Hároméves világkörüli út húszéves autókkal

A Julianus Projectnek társadalmi üzenete van

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.06.21. 08.00

15 ezer kilométeres annak a világkörüli útnak az első szakasza, amelyre négy magyar fiatal indul szombaton. Öt kontinenst érint a túra.

Öt kontinenst átszelő világkörüli útra indul négy magyar mérnök, a hosszú utazással szeretnék felhívni a figyelmet a magyar diplomások kivándorlásának társadalmi veszélyeire.

Az első, 15 ezer kilométeres, Szibériát átszelő szakaszra a résztvevők június 22-én, szombaton indulnak el Budapestről. 30 nap alatt négy országon (Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Mongólia) haladnak keresztül többek között Kijevet, Asztanát, Ulánbátort, Irkutszkot és Jakutszkot érintve, hogy végül Magadanban érjenek célba. Szibériában azonban nem ér véget a földkörüli túra, mivel a tervek szerint jövőre az Egyesült Államokban Anchorage-ból vágnak neki Amerikának, hogy a második menetet Buenos Airesben, Argentínában fejezzék be. 2015-ben pedig Fokvárosból (Dél-Afrika) az afrikai kontinenst és Európát átszelve Budapestre térnek majd vissza.

A négyfős csapat két 23, illetve 25 éves Toyota 4Runner típusú autóval hat hónapos felkészülés után vág neki az útnak. A Julianus Project legnehezebb része a Szibérián keresztül haladó Csontok Útjának nevezett 2000 km-es szakasz. A Jakutszkból Madaganba vezető utat Sztálin építette és nevét onnan kapta, hogy építése során rengeteg rab halt meg. Az építkezés embertelen körülmények között zajlott: télen a nem ritkán -70 fokot meghaladó hideg, míg nyáron az olvadások teremtettek embertelen körülményeket. A Csontok Útja ma is használható, azonban elsősorban télen, amikor nincsenek áradások, melyek keresztezik az autók útját. A Julianus Project kihasználva az olvadás utáni meleg és száraz időt az áradásokat elkerülve próbál ezen a szakaszon áthaladni, mely a túra legveszélyesebb része lesz.

A csapat Ukrajnán keresztül halad át Oroszországba, Jekatyerinburg magasságában Petropavloszknál lépnek be Kazahsztánba, majd délre indulnak Asztanáig, a fővárosig. A keleti oldalon visszalépve Oroszország Altay régiójában érik el Mongólia nyugati határát. Az ország északi részén közel 2000 km földúton és sztyeppén közelítik meg Ulánbátort a Hözgöl tavat is útba ejtve, majd északra haladva az orosz Ulan-Ude felé hagyják el Mongóliát. Kis kitérővel elhaladnak a Bajkál-tó mellett, majd ismét kelet felé veszik az irányt. Kína határánál Jakutszk felé északnak fordulnak, majd a Lena folyótól következik a Csontok Útja 2000 km-es szakasza Magadanig, mely az első etap befejező és egyben legnehezebb része.

Kommentek

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.