Veszélyesek a fiatal autósok

Megtanítja vezetni őket a Ford

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2013.06.30. 09.30

Egy akció keretében vezetni tanítja az európai fiatalokat a Ford. Gyakori a gyorshajtás a vezetés közbeni telefonálás és étkezés a fiatal autósoknál.

Európában a legtöbb fiatal autós túllépi a sebességkorlátozásokat, emellett körülbelül a felük eszik vagy iszik a volán mögött, 40 százalékuk pedig telefonál vezetés közben, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Európában a 18-24 éves korosztály halálozási statisztikáiban vezető helyen áll az autóbaleset. 2000 és 2009 között több mint 76 000 fiatal halt meg közúti balesetben az Európai Unióban – ez az összes európai baleseti elhalálozásoknak majdnem az egyötöde.

 


A Ford által finanszírozott kutatásból kiderül, a korosztály tagjai közel kétszer olyan eséllyel vesztik életüket közúti balesetben, mint az európai átlag, ezért a Ford Európában is elindítja a Ford Vezetéstechnikai Programot, amelynek keretében Észak-Amerikában és Ázsiában már mintegy 100 000 autós kapott személyes oktatást, és további 500 000 vezető követte az online képzést.

 

Az autógyártó 2014 végéig 1,5 millió eurós (450 millió forint) költséggel mintegy 5000 fiatal brit, német, francia, spanyol és olasz autósnak nyújt ingyenes képzést, emellett pedig több ezren kísérhetik figyelemmel a Vezetéstechnikai Akadémia online tanfolyamait.

 

A program keretében a fiatal autóvezetők megismerkedhetnek a legfontosabb rizikófaktorokkal: a vészhelyzetek felismerését, a jármű kezelését, a sebességtartást és a zavaró tényezők kiküszöbölését.

 

“A statisztikai adatok sokkolóak: Európában a 18-24 év közti korosztály tagja kétszer akkora eséllyel vesztik életüket közúti balesetben, mint más autósok” – mutat rá Stephen Odell, a Ford európai, közel-keleti és afrikai piacokért felelős alelnöke.

 

“A tények azt mutatják, hogy a fiatalok lassabban ismerik fel a vészhelyzeteket, mint a tapasztaltabb autóvezetők” – avat be Cris Burgess, a vezetési szokások szakértője, az Exeter Egyetem pszichológia szakának adjunktusa. “Ez a tapasztalatlanság több másodperces késlekedést jelent, így mire felismerik a veszélyt, már nem tudnak elég gyorsan reagálni, hogy elkerülhessék az ütközést.?

 

A Ford által támogatott felmérés kimutatta, hogy bár a fiatal autósok túlnyomó része számára a biztonságos megérkezés a legfontosabb cél, 56 százalékuk mégis túllépi a sebességkorlátozásokat, 14 százalékuk vesztette már el uralmát az autója fölött, 12 százalékuk vesztette már el valamilyen forgalmi helyzetben az önuralmát, és 14 százalékuk fogyasztott már alkoholt, mielőtt a volán mögé ült.

Kommentek

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.