Kevesebb halott és sérült az utakon

Tíz százalék alá esett az ittasan okozott balesetek aránya

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.10. 11.00

Az idei első negyedévben csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma Magyarországon. Halálos kimenetelű ütközésből is kevesebb volt.

A rendőrség adatai szerint az első negyedévben 6,85 százalékkal kevesebb (összesen 2652) személyi sérüléssel járó baleset történt Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. A halálos balesetek száma 22,31 százalékkal (121-ről 94-re), a súlyos sérüléssel járóké 4,57 százalékkal (766-ról 731-re), míg a könnyű sérüléses eseteké 6,79 százalékkal csökkent (1960-ról 1827-re).

Az idén március végéig 31 fővel kevesebben haltak meg az utakon, mint a tavalyi első negyedévben. A balesetben meghalt személyek számának 133-ról 102 főre történő visszaesése 23,31 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az előző év adataihoz képest az ittasan okozott közúti balesetek száma is visszaesett. A tavalyi 286-tal szemben az idén 246 személyi sérüléssel járó közúti balesetnél játszott szerepet az ittasság, a csökkenés mértéke 13,99 százalék. Az ittasan okozott balesetek összes baleseten belüli aránya is kedvezően alakult, tíz százalék alá csökkent.

A legtöbb baleset gyorshajtás miatt történt (az összes baleset 35 százaléka), ezt követi az elsőbbség meg nem adása (23 százalék), majd a kanyarodás szabályainak be nem tartása (11 százalék). A személygépkocsi-vezetők 66, a tehergépkocsi-vezetők 11, a kerékpárosok 7, autóbusz-vezetők 2, a gyalogosok pedig 9 százalékban voltak okozói személysérüléses közúti közlekedési baleseteknek.

Kevesebb motorkerékpáros okozott balesetet (1 százalék) az első negyedévben – ez részben a hosszú téli időszaknak és az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb márciusnak is köszönhető -, míg a segédmotoros kerékpárosoknál 2 százalékos arány mérhető.

Kommentek

  • husky

    3 napos hóviharban és 2 méteres hófalban elég nehéz balesetet csinálni. Annyi motororsszán meg nincs idehaza, hogy baj legyen belőle.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.