A zöld sajt villanyautóval utazik

Zéró emisszió a teljes sajtgyártásban

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2013.04.27. 14.00

Az elektromos hajtású Nissan Leaf segítségével teljesen széndioxidkibocsátás-mentesen készülhetnek sajtok egy brit üzemben.

A Nissan elektromos hajtású modellje szállítja Winterdale sajtot az ügyfeleknek, így a sajtgyártás folyamata  – a gyártó örömére  – végre teljesen széndioxidkibocsátás-mentessé vált.

A Winterdale Cheesemakers által használt Nissan Leaf esetén nem csak az égéstermék-kibocsátás zéró, de az akkumulátorok töltésére használt elektromosságot is Kentben lévő wrothami tejgazdaságban telepített napelemek (PV) biztosítják.

A Winterdale két díjnyertes pasztörizálatlan cheddar sajtjának fenntartható gyártása iránti elkötelezettség látványos emlékeztetője is helyet kapott a Leafen: vidéki táj látható rajta tehenekkel és szélturbinával.

“Már hat éve gyártunk sajtot fenntartható módon, de eddig nem volt lehetőségünk teljesen széndioxid-mentes üzemre” – mondta a Winterdale vállalkozás mögött álló farmer, Robin Betts.  “Egy 100%-ban elektromos, fenntartható forrásból származó árammal töltött autó használata az utolsó láncszem a széndioxid-mentes sajtelőállításhoz.”


Betts farmján minden reggel a friss, 37 C hőmérsékletű tejet átszállítják az üzembe, ahol megkezdődik a sajtkészítés. A tej melegen tartásának köszönhetően nincs szükség energia felhasználására a folyamat megindításához.

A tejhez, amely ekkorra az ideális 32 C-ra hűlt, hozzáadják a starterkultúrát, tejoltót és aludt tejet. Ezt követően vágják és felfőzik a sajtot, amihez a szükséges energiát napelemek és egy talajszondás hőszivattyú szolgáltatják. A főzés után a sajtot formába öntik és három napig préselik. Ezután kiveszik a présből és 10 hónapig a Winterdale barlang jellegű pincéjében tárolják, ahol a természetes hőmérséklet állandóan 12 C.

A Winterdale napelemei olyan sok energiát termelnek, hogy a felesleges elektromos áramot visszatáplálják az elektromos hálózatba és elosztják a helyi falvak közt. Ez a hozzájárulás nagyobb, mint az a kis mennyiség, amit a farm kivesz az elektromos hálózatból a sötét, téli napokban.

 Ezt a hibátlan, széndioxid kibocsátástól mentes folyamatot most kiegészíti a napenergiával töltött Nissan Leaf is.

Kommentek

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.