Az időseknek állítják be a lámpákat

Kikérték a véleményüket a forgalomszervezésről

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.09. 17.30

Egy svéd projektben az idősek véleményét is kikérték forgalomszervezési kérdésekben. Felszámolták a rövid lámpaváltásokat.

A svéd Senior-OLA projekt során forgalomszervezési kérdésekben kikérték az idősek véleményét is. Rövid időn belül több ezer észrevételt tettek a nyugdíjasok, jelezve ezáltal, mi nehezíti a közlekedésüket.

Mint rámutattak a 65 év felettiek jellemzően nagyobb arányban vesznek részt a közúti forgalomban gyalogosként, valamint kerékpárosként, továbbá gyakrabban veszik igénybe a tömegközlekedési eszközöket. Sok esetben a türelmetlenség jellemzi az idősek közlekedését, egy idő elteltével ugyanis már nem képesek kivárni, amíg szabad lesz részükre az út, s váratlanul lépnek le az úttestre. A fentieken kívül a bizonytalanság és a helyzetfelismerés hiányosságai is jellemzi az idősek közlekedését.

A legfontosabb, logikus észrevétel szerint a 65 év feletti gyalogosok az átlagosnál lassabban közlekednek, számukra több időre van szükség, míg átérnek az úttest egyik oldaláról a másikra.

Erre tekintettel a Senior-OLA kiemelt céljai között szerepelt a gyalogosok közlekedését hátrányosan befolyásoló, a járdákon található, mozgást nehezítő akadályok eltávolítása, az észlelhetőség javítása, valamint a forgalomirányító készülékek esetében a túl rövid ideig tartó szabad jelzések felszámolása.

A projektnek eredményeit a hatós figyelembe vette, így Svédországban az időseket biztonságosabb közúti környezet veszi körül.

Forrás: ORFK-OBB

Kommentek

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.