Így biztosíthatjuk az autót külföldön

Casco és a többiek

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.06.26. 13.00

Legjobb a casco, de több más biztosítás is nyújt kisebb-nagyobb védelmet autónkra egy külföldi utazás során. Összefoglaló.

A magyarok harmada tervez külföldi utat az idei évre, leginkább a környező országokba a Genertel közelmúltban elvégzett ügyfélkutatása szerint. Ezért a külföldi nyaralásukra a legtöbben, több százezren az idén is autóval indulnak majd el. Éves szinten a milliós nagyságrendet közelíti külföldi autós utak száma. A kárstatisztikák szerint ezek közül közel négyezer esetben történik valamilyen káresemény.

A hazai autósok négyötödének nincs casco-biztosítása, a biztosító összeszedte, hogyan csökkenthető az ismeretlen környezetben amúgy is magasabb baleseti kockázat.

“Fontos tudni, hogy teljes védelmet külföldön is a casco nyújthat” – hangsúlyozza Lantos Lóránt, a Genertel igazgatósági tagja. “A közkeletű tévedéssel szemben a kötelező biztosítás ugyan megfelelő védelmet jelent a külföldön bekövetkező balesetekre, ám csupán az általunk másoknak okozott kárt téríti meg helyettünk”

Jó tudni, hogy a casco csak a magyarországi helyreállítás költségeit téríti. Kivételt a szükségjavítás képez, amellyel a gépjármű szabályszerű és biztonságos közlekedésre alkalmassá tehető. Ugyanakkor a casco kiterjed a tárolásra, az autó hazaszállítására, illetve az autóban utazó személyek hazaszállítására.

Ám két és félmilliónyi hazai autón nincs casco-biztosítás. Ha ezek használói legalább a külföldi tartózkodás ideje alatt szeretnék élvezni a casco által kínált nyugalmat, választhatják az akár egy-két hétre köthető, úgynevezett határozott idejű cascót. Ennek díja viszont általában az éves casco időarányos díjának három-négyszerese, és további hátrány, hogy csak néhány biztosítónál vehető igénybe külön utánajárással.

Minicascóval a legújabb adatok szerint jelenleg csaknem 60 ezer autós rendelkezik. Ez a biztosításfajta nem csak a határokon belül, hanem azokon kívül is önrész nélküli fedezetet kínál a figyelmetlenségből, a helyismeret hiányából fakadó kisebb koccanásos balesetekre. Már akár 5 ezer forintos éves díjért is elérhető.

A nem balesetből eredő mechanikai vagy műszaki meghibásodás esetén már egyes, komplex szolgáltatást kínáló lakásbiztosítások is nyújtanak közúti segélyszolgálatot, ami a hibaelhárítás költségeit is téríti.

Bár az utasbiztosítások is egyre szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak, az autóval kapcsolatos problémák esetén legfeljebb assistance-szolgáltatások nyújtásában számíthatunk rájuk. A napi száz forint körül köthető kiegészítő assistance-biztosítás baleset vagy nagyobb műszaki hiba esetén fontos segítség lehet, a javítás költségeit azonban nem téríti.

Forrás: Genertel

Kommentek

F1: Durva, mennyit változtak hátulról az autók

Remekül mutatja a 2017-es autók másmilyenségét két fotó.

Alfa Stelvio: SUV, ami sportkocsinak képzeli magát

Még a hivatalos menetpróba előtt vezethettük az Alfa új szabadidőautóját. Kapaszkodhat a konkurencia!

F1: A Force India visszaszólt a Renault-nak

Még el sem kezdődött a 2017-es szezon, de máris kialakult egy kisebb vita a Renault és a Force India között.

F1: Nézd meg Hamilton új sisakját!

A mercedeses Lewis Hamilton 2017-ben a szurkolóktól kért sisakfestési terveket, most pedig kihirdette a győztes művet. Ebben versenyez idén a háromszoros világbajnok.

F1: A Red Bull szerint több pénz jár a nagyoknak

A Red Bull sportigazgatója, Dr. Helmut Marko szerint a nagyobb csapatok több pénzt érdemelnek, mert többet is adnak a Forma-1-nek.

Hirdetőtáblát vett a hátára a legújabb Forma-1-es

Szerda délután a Silverstone-ban a Force India is lerántotta a leplet 2017-es Forma-1-es modelljéről. Szerencse, hogy a VJM10-es nem szépségversenyen indul.

Alternatív üzemanyagot talált fel egy pécsi férfi? Nem, csak bosszúra szomjazott

Egyszerű bosszú vezérelte a férfit, aki mosóport és vajat öntött a szomszéd autójába. Zavarta a gyerekek zajongása.

F1: Így ismerhetjük fel idén Ricciardót

Max Verstappen után a Red Bull másik pilótája, Daniel Ricciardo is megmutatta 2017-es sisakdizájnját.

F1: Bottas szigorú szabályokra számít

Valtteri Bottas úgy véli, a korábbi évek történései után a Mercedesnél szigorú szabályai lesznek a csapattársak közötti versenynek.

F1: Vettel még nem ábrándult ki a Ferrariból

Sebastian Vettel azt mondja, a tavalyi, nem túl fényes idény után is hisz még a Ferrariban – előbb-utóbb csak bajnokok lesznek együtt.

Kívül-belül megújult a Škoda Rapid

Friss formavilág, xenon fényszórók, fedélzeti wifi, modernizált kezelőszervek és új motor a Škoda köztes modellcsaládjában.

Off-road buszokon járhatnak iskolába a gyerekek

Az Iveco iskolabuszok eltérnek az amerikai változatoktól, ugyanakkor jól boldogulnak terepen és még mozgáskorlátozott gyerekek szállítására is alkalmasak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.