Szándékosan drágítják a benzint?

Árkartell miatt nyomoznak

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.05.15. 11.50

Lehet, hogy nem piaci viszonyok szabják az üzemanyagok árát? Házkutatásokat tartottak több olajpiaci cégnél, amelyekről feltételezik, hogy az elmúlt bő tíz évben egyeztethették áraikat.

Az olajpiac számos vállalatánál – köztük a termeléssel, a finomítással és az üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó vállalatokon túl ármeghatározó szervezeteknél – tartottak rajtaütésszerű házkutatást az Európai Bizottság (EB) tisztviselői – számol be Napigazdaság.

A bizottság közleménye szerint alapos a gyanú, hogy az érintett vállalatok összejátszottak az árak meghatározásánál, azaz árkartellt hoztak létre, ami súlyosan sérti az EU jogszabályait. Az EB nem nevezte meg egyik céget sem, amelynél vizsgálódott, és leszögezte, hogy egyelőre nem vádolták meg egyiküket sem.

Mint a lap beszámol róla a brit BP, a holland Shell, a norvég Statoil olajcégek és a Platts ármeghatározó vállalkozás megerősítette, hogy együttműködik az európai hatóságokkal egy eljárásban, de a házkutatás tényét csak a Statoil és a Platts ismerte el. A másik két vállalat csak arra célzott, hogy semmi takargatnivalója nincs.

A bizottság arra kíváncsi, hogy az ágazat szereplői egyeztették-e a nyersolaj, a finomított termékek, köztük a benzin és a gázolaj, illetve a bioüzemanyagok árát. Brüsszel álláspontja szerint, mivel nagy tömegben értékesített termékekről van szó, az árak minimális befolyásolása is óriási hasznot hozhat az egyik, illetve kárt okozhat a másik oldalon.

Forrás: Napigazdaság.

Kommentek

  • öregszem

    Végre hogy rájönnek a sok csalásra , na meg a szándékos áremelésre !

  • mtbe

    de hát mostanában nem is drágult, szerencsére
    örüljünk annak h már nagyon régóta 400 körül van

F1: Az FIA üzent a csapatoknak, érik a botrány

A Nemzetközi Automobil Szövetség megüzente a Forma-1-es csapatoknak, hogy a vitatott futóműkonstrukciók megváltoztatására kényszerítheti őket.

Kipróbáltuk a világ legcsúnyább autóját

A csúnyaautó-válogatások örök dobogósa, legendás autóipari kudarc, túl hamar jött zseniális koncepció, tákolt borzalom, a világ leghíresebb kémiatanár-droggyárosának ikonikus járműve: hölgyeim és uraim, íme, egy igazi, ráadásul Magyarországon futó Pontiac Aztek!

F1: Videón, ahogy rögtön kicsúszott az újonc

Lance Strollt nem törte össze, hogy az első tesztnapján rögtön hibázott a Williamsszel. Elveszett egy egész nap.

Ha Ferrariba ülsz, soha ne indulj el így

Van, akiknek úgy hozta a sors, hogy egy Ferrari vezetőülésében találta magát, és van, akinek ez a feladat meghaladja a vezetői képességeit. Ha ez a két körülmény adott, akkor születnek ilyen videók.

Újabb női tesztpilóta a Forma-1-ben

A svájci Sauber-csapat a kolumbiai GP3-versenyzőnőt, Tatiana Calderont igazolta fejlesztőpilótaként.

F1: Nézd meg mozgásban az összes idei autót!

Hétfőn elkezdődött az előszezoni tesztelés Barcelonában, az összes F1 csapat 2017-es autója bemutatkozott már pályán.

F1: Folytatódik a McLaren vergődése

A második barcelonai tesztnap délelőttje is a Mercedesé volt, miközben több csapat autója is a garázsban vesztegelt. A McLarennél megint motort kellett cserélni.

F1: A Ferrari megtanult hallgatni, máris támadják miatta

Olaszországban nem vették jó néven, hogy a Ferrari az idei előszezonban hallgatásba burkolózik.

F1: 2025-ig marad az Orosz Nagydíj

Az Orosz Nagydíj szervezői szerződést hosszabbítottak, 2025-ig biztosan marad Szocsiban a Forma-1. Éjszakai futam is lehet.

Nagy változás jön egy Budapestet érintő viszonylaton

Másfél év után végleg kivonul a Lux Express busztársaság a közép-európai térségből. Csak a Varsót a Baltikummal összekötő járatok maradnak meg. Megszűnik a Budapest-Krakkó-Varsó buszjárat is.

F1: A Red Bull-főnök beszólt a McLarennek

A Red Bull csapatfőnökének nagyon nem tetszenek az idén újra megjelent cápauszonyok, mindent megtesz majd, hogy a jövő évre eltűnjenek. Valami más is bántja Christian Horner szemét.

Kompakt terepkupé a Mitsubishitől

Kompakt szabadidőjárművel erősíti kínálatát a Mitsubishi. Az ASX mellé, nem helyette érkezik a divatcentrikus crossover.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.