Parkolójeggyel is megbüntetnek

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.07.03. 15.05

Tudja Ön, hogy az adott területen melyik parkolási cég szedi a pénzt? Nem? Pedig jó lenne. Ha Budapesten területhatáron parkol, pórul járhat.

Nehéz a fővárosban parkoló autós dolga, ha el akar igazodni az egyes parkolási társaságokhoz tartozó zónahatárok, illetve a jegykiadó automaták rendszerében. A mai napig sem jelzik egyértelműen, hogy a terület melyik parkolási társasághoz tartozik.


A helyismerettel nem rendelkező autós csak remélheti, hogy a közelben található jegykiadó automatánál váltott parkolójegye érvényes lesz, és nem büntetik meg azért, mert nem a megfelelő automatát választotta – mutat rá közleményében Szabó Máté ombudsman, aki ismételten sürgette a fővárosi egységes parkolási rendszer létrehozását.

Az ügyben, amelyben a biztos vizsgálódott, a panaszos az Andrássy úton található jegykiadó automatánál váltott parkolójegyet, de nem ott, hanem egy közeli keresztutcában állt meg autójával. Az érvényes parkolójegyet a szélvédő mögé tette, azonban a parkolási társaság munkatársa pótdíjfizetési felszólítást helyezett el az autón, arra hivatkozva, hogy “nincs érvényes parkolójegy”. Hiába van mindkét utca a VI. kerületben, más társasághoz tartoznak a parkolóhelyek.

Az autós persze kérte a parkolási társaságtól a büntetés eltörlését – csatolva az érvényes jegyet – , de a cég elutasította a kérelmet, mivel szerintük a jegy nem volt érvényes ott, ahol az autós parkolt. A társaság ugyanakkor méltányosságból annyit engedett, hogy az autós a pótdíj alapösszegének megfizetésével (6000 Ft) rendezze a tartozását. A pénzt befizette, majd próbálta tovább bizonygatni jóhiszeműségét, és a pénzt visszaszerezni. Hiába.

Az ombudsman rámutat, hogy korántsem ritka esetről van szó, a hivatalhoz érkezett parkolási ügyekkel kapcsolatos beadványok döntő hányada a belvárosi kerületek határán való várakozás során adódó anomáliákkal függ össze.

Szabó Máté kiemelte, hogy nem várható el az autóstól annak ismerete, hogy a kerületen belül az adott területen épp érvényes-e a megváltott parkolójegye vagy a parkolási engedélye. Az ombudsman szerint el kell kerülni, hogy az autóst indokolatlan zaklatás érje azért, mert a parkolójegyét nem a megfelelő automatánál váltotta meg.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a parkolási társaságot, hogy fontolja meg a panaszos befizetett pótdíjának visszautalását. A főpolgármesternek pedig azt javasolta, hogy kezdeményezze Budapest egységes parkolási rendszerének a kialakítását, amely egyértelműen és átláthatóan szabályozza a kerülethatárokon történő gépjárművel várakozás esetén a parkolójegyek, illetve lakossági várakozási engedélyek kölcsönös elfogadásának feltételeit.

Az ombudsman jelentése erre a linkre kattintva teljes egészében elolvasható.

Kommentek

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

Meglépett az autóval a kisfiú, kecskét is vitt magával

Ennek a fiúnak az apja szerint a vezetést nem lehet elég korán elkezdeni. A csomagtartóban utazó kecske ennek tükrében már nem is olyan meglepő.

F1: A Red Bullnál röhögnek az FIA-n

A Red Bullnál komolytalannak tartják a Nemzetközi Automobil Szövetség állítását, miszerint a Mercedes-, a Ferrari- és a Renault-motor háromtized másodpercen belülre került idén.

F1: Bejelentették a Sauber Honda-szerződését

A Forma-1-es Orosz Nagydíj délelőttjén hivatalosan is bejelentették, hogy 2018-tól a Sauber-csapat is a Honda erőforrásaival.

F1: A McLaren Mercedes-motorra vált jövőre?

Érdekes sztorit dobott be az egykori csapattulajdonos Eddie Jordan, de a McLaren gyorsan cáfolt.

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

Hihetetlen balesetet úszott meg egy kamionos

Nehéz napja volt annak az őrangyalnak, aki erre a kamionosra vigyázott. Az utolsó pillanatban állt meg a szerelvény a szakadék felett.

Használt autó: melyik a legjobb üzleti limuzin?

Erősek, mint egy dízelmozdony, pallérozott a modoruk, keveset fogyasztanak és jutányosan az áruk. Melyik használt német üzleti limuzint válasszuk?

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.