Gyerekek miatt változott a KRESZ

5-150 ezer forintra büntethetik a figyelmetlen autósokat

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.05.02. 09.00

Májustól tilos elhaladni a gyermekszállító autóbuszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt.

Májustól a korábbinál is jobban ügyel a gyerekek biztonságára a KRESZ: egy rendeletmódosítás szerint ettől a hónaptól párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton tilos elhaladni a gyermekszállító autóbuszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt. A “Gyermekek” táblával jelölt szakaszokon a kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 km/órás sebességgel közlekedhetnek a gépkocsik.
 
Az uniós és hazai közlekedési szabályozásban is előtérbe került a védtelen közlekedők, köztük a gyermekek közlekedésbiztonsági helyzetének javítása, mert ők még nem rendelkeznek minden, a biztonságos közlekedéshez szükséges ismerettel, tapasztalattal. A KSH szerint 2011-ben 1580 14 év alatti gyermek sérült meg közúti balesetben, ezért indokoltnak tűnik a módosítás.
 
A május elseje előtt hatályos KRESZ is tartalmazott előírásokat az iskolabuszokon közlekedő gyermekek biztonságával kapcsolatban, de a kormány úgy ítélte meg, hogy általánosabb, egyértelműbben meghatározott rendelkezésekre van szükség. A módosítás ezért bevezeti a gyermekszállító autóbusz fogalmát is – az iskolabusz a megnevezés alapján is közoktatási intézményhez kötődő személyszállítást végez. Gyermekszállító autóbusz azonban minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű lehet, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet előírásszerű tábla és “Gyermekszállítás” felirat jelöl.
 
A gyermeket szállító autóbuszok a jövőben megállhatnak a menetrend szerinti járatok számára kijelölt autóbuszöblökben is. A megállóhelyről való elindulásukat az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük. A rendelkezések komoly visszatartó erőt jelentő szankciókat is lehetővé tesznek: a szabályszegő autós szabálysértési eljárásban 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható a cselekmény súlyosságának függvényében. A büntető törvénykönyv szerinti szankciókra számíthat az, aki személyi sérülésekkel járó balesetet okoz.

Kommentek

 • epipapi

  Nagyon helyes! Csak ellenőrizzék a betartását!

 • Elvira78

  Szerintem meg kellene tanítani a gyerekeket közlekedni, nem pedig újabb indokokat keresni a közlekedési bírságok kiszabására.

 • kocogok

  Maximálisan biztonság- és főleg gyerekbiztonság-párti vagyok!
  DE!!!
  1./ Nem inkább a mindennapi életre veszélyes közlekedés ismereteit kéne tanítani az iskolákban a plusz tornaórák, meg hittan helyet? Ha annyira akarja a szülő, járassa a gyerekét a templomba hittanra! Mi is oda jártunk!
  2./ Nem kéne már a szülőknek is a legelemibb közlekedési szabályokat beleverni a gyerekek fejébe?
  Nem megyünk át csak zebrán, sarkon, vagy zöld lámpánál! Elsőbbséged csak akkor van, ha meg is kapod!
  Te előbb megállsz gyalogos sebességgel két talpalatnyi helyen, mint egy autó a négytalpalatnyin!
  Álló jármű előtt és mögött nem lépünk az úttestre!
  Előbb balra nézni, majd jobbra, aztán megint balra és az út közepétől megint jobbra!
  Nem komplikát szabályokat oktatni, de ezekben példát is mutatni, nem tilosban futva átrángatni a gyereket, hogy elérjék a megállóban lévő buszt!
  3./ Nem lehetne a tv-kben is a sok szar reklám, meg BB, meg VV, meg X-faktor, meg egyéb buziság helyett visszahozni emberi gyerekidőben a régen volt “Közlekedj okosan!” sorozatokat?
  De ezeket nem, helyette hagyjuk a gyerekeket a saját hülyeségükben felnőni, az autósokat meg lehet úgyis baxtatni…
  Szégyen, amit ebben az országban etéren – is – művelnek!
  Az intézkedéseik pedig mind látszattevékenységek, pótcselekvések!
  Ők intézkedtek, a többi nem rajtuk múlik!
  Szerintem ez söpredék szemlélet!

