Jobban vezetnek a nők

..vagy nem.

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.21. 13.00

Indulhat ismét a vita. Egy friss közvélemény-kutatás és a statisztikák szerint is jobban vezetnek a nők. Parkolásban és kerékcserében viszont a férfiak a jobbak.

Szavazás

Ön szerint ki vezet jobban?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...
A biztosítók már régóta tisztában vannak vele, hogy a nők biztonságosabban vezetnek, mint a férfiak, ám mostanra a közvélemény is belátta ezt a tényt. Egy nagy nemzetközi biztosító által készített németországi közvélemény-kutatás szerint veszélyes útviszonyok között a nők jobban vezetnek, mint a férfiak.

A megkérdezettek 38%-a szerint a nők a váratlan forgalmi jobban kezelik, és csak 24%-uk bízott inkább a férfiakban. A maradék 35% szerint nincs a nemek között különbség – írja teligumit.hu

Ez az eredmény azt mutatja, hogy lassan a közvélemény is elfogadja a statisztikai adatokat, miszerint a hölgyek biztonságosabban vezetnek a férfiaknál.

Arra is rámutatott a kutatás, hogy az idősebbek jobban megbíznak a nőkben.  Az 55-64 év közötti korosztály 46%-a látta jobbnak a nőket, és csak 19%-uk bízott meg a férfiakban. Egyedül a fiatal korosztály véli úgy, hogy a férfiak vezetnek biztonságosabban.

Van azonban egy terület, ahol a férfiak elsőbbsége elvitathatatlan. Egy brit felmérés szerint, ha kerékcserére kerül a sor, a nők 81%-a képtelennek bizonyult kicserélni az autógumit. Azért a férfiak sem lehetnek túl büszkék. Ha defektet kapnak, csak 34%-uk kísérli meg kicserélni a gumit, igaz ez a szám a nőknél alig éri el az 5%-ot. Érdekesség, hogy az eredmények szerint a brit sofőrök közül több mint egymillió azt sem tudná megmondani, hogy van-e egyáltalán pótkerék a kocsijában.

Parkolásban is jelentős a különbség a nemek között. Egy skóciai felmérésben azt elemezték, hogy a forgalmi vizsgákon milyen okok miatt buknak el a vizsgázók. Az adatok összevetése után azt találták, hogy a nők körében a parkolás és a tolatás a kritikus pont, ezekben lényegesen rosszabbul teljesítenek, mint a férfiak. Az elmúlt év vizsgái során 68 ezer hibát jegyeztek fel a vizsgáztatók a hölgyeknél, míg az urak közül csak 52 ezren követtek el súlyos hibát parkolás és tolatás során.

A tapasztalat azonban már a nők javára billenti a mérleget. A jogosítvánnyal rendelkező nők precízebben parkolnak, mint a férfiak, igaz ők több időt is szánnak a parkolásra.

A férfiak elsősorban a túlzott vakmerőség és a közlekedési táblák figyelmen kívül hagyása miatt bukják el a forgalmi vizsgákat.

Forrás: blog.teligumit.hu.

Kommentek

 • HakapesziM

  A nők képességei biztosan nem rosszabbak, hiszen egyre több női buszsofőrt, kamionsofőrt látni, és ők tökéletesen el tudják végezni a munkájukat.
  Ez a “ki vezet jobban” vita csak akkor érne valamit, ha a levezetett kilométerek függvényében vizsgálnák. És a nők jellemzően kevesebbet vezetnek, továbbá a hivatásosok döntő többsége ma még férfi.

 • menőmanó

  Nem jobban, hanem biztonságosabban, kisebb kockázatot vállalva vezetnek. Nem mindegy.
  Szerintem kevesebb köztük az is, aki kimondottan élvezi a vezetést.
  Veszélyes szituációban is hajlamosabbak leblokkolni.

 • öreg fószer

  A nők valóban vezetnek, de sokuk azt sem tudja, hol van. Fejben egész máshol járnak. Görcsösen markolják a kormányt és képtelenek dönteni. Mindezt annak tudom be, hogy míg a férfiak tudnak egy dologra koncentrálni, addig a nők többsége ezer felé figyel, így azonban megoszlik a koncentráció. Ha nőt látok vezetni, megpróbálok előzékeny lenni, hogy ne nehezítsem meg a dolgát, bár azok a gesztusok, melyek a férfiaknál egyértelműek, náluk nem mindig működnek. De ne bántsam őket. Ők gyerekkorukban babáztak, mi autóval játszottunk. Hát, mi meg nem értünk olyannyira agyerekekhez. Ez van és hülyeség emiatt tanulmányoikra költeni.

 • CoIie

  A “jó vezetetés” eltérő definícióitól erősen függ, hogy éppen ki a jó vezető! A biztonságos vezető már jó vezető?
  A “biztonságos vezető” eltérő definícióitól erősen függ, hogy éppen ki a biztonságos vezető! A precíz vezető már biztonságos vezető?
  Ésígytovább! ;)

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

Hamilton: Az új Merci olyan, mint egy hajó

Lewis Hamilton elmondta, hogy mit gondol a Mercedes 2017-es autójáról, a W08-asról.

F1: Gyönyörű autót tervezett a Red Bull

Christian Horner csapatfőnök szerint a Red Bull 2017-es autója az egyik “legcsinosabb”, amit valaha tervezett a csapat.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

F1: A sztármérnök is kevesebb előzést jósol

A Red Bull sztártervezője, Adrian Newey szerint a 2017-es Forma-1-es szabályok továbbra is egészségtelen mértékben jutalmazzák majd a motorerőt, emellett az előzések számát is csökkentik.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

F1: Hamilton magyarázkodni kényszerült

Lewis Hamilton hétfőn tisztázta a hétvégén a csapaton belüli adatmegosztással kapcsolatos nyilatkozatát. Nincs baja a Mercedesszel és Valtteri Botasszal.

F1: Minden ellenféltől fél a Mercedes

Hiába nyertek zsinórban három világbajnoki címet, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, a 2017-es idény előtt majdnem ugyanúgy tart minden riválistól, mint amikor először munkába állt.

Elegáns lett a legújabb Forma-1-es autó

A Sauber-csapat megmutatta 2017-es Forma-1-es modelljét, a C36-ost. A svájci alakulat jubileumi festéssel ünnepli 25. F1-es idényét.

A Lada nyugati hódításának nyomát fotózták Magyarországon

Ha ez a Zsiguli mesélni tudna! Biztos kalandos út vezetett a szovjet gyárból Angliába, majd valahogy a magyar utakra.

F1: 2020-ig maradnak a Mercedes-főnökök

A Mercedes-csapat két vezetője, az elnök Niki Lauda és a csapatfőnök Toto Wolff szerződést hosszabbított.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.