Füvön-vízen át siklik a légpárnás golfkocsi

Profi játékos eszement ötlete

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.04.06. 10.00

Mentőjárműként, sporteszközként és katonai csapatszállítóként már találkozhattunk vele, a légpárnásoknak ez a vadhajtása azonban előzmények nélküli, és vélhetőleg maga sem válik úttörővé


A golfkocsi intézménye Magyarországon korántsem annyira közismert, mint Észak-Amerikában, Bubba Watson projektje mellett mégsem mehetünk el szó nélkül. 

A feltalálót két szempont vezérelte: egyrészt a golfkocsi lényege, hogy a lehető legkevésbé terhelje a gyepet, másrészt viszont a golfkocsi a világ legbénább, legcikibb járművei közé tartozik (legalábbis azokban a társadalmakban, ahol sokan golfoznak, és ahol ezek az izék közútra is kimerészkedhetnek, hogy kertvárosi nyugdíjasokat szállítva szolgálják ki életüket).
Olyan megoldásokat már láttunk, amelyek a második problémára megnyugtató megoldást hoznak, az eddig inkább a világ negyedik legjobb profi golfozójaként, nem pedig őrült feltalálóként ismert Bubba Watson azonban egy egészen más irányban indult el. 
Tudva, hogy a légpárnás járművek minimális nyomást fejtenek ki a talajra, a golfkocsi üléseit és felépítményét megőrizve légkompresszort, védőszoknyát és egyéb, a technológiában előírt alkatrészeket szerelt a megcsonkított járműbe. 
Az eredmény magáért beszél: a légpárnás golfkocsi nem csak vagány, de praktikus is: akár helyben megfordul, áthajt a pályákat nehezítő vízakadályokon (vélhetőleg a homokkal teli bunkereken is, de abból iszonyatos homokvihar lenne), tehát felgyorsítja és leegyszerűsíti a játék menetét – egyben megkíméli a felhasználót attól a kínos és igen gyakori jelenettől, amikor golfkocsija minden felszerelésével együtt belegurul a tóba… 
A légpárnás járművek egyetlen érdemleges hátránya az üzemi fék teljes hiánya: lassítani csak a haladási irány változtatásával lehet. A lebegő golfkocsit legyártó Neoteric Hovercraft Inc. azonban állítólag erre is talált megoldást, sorozatgyártású szerkezeteik (amelyek készre szerelten 4-13 millió forintnak megfelelő összegért vihetők haza) egyedülálló módon fékezhetők – nyilván nem mechanikusan.
Mégsem valószínű, hogy teret nyerne a légpárnás golfkocsi: egyrészt költségesebb, másrészt jóval zajosabb, mint egy hagyományos változat, ezért aki nem több millió dolláros pénzdíjakért, hanem a csend és a nyugalom öröméért golfozna, valószínűleg előbb-utóbb miszlikbe aprítaná golfütőjével a különc szerkezetet – a béke jegyében.

Kommentek

  • Mahler

    A légpárnás járművek bizonyos földrajzi helyeken és helyzetekben kiválóak, nem is lehetne nélkülük mozdulni. / ültem egyben és vezettem is Kanadában / Csodákra képes, de valóban a megállás igen izgalmas pillanat!

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Bődületes kasszasiker a Halálos iramban 8

A Halálos iramban 8. megint lekörözte a mezőnyt az észak-amerikai mozikban a hétvégén. Az autós akciófilm globális bevételei a csillagok közé repítik a filmet.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.