Felhőből tankolhatók a villanyautók

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.06.24. 15.00

Nehézkes a villanyautó-töltés? Az ABB felhő-alapú csatlakozási megoldásai bizonyítják, hogy mindenre van okos és jó megoldás.

Az elektromosjármű-töltőhálózatok kiépítésében és működtetésében piacvezető ABB szerint már nem elegendő, ha egy töltőberendezés egyszerűen feltölti a járművet. Az üzemeltetők igényei elmozdultak a biztonságos és veszélytelen csatlakozási megoldások felé, amelyekkel hatékonyabb a töltőállomások üzemeltetése.

A legtöbb ügyfél igényei szerinti konfigurációt szoftver segítségével a felhőbe telepítik. Ennek köszönhetően a töltőberendezések tulajdonképpen teljesen azonosak, ami jelentős méretgazdaságosságot eredményez az ellátási lánc, valamint a szervizelés szempontjából. Ezen felül a töltőberendezések frissítése és bővítése is számottevően leegyszerűsödik mind a hardver, mind a szoftver oldalon.

Kommentek

 • roer

  Akkor felhőből tankolhatók a villanyautók vagy sem? Mert ez egy info-adattárolási felhő (a cikk szerint) a cím viszont mást sugallt…
  Jó kis cikk volt, gratulálok!

 • Levrone

  Az ábra alapján a töltés alatt álló kocsi rákapcsolódik a hálózatra, ahol a töltés és a gépjármű szinte minden paramétere felkerül a “felhőbe” (egy adatbázisba) egy adatelérési rétegen keresztül, amit a Galaxy-webservice-en API segítségével le lehet kérdezni, így gyakorlatilag bármilyen HTTP(s)-protokollt kezelni képes eszköz meg tudja jeleníteni a pillanatnyi adatokat. Így nyilván egy okostelefon, stb is. Számomra semmi értelme, gyakorlatilag egy újabb marketing bullshitnek tűnik, ami megint mérhetetlen infrastruktúrális beruházásokat fog megkövetelni, amit így természetesen megint az enduser-re fognak ráverni. Köszi, nem kérek belőle. :-)

 • Levrone

  Ráadásul nyilván így minden kocsi gyakorlatilag egyedi azonosítóval lesz ellátva, amivel mindent nyomon tud majd követni a nagytestvér, hiszen így minden egyes gépjármű egy-egy hálózati végpontként fog szerepelni, ahol nyilván egy lokális webserver fog futni, ahová gyakorlatilag csak az nem fog tudni bejelentkezni, aki nem akar. Így akár a gépjármű minden lépését nyomon lehet majd követni, akár a sebességtúllépéseket is, hiszen így gyakorlatilag logolva is lesz minden, a gépjármű és a kíváncsiak (hatóságok, hackerek) számára fontos adat. Még traffipaxokra sem lesz szükség, hiszen csak lekérdezik a felhőből a kocsi account-ját és szépen kiértékelik az érvényes sebességhatárok alapján, majd büntetgetnek. Innentől kezdve a kocsik is hackelhetőek lesznek, új bűnözési iparágat létrehozva. Szép új világ, így szeretlek. :-)

  Bocsi, kicsit hosszú lett, de programozóként kicsit borúsan látom a jövőt, lehet pont azért, mert benne vagyok eléggé? :-)

 • PluginHibrid

  Soká lesz még ilyenekre szükség…

  Főleg úgy, hogy pl. nálunk az Összes Elm kút közül 1 darabnál lehet valójában tankolni, de pár hónapja már ott is CSAK Munkaidőben…..Tiszta Viccc…

  Megérne egy teszter cikket…

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.