Hogyan vegyünk lakóautót?

Szaktanácsok lakóautó-vásárláshoz

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.03.31. 07.00

Bizonyára sok családapa eljátszott már egy saját lakóautó gondolatával. Kell-e ehhez lottóötös? Alu-, vagy műanyag felépítményes legyen? Melyik márka a tuti?

Akár húszmilliót, akár felet szánunk rá, nagyjából teljes tanácstalansággal indulhatunk lakóautót keresni. Szűk kis család, szűk kis piac a lakóautósoké itt Magyarországon, ahol abszolút luxusnak számít a kerekes-házas életforma. Németországban, Olaszországban lakótömbök utcai parkolóiban is számos lakóautó parkol, nyaranta tömegek indulnak családi kirándulásra saját lakóautóval.

Adria lakóautó lakóterének alaprajza

Adria lakóautó lakóterének alaprajza


A legfontosabb tanács, hogy akár használt, akár új lakóautóról álmodozunk, és nem bérelni szeretnénk, hanem saját motoros csigaházra vágyunk, mindenképp kérjünk szakértői segítséget. Az alváz, a gyártó megbízhatósága talán saját kútfőből is megítélhető az outsider számára (egy Mercedes alvázas Hymer biztosan nem műszaki betegágy), de nem elég pár márka ismerete és főbb igényeink megfogalmazása a helyes döntés megalapozásához. Csak egy példa: az alumíniumborítású felépítmény vonzóbban hangzik a műanyagnál, ugye? Én eddig így gondoltam. Aztán a szakértő elmondta, hogy ha egy alubódéval beletolatok egy KRESZ-táblába, rettentő drága lesz a javítás. A műanyag kasztnit pedig kis túlzással egy pohár műgyantával, egy ecsettel és némi festékkel szinte nyom nélkül meg lehet javítani.

T3 Westfalia. 1,9 literes TDI-átépítéssel, esetleg Syncro összkerékhajtással olcsó, puritán, de stílusos alternatíva lehet hippis-túrázós Low Budget lakóautózáshoz

Feltettünk pár kérdést a hazai lakóautós üzletág egyik legrégebbi motorosának – a SuWeNor Kft.nek, a lakoauto.hu oldal üzemeltetőjének. A cég értékesítési tanácsadója, Szabó Gabriella válaszolt naiv felvetéseimre a B-s jogsival is vezethető, 3,5 tonna alatti kategóriát illetően.

– A használtpiacon mekkora pénztárcával érdemes elkezdeni gondolkodni? Hány millió forinttól indul az a minőség, amivel műszaki aggályok nélkül is el lehet indulni mondjuk Barcelonába, és persze a lakótér sincs még lelakva végletesen?

Bár a kérdés könnyűnek tűnik, elég nehéz válaszolni rá. Véleményem szerint egy 7-8 év körüli autóval, nagyságrendileg 5-6 millió forintért, már van reális esély alkalmi vételt kifogni, de hosszú útra tüzetes átvizsgálás nélkül semmiképp nem javaslom az elindulást. Használtautó vásárlásánál meg is kell ismerkedni az autóval, nem beszélve arról, hogy nem csak egy autót vásárolunk, hanem egy kis lakást is. Ha az anyagi lehetőségek engedik, a legjobb vételek az 1, maximum 2 éves autók kevés futásteljesítménnyel; ezek sok extrával és nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg, jóval az új ár alatt.

– Érdemes-e magánimportban gondolkodni, vagy lehet bízni a hazai piacban?

– Negatív tapasztalataim vannak a magánimporttal kapcsolatban, legyen az használt vagy új lakóautó. Sokan ráfaragnak a külföldről behozott autóra, mert szakértelem híján nem tudják felmérni az autó hibáit – ami egyébként még sokszor szakértőnek is nehéz -, és ezért később jelentős többletköltség jelentkezik a lakóautó rendbehozásakor. Ez akár milliós tétel lehet. Magyarországon annyira szűk még a piac, hogy a legtöbb autó legalább egyszer, de van, hogy többször is megfordult már egy-egy kereskedőnél, ebben a kis közösségben gyakorlatilag néhány beszélgetés után a kocsi teljes történetét megtudhatja a vásárolni szándékozó. Kiváltképp, ha az Magyarországon volt először forgalomba helyezve, hazai kereskedőtől származik.

Az egy-két generációval ezelőtti Ducatókra, Transitokra épített kocsik 5-6 millióért jelentik a belépést a vállalható tempóval, vállalható környezetben való lakóautózásra a szakértő szerint

– Melyik típusok a legmegbízhatóbbak, miben érdemes gondolkodni? Olasz, német – van különbség?

