Duplán büntették a tilosban parkolásért

A Közterület-felügyelet nem fizet

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.04. 09.00

Szabálytalanul állt meg a Fővárosi Állatkert előtt egy autós, ezért előbb tíz, majd később újabb harmincezer forintot kellett fizetnie. Az ombudsman szerint ilyen nincs.

Ritka eset, amikor valaki a jogkövető magatartása miatt jár rosszul, most mégis ez történt egy budapesti autóssal. A sofőr az állatkert előtt állt meg, közvetlenül a gyalogos-átkelőhely előtt, amit tilt a KRESZ. Pár perccel később a közterület-felügyelők értesítését találta a kocsin, a tízezer forintos helyszíni bírságot be is fizette.

Pár nap múlva azonban értesítést kapott arról, hogy az ügyben közigazgatási eljárás is indult, amelyben 30 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték. Sérelmezte, hogy ugyanazon cselekmény miatt kétszer is megbüntették, azonban az eljárást folytató rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy a közigazgatási eljárásnak elsőbbsége van, ezért be kell fizetnie a bírságot, viszont a helyszíni bírságot a közterület-felügyelet vissza fogja utalni. A panaszos így is tett, a bírság összegét azonban nem kapta vissza.

A rendőrség álláspontja megfelelt az irányadó jogszabályi rendelkezésnek, ezért Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa megkereste a Fővárosi Közterület-felügyeletet. A hatóság azt válaszolta az ombudsmannak, hogy jogszerűen szabták ki a helyszíni bírságot, amely ellen a befizetés után nincs helye jogorvoslatnak, így lehetőségük sincs a bírságösszeg visszautalására. Az esetet követő évtől e gyakorlatukon változtattak és most már minden hasonló esetben így járnak el, ebben az ügyben azonban nem.

Az ombudsman rámutatott: a helyszínen elhelyezett rendőrségi térfigyelő kamerák miatt biztos volt, hogy az autóssal szemben közigazgatási eljárás fog indulni, így lehetőség sem lett volna kiszabni a szabálysértési helyszíni bírságot. Az ombudsman szerint a közterület-felügyeletnek ezt a bírságot vissza kell fizetnie.

Kommentek

  • Nagyfiu1

    Az csak,a mesében van ,hogy vissza fizetik a bírságot. Nekem se fizették vissza , amikor szabálytalanul , be mértek lakbotterületen kívül. 150 métere voltam kb. 4 villanyoszlop volt, a lakóterülettét jelző tábláig. Az a kis bugyuta ügyintéző ,csak az ismételte , többször is levélben a dokumentum készítés helyét. Ráadásul, még kiszabtak 10000 forint fellebbezési díjat is.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.