Hároméves világkörüli út húszéves autókkal

A Julianus Projectnek társadalmi üzenete van

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.06.21. 08.00

15 ezer kilométeres annak a világkörüli útnak az első szakasza, amelyre négy magyar fiatal indul szombaton. Öt kontinenst érint a túra.

Öt kontinenst átszelő világkörüli útra indul négy magyar mérnök, a hosszú utazással szeretnék felhívni a figyelmet a magyar diplomások kivándorlásának társadalmi veszélyeire.

Az első, 15 ezer kilométeres, Szibériát átszelő szakaszra a résztvevők június 22-én, szombaton indulnak el Budapestről. 30 nap alatt négy országon (Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Mongólia) haladnak keresztül többek között Kijevet, Asztanát, Ulánbátort, Irkutszkot és Jakutszkot érintve, hogy végül Magadanban érjenek célba. Szibériában azonban nem ér véget a földkörüli túra, mivel a tervek szerint jövőre az Egyesült Államokban Anchorage-ból vágnak neki Amerikának, hogy a második menetet Buenos Airesben, Argentínában fejezzék be. 2015-ben pedig Fokvárosból (Dél-Afrika) az afrikai kontinenst és Európát átszelve Budapestre térnek majd vissza.

A négyfős csapat két 23, illetve 25 éves Toyota 4Runner típusú autóval hat hónapos felkészülés után vág neki az útnak. A Julianus Project legnehezebb része a Szibérián keresztül haladó Csontok Útjának nevezett 2000 km-es szakasz. A Jakutszkból Madaganba vezető utat Sztálin építette és nevét onnan kapta, hogy építése során rengeteg rab halt meg. Az építkezés embertelen körülmények között zajlott: télen a nem ritkán -70 fokot meghaladó hideg, míg nyáron az olvadások teremtettek embertelen körülményeket. A Csontok Útja ma is használható, azonban elsősorban télen, amikor nincsenek áradások, melyek keresztezik az autók útját. A Julianus Project kihasználva az olvadás utáni meleg és száraz időt az áradásokat elkerülve próbál ezen a szakaszon áthaladni, mely a túra legveszélyesebb része lesz.

A csapat Ukrajnán keresztül halad át Oroszországba, Jekatyerinburg magasságában Petropavloszknál lépnek be Kazahsztánba, majd délre indulnak Asztanáig, a fővárosig. A keleti oldalon visszalépve Oroszország Altay régiójában érik el Mongólia nyugati határát. Az ország északi részén közel 2000 km földúton és sztyeppén közelítik meg Ulánbátort a Hözgöl tavat is útba ejtve, majd északra haladva az orosz Ulan-Ude felé hagyják el Mongóliát. Kis kitérővel elhaladnak a Bajkál-tó mellett, majd ismét kelet felé veszik az irányt. Kína határánál Jakutszk felé északnak fordulnak, majd a Lena folyótól következik a Csontok Útja 2000 km-es szakasza Magadanig, mely az első etap befejező és egyben legnehezebb része.

Kommentek

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.