– Elsősorban én biztosan olyan lakóautó márkában gondolkodnék aminek van itthon képviselete. A garanciavállaláson túlmenően a gyártók márkánként, modellenként egyedi alkatrészeket terveztetnek – nem kell részleteznem, miért fontos, hogy ne legyen átfedés/azonosság konkurens gyárak alkatrészeivel. Ezek az egyedi elemek természetesen nélkülözhetetlenek, pl. egy ablak elveszítése, a hátsó lökhárító, az oldalsó szoknya elemek hiánya a piacon és a nehéz, költséges beszerzés meg tudja keseríteni a tulajdonos életét. Ez után elsősorban az ár, az anyagi lehetőség határozza meg milyen autót vásárolunk. Az Európai lakóautók zömét Olaszországban, Franciaországban, Szlovéniában, Németországban gyártják, a minőséget és az árat is kb. ilyen sorrendbe tudnám állítani. Természetesen Olaszországban is gyártanak magas minőségű, ezzel együtt drága autót és Németországban is gyártanak egyszerűbb, ezáltal olcsóbb autót. Mi a 14 év alatt kialakítottunk egy stabil erős alsó középkategóriától az extra kategóriáig mindent képviselő beszállítói csoportot, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb lakóautót.

– Mik a tapasztalatok a kínálat legalsó szegmensével? A pár ezer eurós T3-as Westfaliákban, LT-kben, Mercedes 200-asban szabad gondolkodni, ha nem telik újabbra?

– A maguk idejében remek járművek voltak, de idővel mint minden elhasználódik. Motorikusan sem felelnek meg igazán az elvárásoknak, hiszen senki sem szeret egy – egy emelkedő előtt megtorpanni az autópályán, és 50 km/h-val erőlködni, amíg felérünk. Ezek az öreg, olcsó autók már nemigen alkalmasak olyan hosszú, felhőtlen kirándulásokra, amiket a lakóautóra vágyók jellemzően elképzelnek maguknak álmodozás közben.

Harburger Transporter, '60-as évekbeli technikával. Lakóautóként és tűzoltóautóként sok átvészelte az évtizedeket, időnként fel-feltűnnek a magyar keresőoldalakon is friss vizsgával, rendszámmal - jópofa lehetőség a veteránozás és lakóautózás összevonására

– Mi a helyzet az új autók piacával? Hova induljon a lottónyertes, ha vadiúj lakóautót szeretne venni?

– Idén tavasszal hetedik alkalommal került megrendezésre önálló rendezvényként a Karaván Szalon a  Hungexpo Vásárközpontban, ahol a magyar importőrök bemutathatták az általuk képviselt gyárak legújabb járműveit. A korábbi években az Utazás, a Hajó, a Sport, valamint az Autószalon kiállításokhoz csatlakoztunk, itt mutatkoztunk be, mutattuk meg az érdeklődőknek a legközkedveltebb elrendezésű járműveinket. Ha valaki igazán számára megfelelő lakóautót akar vásárolni, tudatos, megfontolt utat érdemes bejárni a megrendelésig. Végig kell járni a hazai kiállításon az összes kereskedőt és érdemes elmenni külföldi Caravan-szalonokra is, pl. augusztus végén Düsseldorfba, ahol a gyárak Európában mindig első alkalommal mutatják meg a nagyközönségnek a legújabb fejlesztéseket.

A Düsseldorf Caravan Show a lakóautók Genfi Szalonja

– Akár új, akár használt – melyik alépítményt lehet leginkább javasolni? Melyik bírja legjobban a lakóautós strapát?

– Legjellemzőbb a Ford és a Fiat teherautó-alváz használata, ezeket a járműveket (Ford Transit, Fiat Ducato) több százezer km futásteljesítményre, az év 12 hónapjában használatra tervezik. Jellemzően mind a két alapjármű meghálálja a gondoskodást, de minden ügyfelemnek azt javaslom, hogy függetlenül a szervizintervallum elérésétől (általában kevesebbet futnak a kocsik, mint teherautóként használt társaik) minden tavasszal végezzék el az átvizsgálást, olaj-, olajszűrő-, levegő- és üzemanyagszűrő cserét. Aki ezt megteszi az autójáért, sok kellemetlenségtől megkímélheti magát, illetve bármikor nyugodt szívvel indulhat akár több ezer km-es útra.

– Milyen motort érdemes választani?

– A 3500 kg össztömegű járműveknél – ez is tapasztalat – én mindig azt mondom, hogy a szükséges és elégséges a  Fiat Ducato 2.3 Mjet 130 lóerővel, a Ford Transit 2.2 TDCi vagy 2,4 TDCi 140 lóerővel, ezek elég erős motorok ekkora tömeg mozgatásához, és még az esetleges előzéshez is jut egy kis tartalék. Azért el kell mondanom, hogy ezekkel a járművekkel nem javasoljuk és mi magunk sem szoktunk 130 km / h-val közlekedni.

Aki úgy véli, egy 5-6 milliós használt lakóautó luxustárgy, mit mond a 3,5 tonna feletti mozgó kastélyokról?

