Csak a nagy cégek élik túl a taxirendeletet

Rengeteg volt a veszteséges vállalkozás

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.06.06. 13.00

Rosszul ment a taxisoknak az elmúlt években, csak a legnagyobbaknak éri meg átállni az egységes arculatra.

Szeptembertől csak az új egységes arculatnak megfelelő autókkal lehet taxizni Budapesten, az átállás költséges lesz, emiatt a taxizásból élő vállalkozásoknak változásokra kell felkészülniük. A Bisnode üzleti információs szolgáltató elemzésében vizsgált társaságoknál az elmúlt években rosszul ment az üzlet, folyamatosan veszteségesek voltak. Bedőlési arányuk tavaly jóval meghaladta az országos átlagot.

Az érintett vállalkozások 2007 és 2011 közötti teljesítményét vizsgáló elemzés arra következtet, hogy az átalakulás feltehetően tisztulást hoz majd a piacon. A nevezett időszakban jelentősen emelkedett a vállalkozások száma: 2007-ben 605 taxis cég volt a Bisnode statisztikája szerint, számuk 2011-re 870-re emelkedett. Az adatokat benyújtó társaságok árbevétele 2007-ben még 3,44 milliárd forint volt, 2008-ban már 6,3 milliárd forintnál jártak.

Ezt követően viszont – a válság hatására – évről évre csökkent a bevétel: 2011-ben már kevesebb mint 5 milliárd forintot tudtak felmutatni. Az egy cégre vetített árbevétel alapján is hasonló görbe rajzolódik ki: a legjobb év 2008 volt, akkor 17,6 millió forint volt az átlagos árbevétel, ez 2011-re 12,4 millió forintra apadt.
   
A Bisnode szerint az összesített eredményadatok is a szektor kedvezőtlen helyzetére utalnak: a vizsgált időszakban egyetlen évben sem értek el nyereséget a taxis vállalkozások. Az összesített veszteség 114 millió forint volt 2007-ben, egy évvel később – amikor jelentősen nőtt a forgalom – a veszteség meghaladta az 1,3 milliárdot. A következő években pedig összesen 393-684 milliós veszteséget termeltek. Az egy cégre vetített veszteség 392 ezer és 1,3 millió forint között szóródott. A legnagyobb árbevételű cégek adatai azonban kedvezőbb képet festenek: közülük mindössze egy volt veszteséges 2011-ben.

Az elemzés szerint a gyenge adatok alapján nem meglepő, hogy a bedőlési mutató jelentősen emelkedett 2007 óta: abban az évben még csak 1,2 százalékos volt, tavaly pedig megközelítette a 6 százalékot. Ezzel az eredménnyel a taxizás a legrosszabbak közé tartozik, tekintve, hogy az összes ágazatra vonatkozó országos Bisnode Bedőlési Index tavalyi, 4,08 százalékos értékét bőven meghaladja, és közel van az egyik legrosszabb 2012-es bedőlési indexszel rendelkező építőipar 6,32 százalékos eredményéhez.

Kommentek

 • AnaMi

  Nem csoda, hogy egyre kevesebben taxiznak, nem elég , hogy mélyponton vannak az emberek, mikor taxiba ülnek, görcsölhetnek, hogyan vágják át őket. – Van elég saját ..igen rossz .. tapasztalatom e téren.-

 • Gianniz

  Komoly árnövekedés lesz, lófasz sem fog taxizni ezután. Ha bp-en belül max 2500-ért nem visz el akárhova, akkor lőttek nekik. Engem most pl. tegnap egy igencsak nyominger taxis, 45 perc alatt vitt el a Kosztolánytól a Népligetbe 3500-ért, majdnem lekéstem a buszomat. És ez az egyik legolcsóbb, elvileg megbízható cég, valami 170 Ft-os KM díjjal..Legközelebb inkább megyek BKV-val, vagy este sör után is hazavezetek és szarok rá. 15 perc kocsikázásért 5000 Ft, persze…

 • zoldfulu2000

  Időszerű dolog a taxisok rendbetétele. Sok taxijáról hírhedt város van, de ha lehet javítsunk a helyzeten…

 • DTF

  Szörnyű a mostani taxis helyzet: szombaton mentünk étterembe a nagy családdal, hívtam is 3 taxit. jöttek is, bár az indexete és a szabályokat úgy látszik nem nagyon ismerik…
  vége az ebédnek, hívom őket, kérek 3 autót. hívnak 5 perc múlva h egyet sem tudnak küldeni!!!! (RT5 – nem akarnak dolgozni…) az étterem hívott a főtaxitól, jött egy autó, majd 5 perc múlva még egy. a harmadikra 30 percet kellet várni, ami egy citytaxit lett… nagy a káosz. baroki alacsony díjak és még ennek arányában is alacsonyabb színvonal…

 • Kempelen10.

  Szegény taxisokat nem hagyják élni! Itt csak éhen dögleni lehet!

 • Gianniz

  A rendbetétel az lesz, hogy a mostani árhoz képest plussz 50%-ot fogsz fizetni. Hatósági 280 Ft-os km díj ugye…

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.