Beszél az autóhoz a lámpa

Kevesebb baleset, csekélyebb CO2-kibocsátás

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.04.29. 16.00

A Toyota májusban megkezdi intelligens közlekedési rendszerének nyilvános tesztjeit. A rendszer a közlekedési lámpák jelét az érkező autókhoz továbbítja, hogy a vezető tudja, érdemes-e gyorsítania.

A környezettudatos vezető eleve úgy közelíti meg a közlekedési lámpákat, hogy feleslegesen ne pazaroljon üzemanyagot: nincs annál értelmetlenebb, mint nagy gázon megérkezni a piros lámpához. 

Más kérdés persze, hogy a legnagyobb odafigyelés sem segít, ha a kérdéses lámpa kanyar után, domb mögött van: ilyenkor jóhiszeműen haladunk a megengedett sebességgel, holott már régen lassíthatnánk. 
Ezt a problémát igyekszik megoldani a Toyota intelligens közlekedési rendszere (Intelligent Transport System, ITS), amely más, hasonló rendszerekhez hasonlóan a tereptárgyak és autók közötti kommunikációt igyekszik megvalósítani: magyarul az autó a lámpától kapott információ alapján tájékoztatja utasait, ha már nincs értelme gyorsítani, vagy éppen el lehet kezdeni a lassítást. 
A rendszer koncepciója tehát nem új, az viszont nagyon is az, hogy a Toyota már élőben teszteli azt ? igaz, hogy Toyotavárosban, de attól hogy hazai pálya, mégis csak egy 400 ezres nagyváros, van ott forgalom bőven. 
Az országos és helyi rendőrséggel közösen végrehajtott projektben azon a 700 MHz-es frekvencián folyik, amelyet a japán kormány kifejezetten erre a célra különített el. A mostani teszt feladata, hogy felmérje a technológia életszerűségét, illetve hogy milyen forgalmi helyzetekben hozhat valós javulást a rendszer működtetése.

Kommentek

  • PluginHibrid

    Nyomják csak!!!
    Jó 5let.

    Ro-ban csomó helyen van számolós lámpa..Az is jó nagyon..

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.