 • hypo

  O.K.! Tényleg vigyázni kell a gyerekekre, az alapötlet jó, de a megvalósítás, hát…
  Miért is?
  Honnan tudhatom, hogy az épp egy gyerekszállító busz és épp leszállnak róla az általam nem látott oldalon?
  Gondolom a USA példa sokaknak ismerős. Ott az iskolabusz olyan idétlen sárga és van rajta hatalmas sárga “vészvillogó” amit akkor használ, ha a gyerkőcök miatt áll meg, tehát az autós már messziről tudhatja, hogy helyzet van.
  Nálunk meg kb. találd ki. Tehát semmi objektív jele nincs, így süni akkor szívathat ha kedve szottyan és még bizonyítani is nehéz.
  A szabályokhoz betartható feltételek se ártanának, mert ennek így (megint) pénzbehajtás szaga van…, pedig az alapötlet helyeselhető.

 • jómadár

  Úgy gondolom,hogy újra hoztak egy rendeletet, amit bírságolásra alkalmas. Nem írják, hogy mitől iskolabusz az iskolabusz. A feliratozás édeskevés, hol a tényleg feltűnő festés,vannak e beszerelt és kötelezően használandó biztonsági övek,ezek a járművek részére kötelező sebességkorlátozások, és ezek hol láthatók?

 • mtbe

  jómadár
  miért kevés a felirat?

  elvira78
  sok autóst is meg kellene tanítani közlekedni, pl. hogy ne előzzenek záróvonalon, így kikerülvén a buszt
  de olyat is láttam h volt 10 méternyi záróvonal, a baromja meg csakis ott előz

 • W. A. Lacky

  Ez egy igen bölcs ötlet volt, bárkitől is származzék! Én autóbusz sofőr vagyok. Hétfőn reggelre csináltatok a kisfiammal egy táblát, kiteszem a hátsó szélvédőre és mindenkin jót röhögök, aki nem mer majd kikerülni, miközben le- és felszállnak a hajnali melósok. Biztos akad aki majd meg mer előzni, annak majd jól bemutatok és anyázok! Az unokámnak pedig megmondom, hogy nem kell megtanulni közlekedni, á dehogy, majd jól megbüntetik, aki elüt kisfiam!

 • Leslie54

  Én szinte ugyan ezt a véleményt írtam tegnap! De így igaz! A sok felesleges hülyeség helyett tanítani kellene a KRESZ- t a gyerekeknek! Most a kormány megoldotta, ebből megint jön egy kis lé! Olyan, mint a kátyú az úton, kiteszünk egy táblát, azt jó!

 • sforisek

  Nagyon helyes! Nem csak az iskolabusz hanem minden jarmu melleti elhaladast ovatossan kellene vegrehajtani. De azert a gyerekeket is meg kell tanitani, hogy attol hogy elobbsege van meg nincs biztonsagban. Ezt megtanitani a szuloknek a dolga.

 • papalaci

  Olvasgatom a felháborodott hozzászólásokat és megértem a felháborodást, DE…
  Svájcban az iskolák környékén 30-as korlátozás van érvényben. Aki túllépi az január 1-től 8km/h-ig 120 CHF büntetést fizet. A visszaesők, vagy azok aki 9 km/h -t meghaladóan lépik túl a sebességet azok már a bűncselekmény kategóriába tartoznak. A kanton ügyészsége dönti el, hogy büntetést szab ki(500 CHF-től indul) vagy még a jogosítványt is bevonják, akár 10!!! évre is.Ahol jelentősebb személyi mozgás lehetséges az úttesten vagy közvetlen közelében, ott mobil figyelmeztető táblát tesznek ki (kb mint az elakadás jelző háromszög). Ha valaki ilyen helyen balesetet okoz, számíthat a legsúlyosabb következményekre. Alapvetően a gyalogosokat és a kerékpárosokat nagyon védi a törvény. Ehhez képest a magyar büntetési tétel nem annyira súlyos. A fizetésekhez képes azért már más a helyzet, de alapvetően nem a szabályokat betartó autósoknak van félni valójuk.

 • Mahler

  Elképedve olvasom pár autóstársam véleményét, hogy megint pénzbehajtás, hogy megint megállni, megvárni, várakozni….
  Miért nem a gyerekeket tanítjuk meg a kresz-re?! Bocsánat, minket is- akik autót, autóbuszt, tgk-t, motort vezetünk, megtanítottask a kresz-re, és persze igen sokan igen sokszor elképesztő módon szándékosanmegszegik! Hogy is van ez akkor? Egy hat,hét, nyolc éves gyereknek magyarázhatom, hogy mi az észlelési idő, cselekvési idő, fékfelfutási idő és fékút, semmit sem ért belőle, maximum azt kell belesulykolni, hogy gyalogátkelőhelyen és zöld lámpánál menjen át, -ha nem jön semmi! Már ezt sem érti, hogy miért jönne valami!! Mi tudjuk, hogy miért! Ennek ellenére mindenki, akinek kell, tanítja a gyermekét, az unokáját stb. stb, mert rettenetesen félti a vademberektől, akik már TUDJÁK,ISMERIK A KRESZT! Kedves Elvira, nincs véletlenül gyermeke, vagy rokon gyermeke, akit féltene? Nagyon meglepődtem a válaszán, mint sokan másén. Nekünk, felnőtteknek kell vigyázni a gyerekekre, mert ők nem egy másfél tonnás négykerekű csodában ülnek, hanem gyalog mennek sz iskolába. NAGY KÜLÖNBSÉG! Szóvla kicsit nézzünk magunkba, aztán káromoljuk a kreszt!! Most, ezért nem kellene!

