Kövéren biztonságosabb gyalogolni

A zebra is veszélyes

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.04.04. 06.00

Egy New York-i felmérés szerint gázoláskor kevésbé súlyos sérüléseket szenvednek a túlsúlyos emberek, mint karcsú társaik. Az is kiderült, hogy hol vannak a legnagyobb veszélyben a gyalogosok.

Miközben újra és újra bebizonyosodik, hogy autósként komoly plusz kockázatot jelent a túlsúly, a jelek szerint gyalogosként mégis csak lehet előnye a feleslegnek. 

Egy New York-i felmérés szerint gázoláskor kevésbé súlyos sérüléseket szenvednek a túlsúlyos emberek, mint karcsú társaik. Az is kiderült, hogy hol vannak a legnagyobb veszélyben a gyalogosok.

Egy New York-i felmérés szerint gázoláskor kevésbé súlyos sérüléseket szenvednek a túlsúlyos emberek, mint karcsú társaik. Az is kiderült, hogy hol vannak a legnagyobb veszélyben a gyalogosok.


A New York-i Egyetem Langone egészségügyi központja által, baleseti sebészek és traumatológusok bevonásával végzett felmérésben több mint 1400, 2008 decembere és 2011 júniusa között bekövetkezett gyalogos-, illetve kerékpáros-gázolást vizsgáltak. 
A személyi sérüléseket az áldozatok és a szemtanúk beszámolóiból, illetve a kórházi zárójelentésekből értékelő vizsgálat szerint a túlsúlyos és kövér személyek kisebb mértékben szenvedtek el súlyos sérüléseket, mint soványabb társaik. 
A magyarázat vélhetően igen egyszerű: a zsírpárnák felfogják az ütéseket, óvják az ízületeket, csontokat. Az is igaz ugyanakkor, hogy ha bajuk esett, a kövér páciensek nehezebben gyógyultak egészséges testsúlyú társaiknál. 
A felmérés további érdekes, potenciálisan globális érvényű statisztikára is rávilágított. 
Azt gondolnánk például, hogy a szabálytalankodó gyalogosokat gázolják el leggyakrabban, de éppen ellenkezőleg: a sérültek 44 százalékát a zebrán csapták el tilosba hajtó autók. 23 százalékuk az úttesten esetlegesen átfutva találkozott autóval, míg a legbiztonságosabb átkelési módnak az bizonyult, ha zebránál, de tilosban mentek át (9 %)
Ez persze vélhetően félrevezető statisztika, hiszen az átkelés három módját aligha egyenlő arányban választják a gyalogosok, akár kövérek, akár soványak.

Kommentek

  • montsenior 10

    Nem tudom hogy más országokban hogy van de nálunk nagyon meggondolandó a zebrán való áthaladás /pláne ha nem is ott megy át és főleg nem merőlegessen az uttestre.Nem tudom miért van hogy a gk vez -ben nem akar tudatosulni mennyire kivan téve a baleseti veszélynek a gyalogos mikor elsőbbséget nem akarja megadni holott köteles lenne.Igaz gk vez ként magam is tapasztalom hogy szinte kikényszeritik veszélyeztetve magukat.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.