Csökken a balesetek száma a magyar utakon

Ötszázalékos csökkenés az első négy hónapban

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.05.10. 12.30

Az év első négy hónapjában öt százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma. Kevesebb volt a halálos áldozat is.

Január 1-től április 30-ig összesen 3807 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, 4,92 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában (akkor 4004 balesetet regisztráltak). A halálos kimenetelű, a súlyos sérüléses és a könnyű sérüléses balesetek alakulását egyaránt kedvező tendencia jellemzi. A halálos balesetek száma 15,19 százalékkal (158-ról 134-re), a súlyos sérüléses balesetek száma 4,24 százalékkal (1109-ről 1062-re), a könnyű sérüléses balesetek száma pedig 4,60 százalékkal csökkent (2737-ről 2611-re).

Az idén április végéig 27 fővel kevesebben váltak közúti baleset áldozatává, mint tavaly ilyenkor. A balesetben meghalt személyek számának 174-ről 147 főre történő visszaesése 15,52 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az ittasan okozott, személyi sérüléssel járó közúti balesetek alakulásában kifejezetten kedvező a trend, hiszen a tavalyi 429-cel szemben az idén április 30-ig 345 ittas baleset történt (a csökkenés mértéke 19,58 százalék, azaz ötödével kevesebben okoztak balesetet szeszesitaltól befolyásolt állapotban).

A közúti balesetek legfőbb okai az elmúlt hónapokban nem változtak. A személyi sérüléssel járó balesetek 32 százalékának a hátterében gyorshajtás áll (1225 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 918 baleset (részaránya 24 százalék), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 490 baleset (részaránya 13 százalék) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, mintegy 63 százalékát személygépkocsi-vezetők okozták. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 11 százalékának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 2 százalékának az okozásáért voltak felelősek. Biciklisek 9 százalékban okoztak balesetet (339 darab).

Kommentek

  • husky

    Sajnos a hosszú vagy normál hétvégék mindíg belerondítanak, meg megint a románok és egyéb balkáni népség. Tegnap 3 halott 24 óra alatt, meg tucatnyi sérült. És még csak vasárnap déleőtt van! Adja Isten ne legyen több, halott meg soha! Ahonnan elmegy ott 1 is túl sok.

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

Ennyien vezetnek ittasan itthon

Több mint tízezren csatlakoztak a felelős járművezetés fontosságát hangsúlyozó, “Soha ne igyál, ha vezetsz!” elnevezésű kampányhoz, amelyet húsvétkor hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága és a Diageo Kft.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.