 • Nyesamu

  Azt hiszem mindenkiből ugyanaz tört ki,mikor ezt a hírt elolvasta. Csinálj valamit,amit meg sem szerveztek,de ha hibázol halálra büntetünk. És ezt vegye mindenki készpénznek, 50-100 ezer forint büntetés mert véletlenül kikerülted a buszt. Ez sok családnak felér egy halálos ítélettel.
  Természetesen hogy a gyermekeinket megtanítsuk közlekedni az luxus,minden másra van a kormánynak pénze,de hogy normális oktatás legyen az iskolákban az már nem fontos.
  A pénzlehúzásról már nem is írok,mert az mindennek a teteje.

 • Mahler

  Nyesamu!
  Olvasd el az írásokat- nem mindenkiből!

 • menőmanó

  Azt az évenkénti 1-2 gyermekszállító autóbuszt (én még egyet sem láttam Budapesten) tényleg nem lesz nehéz kivárni.
  Vihar egy pohár vízben. :)

 • saca156

  Én csak azt nem értem hogy ettől mi fog változni ? Az aki eddig felelőtlenül közlekedett és magasról tett a kreszre az ezután sem fog másképp tenni.

 • Pokol

  Ausztriában,Németországban ez már megszokott.Én a büntetési tételen vagyok ki akadva,mert ki fogja eldönteni,hogy 5000 vagy 150000 Ft a büntetés.Talán az IQ szegény rendőr,aki a szüleit is szemközt köpné ha a főkapitány kiadná neki parancsba.Miért nem tudnak egy fix összeget mondani pl 3000 Ft.A mai átlag polgári keresetekhez ez is húzós.

 • Kempelen10.

  És konkrétan mi a bajotok, azon kívül, hogy nyafogni muszáj?

 • Bárki

  Már megint egy átgondolatlan döntés. Nem nevelni, hanem büntetni! Kit és miért is? Ha jól tudom, a buszon jobb oldalon vannak az ajtók. Gondolom a busz végében, majd a kisangyal fogja a táblát lengetni, hogy nem turista busz, hanem gyerekszállító!!!
  A másik. Kinek van 150000Ft KP-ja. Sok embernek kéthavi bére. Akkor azok dögöljenek meg? ki dönti el, hogy kicsit vagy nagyot vét? Ez olyan mint a trafik mutyi! Vagy mint a kocsiban gyerek mellett nem lehet dohányozni. Azóta az adósok börtöne tele van a dohányzókkal. Szerintem az lenne a megoldás, ha a kitalálójából fekvő rendőrt készítenének. Naponta biztos többet járnék arra és lépésben gördülnék át rajta!

 • Bárki

  Ezen túl nem csak a forgalmat fogjuk figyelni, hanem a buszok tábláját is. Ha netán valaki egy bringást, vagy seg.. motorost csap el, elég, ha azt mondja. A buszok táblájukat nézegettem, hátha valamelyik Kakuk tojás.

 • Mahler

  Tényleg sokat nyafliznak itt emberek, vártam volna, hogy Elvira 78 valamit mond…. De kíváncsi lennék, hogy a nagy háborgók, pl. Bárki, hány éves és hány gyereke szaladgál az iskolába. Szóval a butaság ordít néhány ember tollából.
  PERSZE nem kellett volna- minden baromsággal ellentétben két nap után lekapni a témát a tábláról, keves szerkesztők!!!

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

Tíz autó ütközött az M1-esen

Két balesetben hat és négy autó ütközött össze egymástól pár száz méterre.

Hegyszorosban reptetett siklóernyőst a Volvo

Ez a világon az első olyan mutatvány, amelyben egy teherautó és egy siklóernyős szerepel. De arra sem volt még példa, hogy siklóernyőst keresztül vontassak egy híd alatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.