Hatmillió ember ivóvizét pazaroljuk el autómosásra

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.22. 17.00

Akár négy és félmillió köbméter vizet pazarolhatunk el a slaggal történő otthoni autómosással évente, amely 6,4 millió ember ajánlott éves vízbevitelét fedezi.

Egy slaggal történő otthoni autómosás alkalmával 400 liter vizet használunk el átlagosan, amelyet nagyon gyakran ivóvízből és nem fúrt kútból nyerünk. Mindez egy 15 lakásos társasház esetében lakásonként egy autóval és évi három mosással számolva 18 ezer liter, azaz 18 köbméter ivóvíz felhasználást jelentheti éves szinten.

Ez a mennyiség 10 ezer gyermek ajánlott napi vízbevitelével egyezik meg. Pontosan ugyanekkora mennyiségű vizet lehet nyerni egy 45 négyzetméter tetőfelülettel rendelkező ház esetében egy év alatt esővíz gyűjtésével, ingyenesen.
 
A hagyományos autómosók esetében 80 liter egy mosás vízfelhasználása. Magyarországon is elérhető már a legújabb technológiának számító, úgynevezett szárazmosás. A teljes mértékben környezetbarát autómosás nanotechnológián alapul, víz felhasználása nélkül történik, és a tisztítószerek biológiai úton teljes mértékben lebomlanak, ezáltal nem szennyezik a csatornahálózatot.
 
Magyarországon 3,8 millió háztartással számolva – háztartásonként egy gépjárművet, valamint évi három autómosást feltételezve – összesen 11,4 millió alkalommal mosunk autót évente. Abban az esetben, ha az autómosáshoz mindenki az esővíz-újrahasznosítást vagy a nanotechnológián alapuló szárazmosást választaná, éves szinten 912 ezer köbméter vizet óvhatnánk meg. A Föld Napján (április 22.) gondolkodjunk el ezen egy kicsit.

Kommentek

 • Barca

  Ekkora sarkítást még életemben nem olvastam!
  “Egy slaggal történő otthoni autómosás alkalmával 400 liter”
  Ez akkora baromság, hogy csak na! Mostam már kocsit így is úgy is, slaggal 400 liter vizet kiengedni sem semmi. Volt hogy tartályból nagynyomású mosóval mostam kőkemény 40 liter vizet használtam, plusz 2-3 vödört. Nano mosás meg szénné karcolja a kocsit, lehet nyáron a port leviszi, de egy havas saras nagy szemcsés koszolódás után hajrá meg lehet próbálni, főleg fekete kocsin!

 • Mahler

  Akár igaz, akár nem, nincs lekiismeretem háborogni, mert ennek a századrésze is sok. Azért mert nekünk M-nak rengeteg van, még tudni kell, hogy sok helyen drágább, mint az arany. Sorban állnak érte, kilómétereket mennek 10-20 liter tiszta ívóvízért. Kocsit mosni-bevallom-szégyen és biztos lenne rá más megoldás is / a cikk is említ egyet /.
  Tehát:szégyenlem maga, hogy tiszta vízzel mosok- többször. autót! De azért azon gondolkodtam,hogy ennyit-400 liter- nem használok, de szerintem többen mosnak autót többször, mint amit a cikk- visszafogottan!- említ. Mindegy, más megoldás kellene, de senki ne mondja, hogy vigyem a borostás mosóba!

 • Rezso

  Ez az egész egy baromság! Vegyük csak azt,hogy a viz nem elpárolog, hanem a földben végzi, ahonnan visszaszivják pár évtized mulva tisztán… Vagyis nem elvész a viz, hanem megtisztul. Nem mellesleg az automosókban már viztisztitóval visszengedik a viz egy részét, igy ott még kevesebb az elveszett vizmennyiség.

 • L.A. Rómeó

  egyet értek Barcávval!
  sok csóró szarházi.. innának mi?
  nekemmeg maraggyon koszos a verdám?
  én ikényes ember vagyok kappják be!
  ha akarok 500l vizel mosok autot és még 500at kiengedek.
  mer megtehetem!

