Füvön-vízen át siklik a légpárnás golfkocsi

Profi játékos eszement ötlete

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.04.06. 10.00

Mentőjárműként, sporteszközként és katonai csapatszállítóként már találkozhattunk vele, a légpárnásoknak ez a vadhajtása azonban előzmények nélküli, és vélhetőleg maga sem válik úttörővé


A golfkocsi intézménye Magyarországon korántsem annyira közismert, mint Észak-Amerikában, Bubba Watson projektje mellett mégsem mehetünk el szó nélkül. 

A feltalálót két szempont vezérelte: egyrészt a golfkocsi lényege, hogy a lehető legkevésbé terhelje a gyepet, másrészt viszont a golfkocsi a világ legbénább, legcikibb járművei közé tartozik (legalábbis azokban a társadalmakban, ahol sokan golfoznak, és ahol ezek az izék közútra is kimerészkedhetnek, hogy kertvárosi nyugdíjasokat szállítva szolgálják ki életüket).
Olyan megoldásokat már láttunk, amelyek a második problémára megnyugtató megoldást hoznak, az eddig inkább a világ negyedik legjobb profi golfozójaként, nem pedig őrült feltalálóként ismert Bubba Watson azonban egy egészen más irányban indult el. 
Tudva, hogy a légpárnás járművek minimális nyomást fejtenek ki a talajra, a golfkocsi üléseit és felépítményét megőrizve légkompresszort, védőszoknyát és egyéb, a technológiában előírt alkatrészeket szerelt a megcsonkított járműbe. 
Az eredmény magáért beszél: a légpárnás golfkocsi nem csak vagány, de praktikus is: akár helyben megfordul, áthajt a pályákat nehezítő vízakadályokon (vélhetőleg a homokkal teli bunkereken is, de abból iszonyatos homokvihar lenne), tehát felgyorsítja és leegyszerűsíti a játék menetét – egyben megkíméli a felhasználót attól a kínos és igen gyakori jelenettől, amikor golfkocsija minden felszerelésével együtt belegurul a tóba… 
A légpárnás járművek egyetlen érdemleges hátránya az üzemi fék teljes hiánya: lassítani csak a haladási irány változtatásával lehet. A lebegő golfkocsit legyártó Neoteric Hovercraft Inc. azonban állítólag erre is talált megoldást, sorozatgyártású szerkezeteik (amelyek készre szerelten 4-13 millió forintnak megfelelő összegért vihetők haza) egyedülálló módon fékezhetők – nyilván nem mechanikusan.
Mégsem valószínű, hogy teret nyerne a légpárnás golfkocsi: egyrészt költségesebb, másrészt jóval zajosabb, mint egy hagyományos változat, ezért aki nem több millió dolláros pénzdíjakért, hanem a csend és a nyugalom öröméért golfozna, valószínűleg előbb-utóbb miszlikbe aprítaná golfütőjével a különc szerkezetet – a béke jegyében.

Kommentek

  • Mahler

    A légpárnás járművek bizonyos földrajzi helyeken és helyzetekben kiválóak, nem is lehetne nélkülük mozdulni. / ültem egyben és vezettem is Kanadában / Csodákra képes, de valóban a megállás igen izgalmas pillanat!

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.