Elkoboznák a szabálytalankodók autóit

Valamit tenni kell a sok baleset ellen

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.05.08. 16.00

Elkoboztatná Victor Ponta román miniszterelnök azoknak a járműveit, akik súlyos közlekedési vétséget követnek el.

Ponta szerdán beszélt az alkotmányozó fórum nevet viselő, civil szervezetekből álló testület ülésén. Ez a testület hetek óta ülésezik a parlamenti vitát megelőzően, mert Romániában folyamatban van az alkotmány módosítása, amiről a törvényhozói testület a tervek szerint nyárig dönt.

A kormányfő szerint az alkotmányból törölni kellene a tulajdonhoz való jog elvét, hiszen ez megnehezíti a bűncselekmények elkövetéséből származó járművek elkobzását. Példaként említette, hogy a belügyminisztérium luxusgépkocsik valóságos parkolóháza, hiszen az állam kénytelen évekig őrizni a lopott járműveket, amíg véget érnek a gyanúsítottak elleni jogi eljárások. Ponta szerint indokolatlan, hogy az állam négy, öt vagy éppen hat éven át őrizze ezeket az autókat, hiszen értékük csökken, és már nem értékesíthetők.

A román kormányfő felvetette a gépkocsik elkobzásának a lehetőségét a súlyos közúti vétséget elkövetők esetében. Romániában magas a balesetek száma: a május 1. és 5. közötti csaknem egyhetes vakáció alatt 88 baleset történt Romániában, amelyben 22 ember vesztette életét. Ponta szerint ez megengedhetetlenül magas szám, és szigorítani kell a felelőtlen járművezetők ellen alkalmazható szankciókat.     

Romániában évente mintegy 10 ezer közúti baleset történik. A legtöbb 2008-ban volt, akkor számuk meghaladta a 10 600-at. 2009-ben és 2010-ben enyhe csökkenés történt, de az elmúlt két évben újból több balesetet jegyeztek, mint az előző években. Az Európai Bizottság szerint Románia a tagállamok közül a második helyet foglalja el az egymillió főre jutó, balesetben életüket vesztett személyek számát illetően. Romániában 94 közúti balesetben életét vesztő ember jut éves átlagban egymillió főre, ez az érték csak Litvániában magasabb, ahol száz halottat jegyeznek. Az EU-ban az átlagérték 55 halott egymillió emberre számolva.

(Forrás: MTI)

Kommentek

  • Dino871

    Nem rosssz ötlet…
    Itt sem kéne őrizni a braziloktól elvett Maseratikat meg lamborghiniket hanem szolgálatba állítani dubai mintára…
    Amugy biztosan kétszer meggondolná az ember hogy körülnézzen a zebránál ha végleg elkobozhatják a 10-20 millás kocsiját..

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.