– Automata váltós kocsit kínál valaki a piacon?

– Új autóknál az Euro 5-ös motorokhoz a Fiat, a Mercedes és a Renault kínál automata vagy félautomata váltót, a használt piacon nem jellemző az ilyen. Én a pályafutásom alatt (közel 10 éve dolgozom itt)  kettő darab automatás megrendelésre emlékszem.

– Melyik felépítmény-gyártó mondható a legjobbnak, olcsóbb és drágább kategóriában?

– Erre nem igazán szeretnék válaszolni, minden kereskedő a saját márkákat szereti előtérbe helyezni. Minden gyárban emberek dolgoznak, hibázhatnak, vannak viszont konstrukciós hibák, amit a márkafüggetlen felépítmény-szervizünkben szinte napi szinten látok. Az általunk képviselt gyártók közül az olcsóbb és a drágább kategóriában is az Adria gyár által készített lakóautókat nevezném a legjobbaknak. Ez a gyár készít alacsony felszereltségű, egyszerűbb és magas felszereltségű, exkluzív járművet is. Nincs kapcsolatunk velük, de a francia Challengerek jó ár-érték arányú autók, és nem hordozzák a legolcsóbbakra, a 2-3 éves gyártókra jellemző gyermekbetegségeket. Illetve vannak a középkategória jól ismert márkái a német Hymer, Bürstner, Detthlefs, amelyek árai jellemzően magasabbak. A legdrágábbak közül a Niesmann, Bischoff, Concorde, Carthago érdemes kiemelésre, igazán szép és nagyon drága kocsikat gyártanak, bár többségük nem fér bele a 3,5 t-ba!

– Milyen különleges extrák vannak manapság a kocsikban, amiket érdemes lehet megrendelni?

– Ez egyértelműen használati szokásoktól függ. Aki “vadkempingezik”, legfeljebb Stellplatzok (egyéjszakás, útmenti parkolók) igénybevételével lakóautózik, annak a biztonságra és az önellátó használatra kell berendezkedni.

A különböző riasztók és biztonsági zárak fontosak, az önellátásban pedig nagy segítség lehet a fogyasztók figyelembevételével kiválasztott napelem, ami a felépítmény akkumulátorát még szűrt fényben is tölti, így biztosan nem fog áram nélkül maradni a család. Ha kempingbe nem akarunk beállni, mégis 230 V áramra van szükségünk, inverter használatával megoldható, ez kisebb (pl. telefon, fényképezőgép töltésre) vagy nagyobb (pl mikro, vagy vízforraló) teljesítménnyel választható.

Akik kempingben parkolnak, azoknak mindenképp javaslom a külső zuhany- és gázcsatlakozót. A kinyitott előtető alatt kialakított “teraszon” grillezni egy tengerparti kempingben, azt gondolom, feledhetetlen élmény. Szintén használattól függően vonóhorog, hátsó légrugó, Tv és antenna-szettek, amik a legjellemzőbbek. Használattól függetlenül előtető, kerékpártartó, tolatókamera, állóhelyzeti klíma kerül sokszor a lakóautókba/ra.

Kommentek

Nekimegy a Škoda Octaviának a Hyundai i30 kombi

Minden modern kényelmi és biztonsági vezetőtámogató funkcióval rendelkezik, emellett a szegmens egyik legnagyobb csomagtartóját kínálja a Hyundai i30 kombi.

Elektromos teherautókat tesztelnek az osztrákok

Elektromos teherautók kísérleti üzemét kezdi meg városi forgalomban a MAN Truck & Bus haszonjármű-gyártó Ausztriában.

F1: Te jó ég, mit neveztek el Bottasról!

A Mercedes új pilótája, Valtteri Bottas bemutatta a Bottas-Burgert, amit róla neveztek el egy büfében.

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

Nézd élőben a Renault F1-es bemutatóját

A Renault-csapat ma 15.30-kor leplezi le 2017-es Forma-1-es modelljét, az R.S. 17-est. Videós közvetítés a bemutatóról.

F1: Itt van Verstappen és Vandoorne bukója – videó

A Red Bull-os Max Verstappen és a McLaren újonca, Stoffel Vandoorne is megmutatta ma 2017-es sisakfestését.

F1: Film készült a McLarenről

Pontosabban az alapítójáról, Bruce McLarenről. Az alkotás hamarosan látható lesz a mozikban.

Beleszólhatsz, hol legyen lezárás a 3-as metró miatt

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja az M3-as metróvonal – a jelenlegi tervek szerint – 2017 nyarától induló rekonstrukciójához kapcsolódó, a Kőbánya-Kispest-Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendre vonatkozó javaslatait.

F1: Verstappen idén még nem lesz bajnok

A Red Bull ifjoncának édesapja, Jos Verstappen szerint idén még korai lenne világbajnoki szezont várni a tinitől. Majd jövőre.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.