Viszik a külföldiek a magyar használt autót

Főként a szerbek és németek

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2013.03.30. 10.00

Több mint tízezer autót exportáltak hazánkból külföldre. Szerbia és Németország volt a magyar használt autók fő célállomása. A dízelt vitték leginkább.

Az alacsony regisztrációs adónak köszönhetően 2012-ben 53 533 autót hoztak be külföldről a hazánkba. Ugyan az export ezt a mértéket még nem érte el, 2012-ben – a Központi Statisztikai Hivatal adati szerint -, 10 785 autót értékesítettek határon túlra a kereskedők és a magánszemélyek, ami közel 10 százalékkal több a 2011-ben regisztrált üzletkötéseknél (2011: 9851 autó).


Az eladások összértéke majdnem elérte a 11,5 milliárd forintot. A növekvő számok hátterében egyszerű gazdasági tényező áll: magas euróárfolyam mellett több vásárló jön Magyarországra használt autóért. A tavalyi év során a külföldi vásárlók szempontjából kedvezően alakult ez a mutató, a 300 forint közeli (vagy azt meghaladó) euró sokakat arra biztatott, hogy hazánkból vásároljanak gépkocsit.

A legtöbb vevőt Szerbiából regisztrálták: 6863 gépkocsival a tranzakciók 63 százalékát fedték le, míg második helyen Németország zárt 1288 autóval, ami 12 százalékos részesedést jelent.

“Sokan úgy vélekednek, hogy Magyarország a végállomása az idős használt autóknak. Ez nagyrészt igaz is, azonban az exportszámokból kiderül, hogy sok koros autó távozik tőlünk déli szomszédjaink felé, ők ugyanis az idős, olcsóbb autókat preferálják. Ettől függetlenül az öreg autók importja továbbra is élő probléma, hiszen a tőlünk kiáramló idős kocsik száma meg sem közelíti a hazánkba érkező koros járművek mennyiségét” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

“A szerbekkel szemben a németek a fiatal, jobban felszerelt, így drágább gépkocsikat exportálták hazánkból, náluk a minőség az elsődleges szempont a vásárlás során”  – tette hozzá a márkaigazgató.

A célországok között több különleges hely is szerepel, vettek autót Líbiából, Bissau-Guineaból, Gabonból, Mauritániából vagy a Koreai Köztársaságból is.

Az 1500-2500 köbcenti hengerűrtartalmú dízel autók voltak a legkedveltebbek tavaly, 4976 járművet vettek ebben a kategóriában (ez 46 százalékos részesedés), de szintén keresettek voltak az 1000-1500 köbcentiméteres benzinmotorral szerelt gépkocsik is (2859 autó, 26 százalékos részesedés).

Mivel az euróárfolyam továbbra is 300 forint körül mozog, idén is várható, hogy nagy számban viszik majd külföldre a magyar használt autókat.

Forrás: Weltauto

Kommentek

A nap videója: észt nem osztottak a Bentleyhez

A hölgy túlszaladt a jegyautomatán, de ez bárkivel előfordulhat, ez a kisebbik gond.

Melyik a jobb zöld rendszámos luxus-SUV?

400 lóerő körül rendszerteljesítmény, kényeztető felszereltség és papíron 2 liter körüli átlagfogyasztás: az Audi Q7 e-tron 3,0 TDI quattro vagy a Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD egyesíti hatékonyabban két világ előnyeit?

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.