Milliókba kerülhet a karambol részegen

Nem fizet a kötelező ittasan

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.04.03. 09.00

Jobb kétszer is átgondolni, hogy egy pohárka ital után autóba ülünk-e. A zéró tolerancia még hagyján, de a biztosítók is csak a vétlen szereplők kárát térítik meg. A vétkesek gatyája is rámehet egy karambolra.

Szerencsére viszonylag csendben teltek az idei húsvéti ünnepek, megúsztuk egy halálos karambollal a hosszú hétvégét. Nem tudjuk, hogy ezúttal mennyien ültek ittasan autóba, de a tavalyi statisztikák nem ígérnek sok jót: zéró tolerancia ide vagy oda, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2012-ben hat százalékkal több balesetet okoztak az ittas járművezetők, mint egy évvel korábban.

Főként a kerékpárosok és a motorosok esetében volt jelentős a növekedés (18, illetve 14 százalék), de az összes ilyen baleset több mint felét okozó személyautósok száma is szinten maradt. Pedig jobb kétszer is átgondolni, hogy részegen autóba ül-e valaki, mert baleset esetén nemcsak a jogosítványtól, hanem a biztosítástól is búcsút lehet venni – mutat rá a Genertel biztosító közleménye.

A kötelező biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen károsult védelme, a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan (0,8 ezrelékes véralkoholszint felett) vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy ennek egy részét. A törvény ugyanis felső plafont szab, így a biztosító maximum másfél millió forintot hajthat be a vétkes autóson, pedig egy súlyos vagy maradandó sérülés esetén a vagyoni és nem vagyoni károk bőven meghaladhatják ezt az összeget.

Ha az ittas sofőr által vezetett gépjárműre kötelezőt sem kötöttek, a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számláról fizetik ki az okozott kár összegét, de utólag ezt is behajtják az autóson.

Noha a casco biztosítás a károkozó gépkocsiban keletkező kárt térítené, ittas vezetésnél a biztosító eleve nem fizet kártérítést. A legtöbb biztosítónál a kártérítés kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.