fővárosban parkoló autós dolga, ha el akar igazodni az egyes parkolási társaságokhoz tartozó zónahatárok, illetve a jegykiadó automaták rendszerében. A mai napig sem jelzik egyértelműen, hogy a terület melyik parkolási társasághoz tartozik.


A helyismerettel nem rendelkező autós csak remélheti, hogy a közelben található jegykiadó automatánál váltott parkolójegye érvényes lesz, és nem büntetik meg azért, mert nem a megfelelő automatát választotta – mutat rá közleményében Szabó Máté ombudsman, aki ismételten sürgette a fővárosi egységes parkolási rendszer létrehozását.

Az ügyben, amelyben a biztos vizsgálódott, a panaszos az Andrássy úton található jegykiadó automatánál váltott parkolójegyet, de nem ott, hanem egy közeli keresztutcában állt meg autójával. Az érvényes parkolójegyet a szélvédő mögé tette, azonban a parkolási társaság munkatársa pótdíjfizetési felszólítást helyezett el az autón, arra hivatkozva, hogy “nincs érvényes parkolójegy”. Hiába van mindkét utca a VI. kerületben, más társasághoz tartoznak a parkolóhelyek.

Az autós persze kérte a parkolási társaságtól a büntetés eltörlését – csatolva az érvényes jegyet – , de a cég elutasította a kérelmet, mivel szerintük a jegy nem volt érvényes ott, ahol az autós parkolt. A társaság ugyanakkor méltányosságból annyit engedett, hogy az autós a pótdíj alapösszegének megfizetésével (6000 Ft) rendezze a tartozását. A pénzt befizette, majd próbálta tovább bizonygatni jóhiszeműségét, és a pénzt visszaszerezni. Hiába.

Az ombudsman rámutat, hogy korántsem ritka esetről van szó, a hivatalhoz érkezett parkolási ügyekkel kapcsolatos beadványok döntő hányada a belvárosi kerületek határán való várakozás során adódó anomáliákkal függ össze.

Szabó Máté kiemelte, hogy nem várható el az autóstól annak ismerete, hogy a kerületen belül az adott területen épp érvényes-e a megváltott parkolójegye vagy a parkolási engedélye. Az ombudsman szerint el kell kerülni, hogy az autóst indokolatlan zaklatás érje azért, mert a parkolójegyét nem a megfelelő automatánál váltotta meg.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a parkolási társaságot, hogy fontolja meg a panaszos befizetett pótdíjának visszautalását. A főpolgármesternek pedig azt javasolta, hogy kezdeményezze Budapest egységes parkolási rendszerének a kialakítását, amely egyértelműen és átláthatóan szabályozza a kerülethatárokon történő gépjárművel várakozás esetén a parkolójegyek, illetve lakossági várakozási engedélyek kölcsönös elfogadásának feltételeit.

Az ombudsman jelentése erre a linkre kattintva teljes egészében elolvasható.

Kommentek

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga lett a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik a Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.