Segítsünk az autópálya-kezelőnek!

Mit írjanak a táblákra? Online kérdőív

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.04.10. 12.00

Az autósokat kérdezik Európa-szerte az autópályák kezelői: miket írjanak ki nekik a sztrádák feletti elektronikus infó-táblákra?

Kaptunk egy kérést az Állami Autópálya Kezelőtől: segítsünk, hogy minél több autós véleménye szerepeljen abban a kutatásban, amely alapján újragondolják az Európa sztrádái feletti információs táblák üzeneteit. Hogyne segítenénk! Íme, a felhívás:

A Mare Nostrum elnevezésű európai munkacsoport a változtatható jelzésképű mátrix táblákon megjelenő információk egységesítésén, szabványosításán dolgozik. A munkacsoport a jelzésképek elfogadottságát/ismertségét mérő on-line felmérést állított össze, ami több európai nyelven – köztük magyar nyelven is – elérhető. A munkacsoport a megalkotott és bevezetés előtt álló jelzésképek közérthetőségét szeretné felmérni egy több fordulóból álló közvélemény kutatási kampánnyal a résztvevő országokban.

A felmérés jelenleg is folyik, az on-line kérdőív ezen linken érhető el.

(A kérdőív futtatásához telepíteni kell egy kis szoftvert, de semmi pánik. Leteszteltük, pár kattintás és 1-2 perc volt az egész egy Win7-et futtató kis netbookon, ami azóta is remekül működik. A kitöltés egy kicsit gyermeteg és néha tetűlassú grafikus környezetben zajlik, a szövegmezőkben nincs beszúrási lehetőség, de a dolog jópofa, mindenkinek javaslom, már csak azért is, mert kíváncsi vagyok, másnak mond-e valamit a Gödöllő->Budapest felirat, mellette sárga négyzet, benne autókkal, vagy a lehajtón várható tyúkitató edény piktogramja – a szerk.)

A kérdőív megválaszolásával Ön is hozzájárul a változtatható jelzésképű táblák üzeneteinek, jelzéseinek európai szintű harmonizációjához, egyben javaslatokat is tehet a mátrix táblák hazai alkalmazásával kapcsolatban.

Kommentek

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.