Saját ösztönöddel véd az autó

Tudja, mit nézel, és azt is, mit kellene

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.04.24. 17.00

Kihasználja, hogy pillantásunk “rávetődik”‘ a mozgásra, és ezzel a veszélyhelyzet felé vezeti a vezető tekintetét a Continental új, LED-soros rendszere.


A közúti balesetek 80%-át emberi hiba, leginkább a vezető figyelmetlensége idézi elő, az Egyesült Államokban naponta több, mint 1100 személyi sérülés történik az elbambuló, máshová figyelő sofőrök miatt, és minden századik baleset halálos. Erre keresett megoldást a Continental egy olyan kísérleti járművel, amely fényjelzésekkel irányítja a vezető tekintetét. 

A rendszer a balesetek megelőzését elősegítő biztonsági berendezéseket fogja össze egy hálózatba. A figyelemkiesés elleni harc egyik hatásos eszköze a bóbiskolás-felügyelő rendszer infravörös kamerája, amely alaphelyzetben arra ügyel, hogy a vezető figyelme ne lankadjon. Ez a rendszer műszakilag arra is alkalmas, hogy nyomon kövesse a vezető szemének mozgását. 
Mindeközben a sávelhagyásra, a követési távolság tartására és a ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerek ellenőrzik a jármű előtti területet. A két összekapcsolt csoport tehát ‘tudja’, hogy adott pillanatban mit néz a sofőr, illetve mire kellene figyelnie. 
Ha például éppen az utasaival beszélget, és előtte hirtelen megtorpan a kocsisor, akkor a rendszer fényjelzéssel tereli a tekintetét a megfelelő irányba. Ehhez a Continental fejlesztői az utastér teljes belső részén végigfutó LED-csíkot helyeztek el. Mivel a látóterünkbe megjelenő mozgásra azonnal odafigyelünk, a rendszer hatékonyan képes figyelmeztetni a sofőrt, így például ha a hátsó ülésen utazók felé fordul, az utastér hátsó részén villan fel a jelzés, a helyzet súlyától függően fehér, sárga vagy piros színben.
A jelzést az is befolyásolja, hogy milyen reakcióra van szükség. Szó lehet villogó vagy futófényről, diszkrét fénypontról, vagy ordító fényfalról. 
Minden attól függ, hogy a kormányoszlopon elhelyezett kamera jelei alapján milyen súlyú riasztást rendel el a központi vezérlőegység. 
A Continental rendszere arra is alkalmas, hogy megkímélje a vezetőt a felesleges információktól. Ha például az infravörös kamera azt észleli, hogy a vezető éber, és tekintetét az úton tartja, akkor átmenetileg kikapcsolhatja a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert. Amint azonban elfordítja a tekintetét vagy lankad a figyelme, a központi vezérlés visszakapcsolja az aktív vezetéstámogató-rendszereket.

Kommentek

  • Mahler

    Tisztelem az ilyen irányú biztonsági rendszerek fejlesztését,mert írtó bonyolult,ezer dologra kell figyelni- és ezerre nem!!, ugyanakkor hatalmas balesetektől menthet meg bennünket. Mivel- egy pár napos cikk szerint- már 3.9 sec. alatt 100-al mehetünk és végül 300-al egy családi kocsival, gyerekkel, kutyástól- éppen illő dolog és tisztelni kell azt, aki a védelemre öszpontosít-ilyen formában! Mert azért az autók baleset esetén “más módon” védenek bennünket- de akkor már áll a bál és ez a endszer pontosan ezt szeretné elkerültetni velünk.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.