Ezer sérült havonta az utakon

Folytatódott a balesetek számának csökkenése

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.06.16. 13.00

Az első öt hónapban a személysérüléses közúti balesetek, az azokban meghaltak, és az ittasan okozott balesetek száma is csökkent a tavaly januártól májusig tartó időszakhoz képest.

Az előzetes – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2013. január 1. és május 31. között összesen 5183 személysérüléses közúti baleset történt, 3,43 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában (akkor 5367 balesetet regisztráltak).

Kedvező tendencia mutatható ki a halálos, súlyos és a könnyű sérüléses balesetek vonatkozásában egyaránt, ahol a csökkenés mértéke – a felsorolás sorrendjének megfelelően – 8,91 százalék, 0,87 százalék, illetve 4,18 százalék. Az év első öt hónapjában közúti balesetben kereken 200-an vesztették életüket, ez 25 fővel kevesebb, mint tavaly (225 fő). A közúti tragédiák számában mérhető 11,11 százalékos csökkenés azt jelzi, hogy folytatódott a 2008. óta tapasztalható kedvező tendencia.

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek számában ugyancsak említésre méltó változások történtek. A tavalyi 593-mal szemben idén május végéig 92-vel kevesebb, azaz 501 ittas baleset történt, amely jelentős mértékű, 15,51 százalékos csökkenésnek felel meg. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya alatta marad a sokáig elérhetetlennek tartott 10 százaléknak. A 9,67 százalékos arány ugyanakkor még mindig magas, hiszen átlagosan számítva csaknem minden tizedik személysérüléses közúti balesetet ittas vezető okoz.

A közúti balesetek legfőbb okaiban említésre méltó változás nem történt. A személyi sérüléssel járó balesetek 31 százalékának a hátterében a gyorshajtás áll (1580 baleset), s a tavalyi 28 százalékos részaránnyal (1458 balesettel) szemben ez a sebességtúllépések további terjedését jelzi. Idén január és május között az elsőbbségi jog megsértése miatt 1260 baleset (részaránya 24 százalék), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 739 baleset (részaránya 14 százalék) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 60 százalékát a személygépkocsi-vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 11 százalékának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 2 százalékának az okozásáért felelősek. A motorkerékpárosok és a segédmotoros kerékpárosok az összes baleset 4-4 százalékát okozták.

Továbbra is magas a kerékpárosok aránya a balesetet okozók körében, az összes baleset 11 százalékát okozták, azaz összesen 580 balesetet. A tavalyi 612 balesettel szemben ez ugyan csekély mértékű csökkenésnek felel meg, ugyanakkor tény, hogy május végéig a kerékpárosok több balesetet okoztak, mint az autóbusz-vezetők, valamint a motorkerékpárosok és a segédmotoros kerékpárosok összesen.

(Forrás: baleset-megelozes.eu)

Kommentek

  • Breex

    Ezzel csak az a baj, hogyha a megengedett sebességnél gyorsabban hajtva történik a baleset akkor az ok a gyorshajtás és az ügy le is van zárva… Onnantól kezdve semmilyen más tényezővel nem foglalkoznak.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

Meglepte leghűségesebb vevőjét a Lexus

100 évesen a 25-ödik Lexusát készült megvásárolni, ezért a japán gyártó egy igazán különleges darabot készített hűséges vevőjének.

300 km/h fölött hasít az új Alpina kupé

Bemutatta legfrissebb újdonságát az Alpina. A B4 S Bi-Turbo a BMW M4 költséges alternatívája.

Autógyári munkásnak állt a Facebook-vezér

Mark Zuckerberg a Ford dearbroni gyárában járt, ahol még a munkából is kivette a részét a Ford F-150-eseket előállító üzemben.

F1: A Ferrari megint verte a Mercedest

A Forma-1-es Orosz Nagydíj utolsó szabadedzésén is határozott előnnyel verte a Ferrari a Mercedest, Sebastian Vettel a leggyorsabb, Lewis Hamilton csak a 4.

Nincs ma ennél menőbb Porsche az interneten!

Aligha létezik még egy ilyen Porsche 911 Carrera RSR 3.8-as a világon. Kívánatos patina, merész színek és 10 futott kilométer.

F1: Milliárdos veszteséget hoz a szabálymódosítás

A Force Indiánál a legkevésbé sem örülnek a versenyzői nevek és rajtszámok megjelenítéséről szóló szigorításnak, dollármilliókban mérhető veszteséget jelenthet az újítás.

F1: Háromtizeden belül a Mercedes, a Ferrari és a Renault

A Nemzetközi Automobil Szövetség számításai szerint három gyártó erőforrása egyenlő szintre ért, csak a Honda van lemaradásban.

Így lopnak el pár perc alatt egy X5-ös BMW-t

Pár perc alatt lopnak nagy értékű autókat Angliában, a módszer végtelenül egyszerű.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.