Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.22. 17.00

Akár négy és félmillió köbméter vizet pazarolhatunk el a slaggal történő otthoni autómosással évente, amely 6,4 millió ember ajánlott éves vízbevitelét fedezi.

Egy slaggal történő otthoni autómosás alkalmával 400 liter vizet használunk el átlagosan, amelyet nagyon gyakran ivóvízből és nem fúrt kútból nyerünk. Mindez egy 15 lakásos társasház esetében lakásonként egy autóval és évi három mosással számolva 18 ezer liter, azaz 18 köbméter ivóvíz felhasználást jelentheti éves szinten.

Ez a mennyiség 10 ezer gyermek ajánlott napi vízbevitelével egyezik meg. Pontosan ugyanekkora mennyiségű vizet lehet nyerni egy 45 négyzetméter tetőfelülettel rendelkező ház esetében egy év alatt esővíz gyűjtésével, ingyenesen.
 
A hagyományos autómosók esetében 80 liter egy mosás vízfelhasználása. Magyarországon is elérhető már a legújabb technológiának számító, úgynevezett szárazmosás. A teljes mértékben környezetbarát autómosás nanotechnológián alapul, víz felhasználása nélkül történik, és a tisztítószerek biológiai úton teljes mértékben lebomlanak, ezáltal nem szennyezik a csatornahálózatot.
 
Magyarországon 3,8 millió háztartással számolva – háztartásonként egy gépjárművet, valamint évi három autómosást feltételezve – összesen 11,4 millió alkalommal mosunk autót évente. Abban az esetben, ha az autómosáshoz mindenki az esővíz-újrahasznosítást vagy a nanotechnológián alapuló szárazmosást választaná, éves szinten 912 ezer köbméter vizet óvhatnánk meg. A Föld Napján (április 22.) gondolkodjunk el ezen egy kicsit.

Kommentek

 • Barca

  Ekkora sarkítást még életemben nem olvastam!
  “Egy slaggal történő otthoni autómosás alkalmával 400 liter”
  Ez akkora baromság, hogy csak na! Mostam már kocsit így is úgy is, slaggal 400 liter vizet kiengedni sem semmi. Volt hogy tartályból nagynyomású mosóval mostam kőkemény 40 liter vizet használtam, plusz 2-3 vödört. Nano mosás meg szénné karcolja a kocsit, lehet nyáron a port leviszi, de egy havas saras nagy szemcsés koszolódás után hajrá meg lehet próbálni, főleg fekete kocsin!

 • Mahler

  Akár igaz, akár nem, nincs lekiismeretem háborogni, mert ennek a századrésze is sok. Azért mert nekünk M-nak rengeteg van, még tudni kell, hogy sok helyen drágább, mint az arany. Sorban állnak érte, kilómétereket mennek 10-20 liter tiszta ívóvízért. Kocsit mosni-bevallom-szégyen és biztos lenne rá más megoldás is / a cikk is említ egyet /.
  Tehát:szégyenlem maga, hogy tiszta vízzel mosok- többször. autót! De azért azon gondolkodtam,hogy ennyit-400 liter- nem használok, de szerintem többen mosnak autót többször, mint amit a cikk- visszafogottan!- említ. Mindegy, más megoldás kellene, de senki ne mondja, hogy vigyem a borostás mosóba!

 • Rezso

  Ez az egész egy baromság! Vegyük csak azt,hogy a viz nem elpárolog, hanem a földben végzi, ahonnan visszaszivják pár évtized mulva tisztán… Vagyis nem elvész a viz, hanem megtisztul. Nem mellesleg az automosókban már viztisztitóval visszengedik a viz egy részét, igy ott még kevesebb az elveszett vizmennyiség.

 • L.A. Rómeó

  egyet értek Barcávval!
  sok csóró szarházi.. innának mi?
  nekemmeg maraggyon koszos a verdám?
  én ikényes ember vagyok kappják be!
  ha akarok 500l vizel mosok autot és még 500at kiengedek.
  mer megtehetem!

 • Mahler

  Romeo. Ez sajnos nem a vicc kategória,rengeteg ország, több tízmillió ember szenved a jó víz hiányától. Azért az kérdés marad, hogy ha egy decit sem használunk, mennyi marad azoknak, akiknek alig van? Ilyen megközelítésből lehet mondani,hogy semmivel sem több. Minden esetre minden világszínvonalú találkozón, ahol a FÖLD léte a tét, a VÍZ az elsőszámú téma az ÉLELEM mellett. Nem árt ennek ellenére megbirizgálni egy picit elszálló lelkiismeretünket: A VÍZ KINCS, ami nélkül 48 óra alatt földre rogynánk. Aki volt már olyan helyzetben, hogy csak a második nap végén jutott némi vízhez, az tudja, miről beszélek: próbáld ki egy szer romeo!

 • L.A. Rómeó

  gyere barca osszuk ki!
  próbád ki te Mahler 4 napig, vagy 1 hétig!
  a víz a kocsi mosására szollgál.
  pont.
  perrsze csak ikényeséknél, mind mi(te nem ugylátom)

 • L.A. Rómeó

  jja és ikényetlenséged melett:
  minek spórolnék ha megengedhetem hogy pazarolom?
  Rezso irrta hogy megtisztul.
  csak ugy magátol.
  a vegyszerek és virussok(mer ugye csatornába fojik) maguktol eltunnek és jön fel a tiszta viz hejette.
  akkor?

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.