 • Mahler

  Romeo. Ez sajnos nem a vicc kategória,rengeteg ország, több tízmillió ember szenved a jó víz hiányától. Azért az kérdés marad, hogy ha egy decit sem használunk, mennyi marad azoknak, akiknek alig van? Ilyen megközelítésből lehet mondani,hogy semmivel sem több. Minden esetre minden világszínvonalú találkozón, ahol a FÖLD léte a tét, a VÍZ az elsőszámú téma az ÉLELEM mellett. Nem árt ennek ellenére megbirizgálni egy picit elszálló lelkiismeretünket: A VÍZ KINCS, ami nélkül 48 óra alatt földre rogynánk. Aki volt már olyan helyzetben, hogy csak a második nap végén jutott némi vízhez, az tudja, miről beszélek: próbáld ki egy szer romeo!

 • L.A. Rómeó

  gyere barca osszuk ki!
  próbád ki te Mahler 4 napig, vagy 1 hétig!
  a víz a kocsi mosására szollgál.
  pont.
  perrsze csak ikényeséknél, mind mi(te nem ugylátom)

 • L.A. Rómeó

  jja és ikényetlenséged melett:
  minek spórolnék ha megengedhetem hogy pazarolom?
  Rezso irrta hogy megtisztul.
  csak ugy magátol.
  a vegyszerek és virussok(mer ugye csatornába fojik) maguktol eltunnek és jön fel a tiszta viz hejette.
  akkor?

Kompakt terepkupé a Mitsubishitől

Kompakt szabadidőjárművel erősíti kínálatát a Mitsubishi. Az ASX mellé, nem helyette érkezik a divatcentrikus crossover.

F1: Hamilton a Merci szépségére épít

Lewis Hamilton szerint a Mercedes 2017-es Forma-1-es autója mindenki másénál jobban néz ki, ezért a bajnokságban is az élen lehet a helye.

Két percig küzdött a tankolással a srác egy hazai önkiszolgáló benzinkúton

A fiatal srác nem tudott megbirkózni a tankolás feladatával, és mivel önkiszolgáló kút szerepel a felvételen, így a személyzet segítségére sem számíthatott. Kétpercnyi elkeseredett küzdelem után feladta a harcot, és tankolatlanul távozott.

Elkormányoz, ha veszélyt szimatol a Volvo új szabadidőjárműve

Folytatja biztonságtechnológiai offenzíváját a Volvo. A hamarosan színre lépő XC60 fedélzetén olyan ütközésmegelőző rendszer működik, amely kikerüli az akadályt.

Tudod, mi az a lekaparható rész a jogsi hátulján?

Mindenki tudja, hogy a jogosítványán van egy kaparós sorsjegy rubrika, de azt csak nagyon kevesen, hogy ez pontosan mit is takar. Most képbe hozunk.

Alonso: Ilyen kezdés után nehéz mit mondani

Fernando Alonso a műszaki hibákat hozó első tesztnap után nem tudott sok jót mondani a McLaren-Hondáról. A lehető leggyorsabb javítást kéri a csapattól.

Rendőri felvezetést kapott Budapesten egy terhes hölgy és az apuka

A felvétel nem friss, ettől függetlenül le a kalappal a rendőrök előtt.

Megéri hűségesnek lenni? Gombokért?

A nagyobb kúthálózatok rafinált pontgyűjtő akciókkal próbálják magukhoz édesgetni az autósokat. De kinek éri ez meg? Naná, hogy nem nekünk

Peugeot Instinct: Tanulékony kombikupé

Elektromosnak sejtettük, és részben az is: a Peugeot tanulékony kombikupéja konnektoros hibrid hajtásláncot kapott több mint 300 lóerővel.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest, Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

F1: A Mercedes tarolt az első tesztnapon

Az első Forma-1-es előszezoni tesztnapon a Mercedes a legtöbb és leggyorsabb kört is elkönyvelhette. A Ferrari is tisztességgel dolgozott, a McLarennél viszont nem festenek jól a dolgok.

Nem lesz EU-s vizsgálat az F1 eladása miatt

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos úgy döntött, hogy nem indítanak vizsgálatot a Forma-1 eladása miatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.